Hlavní obsah

Krotitelka konfliktů: Jsem těhotná, ale přítel chce test otcovství. Jak potom obnovit důvěru?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petra (26) byla dříve trochu divočejší, a proto jí nyní partner moc nedůvěřuje. Čekají spolu dítě a on trvá na testu otcovství. Petru to uráží, ale je ochotná ho podstoupit. Jak ale obnovit vzájemnou důvěru ve vztahu?

Článek

Život umí být pořádně komplikovaný a i hezké chvíle pokazit tak, že na radost nemáte ani pomyšlení. Navíc netušíte, jak z toho ven, jako by dobré řešení neexistovalo. Pomoci mohou vztahoví mediátoři, a proto Petra napsala mediátorce Kateřině Bělkové.

Dobrý den,

potřebuju poradit, protože jsem opravdu hodně naštvaná na svého přítele. Jsme spolu poměrně krátce, necelý rok, a čekáme miminko. A přítel po mně chce, abych podstoupila test otcovství ještě teď v těhotenství!

Prý proto, že jsem v minulosti bývala divočejší. Je pravda, že jsem vždy nebyla úplně svatá, jsem mladá, byla jsem single, tak jsem si život užívala. Můj přítel ale také, potkala jsem ho jako zadaného a o věrnosti v jeho případě moc nemohla být řeč, ale to je podle něj prý „něco jiného“.

Já si ale kvůli tomu všemu, co se teď s námi děje, přestávám být jistá, jestli je opravdu tím pravým a zda vůbec zvládne být dobrým otcem. Je o dost starší než já, konkrétně o jedenáct let. Taky je dost finančně zajištěný a z toho důvodu asi trpí nějakou utkvělou představou, že jsem to na něj celé nějak navlékla a jde mi jen o peníze. Sice mi to takto drsně nikdy neřekl, ale já to z něj cítím a vůbec se mi to nelíbí.

Já jsem hlavně šťastná, že čekám miminko, protože moje zdravotní prognóza nebyla vůbec příznivá. Už v pubertě mě doktor po zdravotních komplikacích, které jsem prodělala, upozorňoval, že přirozenou cestou pravděpodobně nebudu moct otěhotnět vůbec. A teď je na cestě, je to skoro jako zázrak.

To je ale další věc, kterou mi přítel moc nevěří. Prý jsem mu tvrdila, že otěhotnět nemohu, a najednou jsem těhotná. Já jsem si ale opravdu myslela, že jsem přirozenou cestou neplodná, ostatně potvrzovaly to i mé předchozí zkušenosti.

Vím, že je miminko přítele, uráží mě a dost se mě dotýká, že po mně test otcovství vůbec chce. Ale už jsem téměř rozhodnutá, že ho podstoupím, pro klid v jeho duši a mé pohodové těhotenství. Ale jak mám zařídit, že mi do budoucna už bude důvěřovat? Přece důvěra je základním kamenem vztahu, a pokud on ji ve mě nemá, je vůbec šance, že náš vztah bude fungovat?

Musím si s ním o tom promluvit, ale vůbec nevím, jak ho mám přesvědčit, že už nechci žít život tak, jak jsem ho žila, když jsem byla single, a že ke štěstí potřebuju to, aby mi důvěřoval a byl si jistý, že na něj nechci ušít žádnou boudu? Děkuju. Petra

Milá Petro,

píšete, že si váš přítel přeje potvrdit, že je miminko jeho, testem otcovství. Je pochopitelné, že vás to ranilo, i když jste nakloněna test podstoupit, nejste si jistá, zda vám obecně dost důvěřuje.

Budování důvěry je bezesporu dlouhodobý proces, rozhodně to nejde ze dne na den. Upřímná komunikace ale tomuto procesu určitě může hodně pomoci. Poproste přítele, aby vás vyslechl a upřímně mu popište všechny své pocity: co ve vás vyvolala jeho žádost o test otcovství a proč jste se rozhodla jej podstoupit.

Klidně se pokuste pojmenovat i jeho obavy a strachy, které za jeho jednáním tušíte, zeptejte se ho, jestli jste je odhadla správně, a případně mu dejte prostor, aby vám své strachy a obavy vysvětlil. Nebojte se klást důraz na to, že je pro vás vzájemná důvěra opravdu stěžejní, a klidně se přítele zeptejte, zda můžete udělat něco pro to, aby se jeho důvěra k vám posílila.

Moc vám oběma přeji, abyste měli sílu a chuť vzájemnou důvěru společně budovat a posilovat a mohli jste tak vytvořit pevné a stabilní zázemí pro vaše děťátko.

S trochu nadsázky se říká, že otec je vždy nejistý. A dokázat, kdo má rodičovské povinnosti, bývá někdy složité. Může z toho být velké odhalení po letech:  Které celebrity mají tajné děti?

Reklama

Související témata:

Načítám