Hlavní obsah

Průšvih po 10 letech. Kdo je otcem – manžel, nebo milenec?

Foto: Daniel Jedzura, Profimedia.cz

Foto: Daniel Jedzura, Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daniela má dvě děti, manžela a hezký domek kousek za Prahou. Pokojný život ale narušil návrat dávného milence, který ji začal obtěžovat a hrozil, že jí zničí život. Je otcem starší dcery Danielin manžel, nebo on?

Článek

Život je nevyzpytatelný a někdy přinese situace, které jako by neměly řešení. A právě pro tyto chvíle jsou tady mediátoři. Přečtěte si další příběh z praxe mediátorky Kateřiny Bělkové.

Románek se šéfem

Dnes žije Daniela (38) poklidný život po boku manžela Tomáše (39) a se dvěma dětmi – desetiletou dcerou a pětiletým synem. Před lety to ale bylo jinak. Pracovala jako asistentka v nadnárodní korporaci a začala si se svým nadřízeným Igorem (50). Byl velice šarmantní, ale bohužel byl ženatý. I když v hloubi duše věděla, že manželku neopustí, snažila se Daniela věřit jeho slibům, že se rozvede. Později už ale vztahu nedávala moc šancí, a když Igor dostal pracovní nabídku z USA, vnímala to jako určité vysvobození.

Založila si proto profil na seznamce a potkala Tomáše. A zatímco Igor se s rodinou chystal na cestu, ona začínala nový vztah. Na Igorův rozlučkový večírek ani nechtěla jít, ale nakonec ji milenec přemluvil. „Domluvili se, že spolu prožijí poslední noc a pak už si každý půjde svou cestou,” říká Kateřina Bělková.

Nová láska a loučení

Igor odjel a Daniela budovala nový vztah. Po pár týdnech zjistila, že je těhotná. Tomáš byl nadšený, miminko si přál, ale ji hryzala nejistota – co když je dítě Igorovo? „První trimestr prožila v nejistotě, ale pak ji Tomáš požádal o ruku a ona si řekla, že se kvůli poslední noci s Igorem nebude trápit. Začala si těhotenství i vztah užívat a variantu, že by byl otcem Igor, se rozhodla vytěsnit,” popisuje Kateřina Bělková.

Návrat staré lásky a nebezpečná hrozba

Průšvih nastal ve chvíli, kdy Daniela Igora po více než deseti letech potkala ve městě. Vypadal sešle a svěřil se, že v Americe prožil nejhorší období svého života. Zemřela mu tam jediná dcera a manželství se rozpadlo. Daniela ho sice litovala, ale měla už svůj život, a tak se rozloučili a šli si každý svou cestou.

Igor ale na sociálních sítích zjistil, že má Daniela desetiletou dceru, která má stejnou barvu vlasů jako on. Napsal bývalé milence velmi striktní mail. Žádal v něm test otcovství, protože je-li otcem dívky, hodlá se k ní přihlásit a vídat se s ní. O jedno dítě přišel, druhé už si vzít nenechá.

Foto: Henrik Dolle, Shutterstock.com

Nejdřív se ženatý milenec choval jako sobec k milence i manželce, po deseti letech navíc i k dítěti a milenčinu manželovi. Chtěl jít v testu otcovství „přes mrtvoly“Foto: Henrik Dolle, Shutterstock.com

Děsivá panika a velká křivda

Daniela zpanikařila. Snažila se Igorovi vysvětlit, že její muž o možnosti, že by dcera nebyla jeho, nemá ani ponětí, a že by to zničilo celý její život. Ale Igor byl neústupný, a Daniela proto vyhledala pomoc mediátorky. „Když ke mně přišla, byla opravdu zoufalá. Igor jí hrozil, že pokud mu test otcovství nepovolí, půjde za Tomášem sám a vše mu řekne,“ líčí Kateřina Bělková.

Bývalí milenci se sešli u mediátorky. Nešťastný Igor absolutně neměl zpracovaný zármutek, a protože je zvyklý jednat, chtěl prázdné místo po mrtvé dceři rychle zaplnit. „U Daniely zase naplno vyplul vztek, který na Igora měla: několik let ji vodil za nos, a i kdyby byla dcera jeho, on odjel do Ameriky a ji by tady nechal samotnou s dítětem,“ vypráví Kateřina Bělková.

Bylo potřeba probrat nevyřčené křivdy. „Igor si v zahledění do svého zármutku vůbec neuvědomil, jak to pro Danielu muselo být tenkrát těžké, nakonec ale přiznal svou chybu. Pak už byli oba otevřenější diskusi,“ říká Kateřina Bělková.

Konec vše napraví

Daniela Igorovi vysvětlila, že kdyby dcera zjistila, že Tomáš není její otec, zhroutil by se jí celý svět a mohlo byl to na její psychice zanechat vážné důsledky. Igor ale trval na tom, že chce znát pravdu. Chce vědět, jestli jeho pokrevní linie pokračuje. Daniela tedy navrhla, že test otcovství dovolí, pokud si předem domluví, jak budou v případě, že je Igor skutečně otcem, postupovat. „Sestavili jsme detailní dohodu, jak by to vypadalo, kdyby test prokázal Igorovo otcovství. Součástí dohody bylo mimo jiné to, že pravdu dceři neřeknou, dokud jí nebude alespoň patnáct,“ pokračuje mediátorka.

Dohoda ale nakonec nebyla potřeba. Testy ukázaly, že Igor není dívčiným otcem. A Daniela tak mohla tuto část své minulosti definitivně uzavřít.

Rodinné vztahy mohou být všelijak komplikované. První seznámení s otcem? U soudu po smrti matky!

Reklama

Načítám