Hlavní obsah

Existuje vůbec důvěra po nevěře? Ano, pracovat na ní ale musí oba dva a nesmí ji už vytahovat

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Nevěra je něco, čeho se ve vztahu opravdu dočkat nechcete a co umí zničit důvěru. Ale co dělat, když už k ní dojde? Jak reagovat a jak důvěru obnovit, nechcete-li se s partnerem rozejít? Základem je komunikace, nová pravidla a nebát se říct si o pomoc.

Článek

Důvěra je jedním ze základních pilířů fungujícího vztahu. Věřit si, zvládnout i těžké chvíle a moct se jeden na druhého spolehnout. Říká se, že se roky buduje, během chvilky ji lze ztratit a navždy se bude získávat zpět.

A jestli ji něco naruší a zničí, je to nevěra jednoho z partnerů. Jak v takové chvíli jednat, pakliže chcete vztah udržet a křehkou důvěru obnovit? Lze to, ale musí se snažit oba. A dost možná se vám podaří zapracovat na vztahu do té míry, že vás to posílí.

Chce to čas. Opravdu dost času

První myšlenka po zjištění, že byl partner nevěrný, zpravidla bývá: „Tak to je konec!“ A většina lidí má také má chuť to druhému okamžitě oznámit. Psychoterapeutka Ivana Dlouhá doporučuje ale opak: nejdřív nedělat nic, jít se projít, zacvičit si, dát si čas, nadechnout se a začít uvažovat trochu realisticky.

A stejně tak potřebuje čas i případné obnovení důvěry. „Kdo si zdárně prošel procesem znovuobnovení důvěry v partnerství, ten potvrdí, že ta snaha a vytrvalost za to stály. Pokud se podaří zpracovat situaci nevěry i všechny další emoce a zranění, které se obvykle objeví, dojde ke sblížení, osobnostnímu růstu partnerů a prohloubení vztahu,“ říká psychoterapeutka Alex Hrouzková.

Foto: WichM, Shutterstock.com

Nebude to ze dne na den, ale nevěra může nakonec i vztah posílit. Ale budou slzy, budou hádky, bez toho to nepůjdeFoto: WichM, Shutterstock.com

Komunikace je základ

Ač to může být pro obě strany nepříjemné, je třeba otevřeně mluvit o tom, co se stalo a proč k nevěře došlo. I když byste možná oba raději zapomněli a mlčeli, je potřeba problém probrat, aby nevznikaly domněnky a fantazie nejela na plné obrátky. A pozor! Ani podvádějící partner by neměl držet v sobě své pocity. Nejedná se o výslech a potrestání viníka, ale snahu porozumět. „Rozhodli jste se, že spolu zůstanete? Je důležité si v klidu a bez výčitek promluvit a možná pochopíte, proč se to stalo. Vyčistí to vzduch, a pokud oba dojdete k tomu, že chcete zůstat spolu, je důležité si domluvit pravidla,“ vysvětluje Ivana Dlouhá.

Nastavení nových pravidel

Když se mluví o pravidlech, nemyslí se stanovení přesného času příchodu domů, aby byl partner pod dohledem. Naopak! Ve chvíli, kdy máte problém probraný, je třeba se dohodnout, že je to uzavřená věc a místo řešení minulosti se budete zaobírat budoucností. Ivana Dlouhá k tomu dodává: „Pokud chcete mít i nadále hezký partnerský vztah, jednou z důležitých zásad je, že se nebudete k nevěře partnera vracet, a to ani významným pohledem, pokud takovou scénu uvidíte třeba v televizi. Už se vás tohle téma netýká. Stejně to nijak nezměníte ani neovlivníte, tak se tím netrapte.“

Co doporučuje ohledně přenastavení vztahu Alex Hrouzková? „Hojicí proces v sobě zahrnuje odžití si bolestivých emocí včetně případných nánosů, které se přidruží. Je potřeba se naučit nový způsob komunikace o pocitech a potřebách, aby se oba partneři cítili ve vztahu bezpečně. A zavést nové návyky, které napomohou obnovení pozitivních a láskyplných pocitů ve vztahu. Někdo začne s konstruováním vize společné budoucnosti, jiný si nejdříve odžije silné emoce.“

Foto: Gorynvd, Shutterstock.com

Až téma dostatečně proberete, přestaňte se k nevěře vracet. Zaměřte se na světlé zítřkyFoto: Gorynvd, Shutterstock.com

Kdy vyhledat odbornou pomoc?

Když si zlomíte nohu, jdete na chirurgii, když se rozbije auto, vyhledáte automechanika. A tak se nebojte odborníka vyhledat ani v této náročné situaci. Nestranná třetí strana pomůže zjistit, jak se s partnerem můžete vrátit na správnou cestu. Důležitá je právě ta nezaujatost, protože kamarádi a rodina jsou ovlivněni vztahem k vám.

Podle Ivany Dlouhé je terapie užitečná i ve chvíli, kdy ji podstupujete sami, bez partnera. Člověk si může lépe promyslet, zda ve vztahu zůstávat. Samozřejmě je dobré, když mají zájem o práci na vztahu oba: „Pokud se vztah změnil natolik, že nejste schopni spolu komunikovat stejně jako dřív, ale chcete být i nadále spolu, doporučila bych odborníka na rodinné vztahy. Lépe se s ním hledá příčina a překonávají bolavá místa na duši. Mladí partneři se občas příliš rychle rozcházejí a nevyužijí všech možností k tomu, aby rodinu udrželi. Měli bychom mít na paměti, že pokud jsou v rodině děti, vždycky chtějí mít oba rodiče, protože mámu a tátu mají stejně rádi.“

I Alex Hrouzková potvrzuje, že spolupráce s odborníkem, psychologem či psychoterapeutem, který má zkušenosti, pomáhá. Může pár citlivě provést celým procesem až to doby, kdy už partneři nebudou jeho pomoc potřebovat a vstoupí do nové fáze společného života.

Reklama

Související témata:

Načítám