Hlavní obsah

Krotitelka konfliktů: jak říct sestře, že mám strach, protože si chce vzít lempla

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Její mladší sestra Marcela je schopná, vybudovala si byznys svých snů, daří se jí. A teď se chce vdát, ale za muže, kterého Milena pokládá za lempla. O sestru se bojí, ale neví, jak ji varovat a svatbu jí ideálně rozmluvit. Poradí jí mediátorka?

Článek

Život není mnohdy lehký a přicházejí situace, které snad ani nemají dobré řešení. Pomoci ale umí vztahoví mediátoři, kteří jsou objektivní a mají nadhled. Proto Milena napsala mediátorce Kateřině Bělkové.

Dobrý den,

mám strach o budoucnost své sestry, chce si totiž vzít totálního lempla. Marcelka vždy snila o tom, že bude mít své malé hospodářství. Ještě během studií pracovala na statku, kde se seznámila s Vaškem. Dlouho byli jen kamarádi, a protože ani jeden nikoho neměl, dělali si srandu, že spolu jednoho dne skončí. A to se nakonec nejspíš stane.

Sestra si vybudovala poměrně dobře fungující byznys, pěstuje květiny a dodává je do květinářství, k tomu mají pár hospodářských zvířat a dělá mléčné výrobky. Podařilo se jim koupit menší hospodářství s velkými pozemky, tak se do toho pustili a docela jim to jde. Teda abych byla přesná, sestře to docela jde, Vašek se s ní pouze veze.

Když nám před několika měsíci oznámili, že spolu začali chodit, říkali jsme si, že to snad bude jen na chvilku. Marcelka o Vaškovi vždy mluvila spíše s despektem – jako o flinkovi, na kterého se nedá spolehnout. A najednou tvoří pár?!

Snažili jsme se pro ně mít celá rodina pochopení a doufali jsme, že třeba Vašek dospěl a změnil se. Aspoň tak nám to Marcelka prezentovala. Bohužel čím jsou spolu déle, tím víc se nám všem zdá, že u něj k žádné změně nedošlo, jen sestra přestala jeho chyby vnímat.

Většinu práce, a že jí je v hospodářství opravdu požehnaně, oddře sama. On jen chodí s novými nápady, co by všechno mohli ještě dělat. Poslední výstřelek byl penzion – pustil se do rekonstrukce domu, a dopadlo to tak, že mu kus stavení spadl téměř na hlavu.

Nedávno tomu všemu ale nasadili korunu – požádal sestru o ruku a ona řekla ano. Pak přijeli k mamce, kde jsme byli celá rodina, a Vašek se tam opil a pak začal mít blbé řeči. Nebylo to poprvé, tak už jsem se neudržela a řekla mu, ať se jde raději nadýchat čerstvého vzduchu.

Od té doby je mezi námi napnutá atmosféra. Sestra začíná plánovat svatbu, já bych jí to tak moc přála, ale strašně se bojím, že si ošklivě naběhne. Vašek má evidentně problém s alkoholem, když se neudrží ani na návštěvě u budoucí tchyně. Navíc mám pocit, že před námi se ještě dost krotí a bojím se, že doma si na Marcelku dovolí ještě mnohem víc než před námi. Všechna práce i placení jsou nejspíš na ní a s tímhle člověkem chce zakládat rodinu?

Táta od nás odešel, když byla Marcelka malá, a ona kvůli tomu nikdy nepoznala mužský vzor. A teď se upnula na totálního budižkničemu. Mám pocit, že jí to musím říct, alespoň ji varovat. Jen nevím, jak, aby se neuzavřela do sebe a nebála se nám pak cokoli říkat. Také nevím, bude lepší, když s ní promluvím jen já a budu jí tlumočit obavy ostatních, nebo si s ní máme promluvit všichni najednou?

Milá Mileno,

Děkuji za váš dopis a dovolím si ocenit, že vám na vaší sestře a její budoucnosti záleží. Píšete, že se obáváte o její štěstí, což pramení ze dvou důvodů – zaprvé se bojíte, že má její snoubenec závislost na alkoholu, a za druhé, že jí není dostatečnou oporou a nepomáhá jí.

Ve většině případů bývá rozhovor tohoto typu lépe přijat v co nejintimnějším a nejdůvěrnějším prostředí, proto bych přítomnost dalších členů rodiny zvážila. Zásadní pro tento rozhovor bude, aby z vás vaše sestra cítila respekt. Měla byste ji hned v úvodu ujistit, že vám velice záleží na tom, aby byla v budoucnu šťastná, ale zároveň chcete plně respektovat její rozhodnutí a přání. Koneckonců je dospělá.

Pak jí ale zkuste citlivě sdělit své obavy, pokuste se být co nejvíce konkrétní a klidně uvádějte přesné situace, kdy jste si chováním jejího partnera nebyla jistá. Dejte jí pak prostor, aby i ona vám mohla říct svůj úhel pohledu a pocity z daných situací. Můžete zjistit, že věci, které by pro vás byly neakceptovatelné, nejsou pro vaši sestru důležité. Třeba jsou pro ni v partnerství hlavní jiné faktory, a ty její snoubenec splňuje.

V závěru sestře určitě nezapomeňte říct, že jste tu pro ni a že ji určitě nechcete nijak soudit, vyjádřete důvěru v její rozhodnutí, podpořte ji ujištěním, že se vám může kdykoli s čímkoli svěřit. Moc vám přeji, aby se vám podařilo situaci co nejlépe vyřešit a vaše obavy o sestru se podařilo zažehnat.

Mít bratra nebo sestru je super, ale někdy i zdroj trápení. Dokazují to i tyhle spory slavných sourozenců.

Reklama

Související témata:

Načítám