Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Sezóna hub je tady a z nich je skvělá a přitom velmi jednoduchá smetanová houbová omáčka. Hotová je cobydup a dát si k ní můžete stejně jednoduché nekynuté houskové knedlíky, vařené v hrnečku.

25 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Knedlíky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
    1
  • 1 hrnek mléka
    7
  • 2 ks vejce
    3
  • 2 ks rohlíku
    1
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
    8
  • 1 ks celerové natě
    9
  • 1 ks másla
    7
Omáčka
  • 3 hrsti čerstvých hub
  • 1/2 ks cibule
  • 2 lžíce másla
    7
  • 200 ml smetany ke šlehání
    7
  • 1 lžička soli a pepře
  • 1 lžíce bílého vinného octa
    12
  • 1 lžíce cukru krupice
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou knedlíků. Mouku (1 hrnek odpovídá 200 ml) smíchejte s mlékem a nechte provlhnout. Mezitím vyšlehejte z bílků a špetky soli tuhý sníh a rohlíky nakrájejte na kousky. 

02.

K mouce s mlékem přidejte žloutky, nakrájené rohlíky, osolte, okořeňte muškátovým oříškem a přidejte i nahrubo nasekanou celerovou nať nebo třeba plocholistou petržel. Nakonec opatrně vmíchejte bílkový sníh.

03.

Hrnky o objemu 200–250 ml vymažte máslem nebo sádlem a zhruba do 3/4 je naplňte těstem (uvedená dávka vyjde podle velikosti na 2–3 hrnky).

04.

Dejte hrnky do hrnce, zalijte do poloviny jejich výšky vodou, přiklopte poklicí a přiveďte k varu. Vařte asi 25–30 minut, dokud není zapíchnutá špejle suchá. Doba vaření se odvíjí také od toho, jestli jsou vaše hrnky spíš vysoké, nebo mají velký obvod. 

05.

Mezitím uvařte omáčku. Očištěné houby nakrájejte na kousky. Na másle zpěňte jemně nakrájenou cibuli, přidejte houby a poduste doměkka. Houby ztratí asi třetinu až polovinu svého objemu.

06.

Osolte, opepřete a podlijte smetanou ke šlehání. Až smetana lehce zhoustne, získáte dokonale krémovou houbovou omáčku. Podle chuti a rodinné zvyklosti můžete přidat ještě trochu vinného octa a cukru.

07.

Uvařené knedlíky vyjměte z hrnce a nechte 2–3 minuty na mřížce zchladnout. Porcelán se totiž ochladí a knedlíky uvnitř hrnku se odlepí od jeho boků a dna. Podle potřeby knedlík v hrníčku obkružte nožem a opatrně ho vyklepněte.

08.

Knedlíky krájejte nožem na pečivo nebo bílou nití na plátky a podávejte s houbovou omáčkou.

Houby můžete také naložit 3x jinak nebo si dejte klasiku v podobě vepřové plece na houbách.

Načítám