Hlavní obsah

Ženská krize: Kdy v životě se cítíme nejhůř? Triky, jak na to vyzrát

Foto: Rade Kovac, Shutterstock.com

Foto: Rade Kovac, Shutterstock.com

Reklama

Možná se při pohledu do módních časopisů a do zrcadla necítíte v porovnání s „dokonalými“ modelkami jako kdovíjaká kráska. V životě však bohužel může přijít i mnohem zásadnější srovnávání, které dokáže ženské sebevědomí pořádně nahlodat. Co s tím, když to přijde?

Článek

Život ženy je vystaven mnoha zásadním zkouškám – a nejde jen o diktát, kolik máte vážit, jaké máte mít poprsí nebo jak dokonalá máte být kuchařka či milenka. Stejně jako na muže padá mezi čtyřicítkou a padesátkou krize středního věku, i na ženy čeká obdobná zkouška identity. A to klidně hned několikrát.

Po padesátce: stará, ošklivá, nepotřebná

Ekvivalentem mužské krize středního věku je nepříjemný pocit stísněnosti, který na vás může padnout s příchodem menopauzy. Vlivem hormonálních procesů se mění postava, celkově se zakulacujete, vrásky se prohlubují a obličej výrazně stárne.

Důležité je uvědomovat si svou hodnotu. Nepotřebují vás děti? Buďte tu pro vnoučata, můžete pečovat o opuštěné pejsky, seniory nebo dobrovolničit v nemocnici. Cítíte-li nutkání být potřebná, najdete mnoho způsobů, jak se realizovat.

Nezapomínejte ale ani na partnera. Možná se po letech stalo vaše manželství spíše soužitím dvou přátel – dejte vztahu novou jiskru. Najděte si zajímavý koníček, choďte na procházky, obnovte mezi sebou potřebnou intimitu. A pečujte o svou atraktivitu.

Dbejte zejména o tvář, na které se zub času podepisuje nejviditelněji. „Obecně se udává, že již od pětadvacátého roku dochází k postupnému zpomalení regeneračních procesů v tkáních. Nápadnější změny ve smyslu snížení tonu kůže a objevení prvních vrásek lze pozorovat po čtyřicátém roce. Nejvýraznější známky stárnutí, jako třeba ztenčování a suchost kůže, úbytek objemu podkožní tkáně, hyperpigmentace a tak dále, vidíme pak zejména v období menopauzy. Samozřejmě velkou roli v čase nástupu těchto změn hraje genetická dispozice, životospráva nebo expozice UV záření,“ vysvětluje dermatoložka a odbornice značky Vichy MUDr. Iva Obstová.

Když přijde samotné klimakterium, je třeba především péči zintenzivnit, používat mastnější přípravky, eventuálně kombinovat důležité látky. „Za velmi účinné jsou považovány krémy s obsahem proxylanu, retinoidů nebo antioxidantů,“ dodává lékařka.

Foto: Archiv firem

Stárnoucí pleť je třeba důkladně a pravidelně vyživovat. Na foto (zleva): vyživující balzám obnovující hutnost zralé pleti Vichy Neovadiol Magistral, 674 Kč; protivráskový krém Sensai Cellular Performance, 2749 KčFoto: Archiv firem

Po třicítce: Bezdětná

Nástup menopauzy je daný biologicky, krizi ovšem můžete zažít již výrazně dříve. Zejména po třicítce, pokud jste stále bezdětná a bez partnera. Je-li vaše singlovství dobrovolné, může vám vadit tlak společnosti, který vás nutí být manželkou a matkou, a pokud jste si svůj stav nevybrala, pak vám mnohem větší starost může dělat pocit nenaplnění ženské role.

I když se třeba naoko tváříte, že jste smířená, v nitru se možná tiše užíráte a útočí na vás deprese. „Z psychosomatického hlediska je deprese potlačená životní energie zaměřena proti sobě samému,“ varuje psycholožka PhDr. Andrea Mládková z Psychosomatické ordinace a radí: „Proto je důležité nepotlačovat emoce, být v kontaktu sám se sebou, se svým prožíváním.“

Sama sobě nelžete, a jestli na sobě dlouhodobě pozorujete příznaky deprese, vyhledejte odborníka. „Jedná se zejména o psychosomatické obtíže, mezi kterými najdete typickou bolest zad, hlavy, zažívací potíže, vysoký krevní tlak, sníženou imunitu, opakované infekce, chronické obtíže, únavu, nevýkonnost a další,“ říká odbornice a dodává: „V oblasti duševní je škála také široká, od pocitu prosté špatné nálady až po úzkostné stavy, vyhoření, ztrátu smyslu života, nebo naopak podrážděnost až výbuchy agresivity.“

O psychiku pečujte nejen terapií či léky. Dodržujte zásady duševní hygieny, pravidelně odpočívejte, hýbejte se, pobývejte na čerstvém vzduchu, těšte se z maličkostí a rozvíjejte naplňující mezilidské vztahy s přáteli a širší rodinou.

Foto: Archiv firem

Podpořte psychiku pomocí vhodných doplňků stravy a přírodních preparátů. Na foto (zleva): tablety Fytofem harmony & control, OnaPharm, 396 Kč; Bachovy esence – Modřín opadavý, 275 KčFoto: Archiv firem

V patnácti: opupínkovaná a nemilovaná

Vnímáte problémy dětí a dospívajících jako malicherné? Pro dospívající slečnu je sražené sebevědomí obrovský problém, který může ovlivnit její budoucí vývoj, vztahy a duševní zdraví. Ani v tomto období není radno podceňovat možnou krizi ženství. Přichází zejména tehdy, když dívka nedospívá stejně jako její vrstevnice. Zatímco ostatní už „zdobí“ pořádná prsa a ženské křivky, ona má stále dětský zjev. A co teprve, když se na ní puberta promítne výsevem ošklivé vyrážky v obličeji.

Prochází takovou krizí právě vaše dcera či sestra? Mějte pro ni dostatek pochopení, lásky a nezapomínejte jí říkat, že je krásná a úžasná bytost – i když se tak právě teď necítí. A zaměřte se také na vhodnou kosmetickou péči. Akné se sice úplně odstranit nedá, ale důslednou hygienou, vhodnými kosmetickými přípravky, případně terapií u dermatologa, lze projevy zmírnit.

„Pro mastnou pleť se sklony k tvorbě akné je důležité každodenní čištění, neboť pomáhá pleti udržet zdravou rovnováhu a podporuje její přirozený regenerační proces. Vyčištěná pleť mnohem účinněji vstřebává cenné účinné složky pleťových výrobků,“ připomíná základní pravidlo Zuzana Gavendová, školitelka značky Artistry.

Zapomínat by se nemělo na hydrataci speciálními přípravky – obsahují složky, které zabraňují vzniku přebytečného kožního mazu a pokožku zjemňují. Neodpírejte dceři ani make-up. Možná vám přijde, že je na líčení příliš mladá, správné krytí však obrovsky pomůže jejímu sebevědomí. A nemusíte mít obavy, při vhodném odličování se průběh akné nemůže nijak zhoršit.

Foto: Archiv firem

Mastnou a aknózní pleť je třeba především důkladně čistit. Na foto (zleva): gel na problematickou pleť essentials by Artistry, Amway, 610 Kč; Čisticí pěnivý gel Sébium Gel moussant, 349 KčFoto: Archiv firem

Prošla jste vy sama nějakou takovou krizí ženství?

Reklama

Načítám