Článek
Postup
Krok 1: Začněte přípravou knedlíků. Mouku (1 hrnek odpovídá 200 ml) smíchejte s mlékem a nechte provlhnout. Mezitím vyšlehejte z bílků a špetky soli tuhý sníh a rohlíky nakrájejte na kousky.
Krok 2: K mouce s mlékem přidejte žloutky, nakrájené rohlíky, osolte, okořeňte muškátovým oříškem a přidejte i nahrubo nasekanou celerovou nať nebo třeba plocholistou petržel. Nakonec opatrně vmíchejte bílkový sníh.
Krok 3: Hrnky o objemu 200–250 ml vymažte máslem nebo sádlem a zhruba do 3/4 je naplňte těstem (uvedená dávka vyjde podle velikosti na 2–3 hrnky).
Krok 4: Dejte hrnky do hrnce, zalijte do poloviny jejich výšky vodou, přiklopte poklicí a přiveďte k varu. Vařte asi 25–30 minut, dokud není zapíchnutá špejle suchá. Doba vaření se odvíjí také od toho, jestli jsou vaše hrnky spíš vysoké, nebo mají velký obvod.
Krok 5: Mezitím uvařte omáčku. Očištěné houby nakrájejte na kousky. Na másle zpěňte jemně nakrájenou cibuli, přidejte houby a poduste doměkka. Houby ztratí asi třetinu až polovinu svého objemu.
Krok 6: Osolte, opepřete a podlijte smetanou ke šlehání. Až smetana lehce zhoustne, získáte dokonale krémovou houbovou omáčku. Podle chuti a rodinné zvyklosti můžete přidat ještě trochu vinného octa a cukru.
Krok 7: Uvařené knedlíky vyjměte z hrnce a nechte 2–3 minuty na mřížce zchladnout. Porcelán se totiž ochladí a knedlíky uvnitř hrnku se odlepí od jeho boků a dna. Podle potřeby knedlík v hrníčku obkružte nožem a opatrně ho vyklepněte.
Krok 8: Knedlíky krájejte nožem na pečivo nebo bílou nití na plátky a podávejte s houbovou omáčkou.
Houby můžete také naložit 3x jinak nebo si dejte klasiku v podobě vepřové plece na houbách.