Hlavní obsah
3,2
(96)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Slanou pikantní chuť dobrého uzeného dobře doplňuje křen, to ví asi každý. Právě proto se k uzenému často dělá jednoduchá křenová omáčka. Její přípravu zvládne i začátečník a úspěch je zaručen.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1/2 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce čerstvého křenu
  • 2 plátky uzeného masa
  • rostlinný olej
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno. V hluboké pánvi nebo kastrolku rozehřejte kousek másla a cibuli na něm zpěňte.

02.

Zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Mouku rovněž nechte spíš jen zpěnit – pokud by začala tmavnout, ztmavne i omáčka.

03.

Podlijte smetanou a podle potřeby přidejte zhruba 100 ml vody nebo drůbežího vývaru. Nechte omáčku asi 10 minut provařit.

04.

Mezitím na pánvi na troše oleje opečte z obou stran plátky uzeného masa.

05.

Nastrouhejte křen a vmíchejte ho do omáčky. Nechte asi 2 minuty provařit a odstavte. Křen se má jen prohřát a promísit s omáčkou, dlouhé vaření by jej připravilo o štiplavost.

06.

Opečené maso podávejte přelité horkou omáčkou, jako příloha se nejvíc hodí houskový knedlík.

Pikantní křen se hodí při různých příležitostech. Můžete si k uzenému dát třeba křenové brambory nebo na to jít úplně od lesa a naložit si domácí křen do sklenic.

Reklama