Hlavní obsah

Hrníčkové knedlíky se smetanovou houbovou omáčkou

Hodnocení:
(319)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Lesy jsou po vydatných deštích plné podzimních hub a z těch je skvělá a přitom velmi jednoduchá smetanová houbová omáčka. Hotová je cobydup a dát si k ní můžete stejně jednoduché nekynuté houskové knedlíky, vařené v hrnečku.

Ingredience pro:
2 porce
Na knedlíky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 2 staré rohlíky
  • sůl
  • mletý muškátový oříšek
  • celerová nať
  • máslo na vymazání
Na omáčku
  • 3 hrsti čerstvých hub
  • 1/2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce cukru krupice
Článek

Postup

Krok 1: Začněte přípravou knedlíků. Mouku (1 hrnek odpovídá 200 ml) smíchejte s mlékem a nechte provlhnout. Mezitím vyšlehejte z bílků a špetky soli tuhý sníh a rohlíky nakrájejte na kousky. 

Krok 2: K mouce s mlékem přidejte žloutky, nakrájené rohlíky, osolte, okořeňte muškátovým oříškem a přidejte i nahrubo nasekanou celerovou nať nebo třeba plocholistou petržel. Nakonec opatrně vmíchejte bílkový sníh.

Krok 3: Hrnky o objemu 200–250 ml vymažte máslem nebo sádlem a zhruba do 3/4 je naplňte těstem (uvedená dávka vyjde podle velikosti na 2–3 hrnky).

Krok 4: Dejte hrnky do hrnce, zalijte do poloviny jejich výšky vodou, přiklopte poklicí a přiveďte k varu. Vařte asi 25–30 minut, dokud není zapíchnutá špejle suchá. Doba vaření se odvíjí také od toho, jestli jsou vaše hrnky spíš vysoké, nebo mají velký obvod. 

Krok 5: Mezitím uvařte omáčku. Očištěné houby nakrájejte na kousky. Na másle zpěňte jemně nakrájenou cibuli, přidejte houby a poduste doměkka. Houby ztratí asi třetinu až polovinu svého objemu.

Krok 6: Osolte, opepřete a podlijte smetanou ke šlehání. Až smetana lehce zhoustne, získáte dokonale krémovou houbovou omáčku. Podle chuti a rodinné zvyklosti můžete přidat ještě trochu vinného octa a cukru.

Krok 7: Uvařené knedlíky vyjměte z hrnce a nechte 2–3 minuty na mřížce zchladnout. Porcelán se totiž ochladí a knedlíky uvnitř hrnku se odlepí od jeho boků a dna. Podle potřeby knedlík v hrníčku obkružte nožem a opatrně ho vyklepněte.

Krok 8: Knedlíky krájejte nožem na pečivo nebo bílou nití na plátky a podávejte s houbovou omáčkou.

Houby můžete také naložit 3x jinak nebo si dejte klasiku v podobě vepřové plece na houbách.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.