Hlavní obsah

PCOS: Jedna z nejčastějších příčin neplodnosti u žen

Foto: Alena Menshikova, Shutterstock.com

Foto: Alena Menshikova, Shutterstock.com

Reklama

Na to, že je to jedna z nejčastějších příčin neplodnosti u žen, se o něm mluví dost málo. Že mají syndrom polycystických ovarií, ženy často zjistí až při problémech s početím. Přitom onemocnění s sebou nese řadu dalších problémů. Jak poznat, že se může týkat i vás?

Článek

Syndrom polycystických ovarií je i pro odborníky oblast značně neprobádaná. S jistotou nejsou známé příčiny, léčba a vlastně ani celé spektrum možných příznaků. A to i přesto, že se jedná o jednu z nejčastějších příčin neplodnosti u žen. Podle neziskové organizace Indiánky, která na tabuizovanou diagnózu upozorňuje, jím u nás trpí 6 až 15 procent žen. A většina z nich problém začíná řešit až ve chvíli, kdy chce otěhotnět.

Příznaky PCOS

Kvůli nadměrné produkci mužských pohlavních hormonů se ženy s tímto onemocněním mohou potýkat s řadou zdravotních problémů, kam zdaleka nepatří jen výše uvedené potíže s početím. Nutno ovšem podotknout, že výjimkou není ani bezpříznakový průběh, případně se problémy projeví až při snaze o početí, respektive po vysazení antikoncepce.

Jak se PCOS projevuje?

  • Problémy s menstruací - Menstruace bývá často nepravidelná, slabá, může dokonce i úplně chybět. Objevuje se ale i opačný případ, kdy je příliš silná.
  • Hirsutismus - Nežádoucí výskyt chloupků často na netypických místech jako nad horním rtem, na bradě nebo třeba na ňadrech.
  • Vypadávání vlasů - Kvůli nadbytku mužských hormonů mají jednak větší sklony k maštění, vlasy mohou i nadměrně vypadávat.
  • Nadváha - Nemoc způsobuje přibírání na váze. Pacientky mají také náročné hubnutí.
  • Akné - Kvůli hormonální nerovnováze má pleť sklony k maštění, tedy i výskytu akné.
  • Cysty na vaječnících - Nejčastějším projevem, který ale diagnostikuje až lékař, jsou cysty na vaječnících. Ty dorůstají velikosti kolem centimetru v průměru.
  • Inzulínová rezistence - Ženy s PCOS se oproti zdravým ženám častěji potýkají s inzulínovou rezistencí, možnou komplikací se tak může stát cukrovka.
Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Léčba polycystických ovarií je běh na dlouhou trať, využívá se i hormonální antikoncepceFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Léčí se příznaky

Diagnózu PCOS stanovuje gynekolog. Pokud trpíte některým z výše uvedených příznaků, určitě je potřeba si o tom s ním promluvit. Zvětšené vaječníky bývají u některých žen cítit už na pohmat, což je pro lékaře další signál. Obvykle ale následuje ultrazvuk, který může, ale také nemusí změny na vaječnících odhalit. Někdy se využívá i magnetická rezonance a typickou metodou jsou také krevní testy, kde jsou měřeny hladiny hormonů.

Vzhledem k tomu, že na PCOS dnes neexistuje lék, lékař může pomoci řešit příznaky, například podáním progesteronu vyvolat menstruaci nebo doporučením hormonální antikoncepce předejít problémům s pletí, vlasy a podobně. Podáním hormonálních medikamentů se řeší také neplodnost. Některé pacientky ale přesto zůstanou odkázány na asistovanou reprodukci.

O PCOS

Syndrom polycystických ovarií je gynekologické onemocnění způsobené hormonální nerovnováhou, kdy ženské tělo produkuje nadměrné množství mužských hormonů. Dosud se neví, proč vlastně vzniká. Předpokládá se, že v první řadě hraje roli genetika, ale hovoří se také o souvislosti se životním stylem, zejména s nadváhou. Dále se také skloňují hormonální příčiny, které se s nemocí vzájemně posilují.

Prevence

Ozdravit životní styl se samozřejmě vyplatí v případě většiny onemocnění, ale u PCOS to může mít zcela klíčový efekt. Při boji s nadváhou, která může být zároveň příčinou i důsledkem nemoci, se doporučuje zařadit dostatek aktivního pohybu a pochopitelně i úpravu jídelníčku. Omezte cukry ve stravě, některým ženám pomůže i nízkosacharidový jídelníček (aspoň dočasně, než se dostanou ven z nejhoršího), zařaďte maximum čerstvých potravin, nepřejídejte se, omezte také alkohol.

I když to nemusí být jednoduché, zhubnutí jako takové má velmi příznivý efekt. Velmi dobré výsledky v případě jakýchkoli nemocí spojených s hormonální nerovnováhou má hormonální jóga. Z doplňků stravy pomáhá užívání inositolu, vitaminu D, kyseliny listové a z minerálů hořčíku a zinku. Důležitým faktorem je i psychika, proto si dopřávejte vše, co vám pomůže ulevit od stresu a úzkostí.

Syndrom polycystických ovarií

Popis: Gynekologické onemocnění způsobené hormonální nerovnováhou, které může vést k neplodnosti.

Příznaky: Cysty na vaječnících, problémy s menstruací, chloupky na netypických místech, padání vlasů, nadváha, akné

Léčba: Mírní se příznaky, k čemuž se užívá také hormonální antikoncepce.

Prevence: Zdravý životní styl, zejména vyhnout se nadváze.

Mějte na paměti, že jen 20 minut strávených v zelené přírodě denně patří mezi nejlepší bojovníky proti stresu.

Reklama

Načítám