Hlavní obsah

Výhra pro zdraví! Proč a jak jíst zakysané mléčné výrobky?

Foto: VH-studio, Shutterstock.com

Foto: VH-studio, Shutterstock.com

Reklama

Pokud je nějaké bílé jídlo skutečně výhra pro zdraví, pak jsou to zakysané mléčné produkty. Díky obsahu prospěšných bakterií zajišťují silnou imunitu, dodají také solidní dávku bílkovin a cenných minerálů. A v jídelníčku s nimi můžete naložit velmi variabilně.

Článek

Buď je milujete, nebo nenávidíte. To by se s nadsázkou dalo říct o kysaných mléčných výrobcích. Jestli patříte do druhé skupiny a jogurtům, zákysu a spol. se vyhýbáte, je načase to přehodnotit. Proč byste to měli udělat i jak tyto produkty upravit, aby vám chutnaly?

Co jsou kysané mléčné produkty

Jako zakysané (fermentované) mléčné výrobky se označují potraviny, které vznikají kysáním (kvašením) mléka, podmáslí nebo smetany za přidání fermentujících mikroorganismů. A právě v obsahu těchto živých bakterií a kvasinek tkví jejich prospěšnost. Nejpoužívanější jsou bakterie rodů Lactobacillus a Bifidobacterium, což jsou probiotické kultury, které se přirozeně vyskytují v trávicím traktu.

  • Jogurt - vzniká kysáním mléka nebo smetany za pomoci jogurtové kultury.
  • Kefír - vyrábí se z mléka a kefírových zrn, které obsahují nejen mléčné bakterie, ale také prospěšné kvasinky. Kefírové mléko je jemnější, obsahuje méně kvasinek.
  • Acidofilní mléko - je kyselejší a hustší než sladké mléko díky probiotické kultuře Lactobacillus acidophilus.
  • Podmáslí - mléčný produkt, který vznikne při výrobě másla. Může se vyrobit i kysáním z mléka, o fermentaci se v tomto případě stará bakterie Lactococcus.
  • Kyška a zákys - těmito slovy lze označit jakýkoli produkt, který vznikne pomocí mléčné kultury. Podmínkou je, aby obsahoval alespoň milion mléčných bakterií na gram.
Foto: SewCream, Shutterstock.com

Mezi kvašené mléčné výrobky patří i tvarohFoto: SewCream, Shutterstock.com

Proč jíst kysané výrobky

O kysaném mléku a třeba i kvašené zelenině se často mluví jako o superpotravinách. Co všechno pravidelná konzumace organismu přinese?

  1. Posílená imunita - kysané mléčné výrobky patří mezi nejlepší potravinové zdroje probiotik, přátelských bakterií. Konzumace podporuje růst cenných kmenů ve střevech a naopak brání přemnožení škodlivých mikroorganismů. Proto mají probitotika mimořádně příznivý vliv na celkovou imunitu.
  2. Dobrá stravitelnost - živé bakterie a kvasinky v těchto produktech přeměňují laktózu na kyselinu mléčnou. Proto je obvykle mohou jíst bez problémů i jedinci s laktózovou intolerancí. A jelikož se schopnost strávit laktózu může s věkem zhoršovat, jsou kysané výrobky velice vhodné i pro seniory.
  3. Množství bílkovin - stejně jako další mléčné výrobky jsou i zakysané produkty velmi dobrým zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin.
  4. Další cenné živiny - kysané mléčné výrobky obsahují cenné vitaminy a minerály, např. železo, jod, vitaminy A, D, B12 a B2. Díky vysokému obsahu vápníku se jedná o vynikající potravinu bojující proti nebezpečné osteoporóze.
  5. Normalizace trávení a hubnutí - probiotika mají vliv nejen na imunitu, ale také normalizují trávení (pomáhají při zácpě i při průjmu). A navíc jsou důležité při hubnutí: opakovaně se ukazuje, že složení střevní mikroflóry ovlivňuje zpracování živin a jejich ukládání do tuků.
Foto: metamorworks, Shutterstock.com

Co všechno ovlivňují střevní bakterie? Zdá se, že mají souvislost i s depresemi a celkovým psychickým zdravímFoto: metamorworks, Shutterstock.com

Jak ochutit kysané mléčné výrobky

Nepatříte mezi fandy jogurtů, kefírů ani podmáslí? Nejezte je „čisté“, ale pěkně je dochuťte. A přitom nezapomínejte, že pokud tyto výrobky tepelně upravíte, ztratíte část jejich benefitů: vápník a bílkoviny zůstanou, ale přátelské bakterie zahynou.

Když kefírové či acidofilní mléko rozmixujete s oblíbeným šťavnatým ovocem, původní chuť skoro nepoznáte: zkuste svěží koktejl z jogurtu a kiwi. Do jogurtu přidejte i ořechové máslo: arašídové, kešú... Chuť tak posunete na jiný level a ještě pokrm obohatíte o další živiny. A když bílým jogurtem naředíte jakoukoliv zálivku či dip a dobře dochutíte, ani to nepoznáte. Vajíčkový salát s jogurtem vás překvapí.

A nejlepší nakonec. Udělejte si z jogurtu či tvarohu zmrzlinu: prostě je rozmixujte s mraženým ovocem a je to. Když pochoutku zkonzumujete hned, nemusíte ji ani dávat mrazit.

Reklama

Načítám