Hlavní obsah

Signály, že byste raději měli být single

Foto: Adelaides, Shutterstock.com

Foto: Adelaides, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí touží po životě ve dvou, ale pravda je taková, že někdy je prostě lepší být single. V některých životních fázích a v určitém rozpoložení je randění a seznamování spíš rizikové. Kdy byste měli zůstat chvíli jen sami se sebou?

Článek

Řada vztahů nevydržela během posledního roku zátěž, kterou pro lásku znamenala pandemie koronaviru. Ti, co byli single, měli zase omezené možnosti, jak se seznámit. Takže je dost možné, že teď máte chuť vrhnout se do víru randění a konečně najít toho či tu pravou.

Ale jste na to připraveni? Podle britské novinářky a spisovatelky Lauren Windle je někdy prostě lepší zůstat nějaký čas sám. Jak ale poznat, že se to týká zrovna vás? Podle odbornice byste si měli položit tyto otázky a hlavně si na ně upřímně odpovědět.

Je váš ex vážně minulostí?

Jasně, rozešli jste se, už spolu nežijete, nespíte ani nerandíte. Ale jste ze svého bývalého vztahu opravdu venku? „Je důležité se emočně odpoutat od minulosti. A ano, někdy je potřeba se fyzicky zbavit všech věcí, které vám bývalý protějšek připomínají,“ tvrdí Windle.

Takže jestli doma stále schraňujete přítelovu starou mikinu, nebo vám na nočním stolku pořád leží fotka vaší ex přítelkyně, přišel čas se těchto věcí zbavit. A pozor, týká se to i nehmotných věcí – pročistěte email, promažte staré textovky.

Že to nedokážete? V pořádku, dopřejte si čas na porozchodovou rekonvalescenci, ale rozhodně během ní nezkoušejte najít novou lásku.

Štvou vás ti, co jsou zadaní?

Jak se cítíte, když vidíte na sociální síti fotku známé s novým zásnubním prstenem? Jste za ni rádi, nebo spíš žárlíte? „Porovnávat svoji životní cestu s cestou jiných nevede k ničemu dobrému, jen k tomu, že se budete cítit na dně, neschopně a hloupě,“ varuje Windle.

Samozřejmě svoje prvotní reakce ovlivnit nemůžete, ale ty, co následují, ano. Takže jakmile pocítíte žárlivost, okamžitě ji racionálně pošlete pryč. A pak ve svém nitru danému páru popřejte štěstí, zaradujte se za ně, negativní myšlenky nahraďte těmi pozitivními. Pokud to takhle budete dělat pokaždé, váš mozek si na to zvykne a časem už ty špatné reakce přestane vysílat.

Foto: El Nariz, Shutterstock.com

Jste ráda, nebo spíš žárlíte a nechápete, proč oni ano a vy stále ne?Foto: El Nariz, Shutterstock.com

Máte pocit, že musíte změnit vzhled?

Podmiňujete své seznámení nějakou radikální změnou vzhledu? Hodláte se zaregistrovat do seznamky, až zhubnete deset kilo?  Pravda, seznamování je založeno i na vzájemné přitažlivosti, takže je fajn snažit se vypadat k světu. Ale není nutné totálně měnit vizáž. Nemusíte se přece měnit pro svého budoucího partner, jste tím, kým jste. Co když i nový vztah brzy skončí? Zhubnete dalších deset kilo?

Dali jste seznámení na správné místo priorit?

Jak velký důraz kladete na to, abyste se s někým seznámili? Je to pro vás vším? Máte pocit, že jakmile někoho potkáte, váš život se rázem změní k lepšímu, vaše trable budou pryč a vy začnete konečně žít?

Chyba! Láska je skvělá, ale za své osobní štěstí jste zodpovědní vždy jen vy, nikdo druhý. Musíte umět žít sami, milovat sebe a svůj život, nedoufat, že někdo vám zařídí štěstí.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Až najdete toho pravého, budete úplně šťastná? Chyba, začněte hledat štěstí nejdřív sama v soběFoto: goodluz, Shutterstock.com

Nesete si velkou emoční zátěž?

Jestli jste si v životě prožili mnoho těžkého (drogové závislosti, týrání, opravdu ošklivé rozchody, domácí násilí, bolestné dětství, znásilnění…), možná si na zádech nesete až příliš těžký batoh plný bolesti, křivd a trápení.

Než se začnete seznamovat a vlastně nově vznikající vztah zatížíte tímhle vším, srovnejte se se svou minulostí a zbavte se bolesti, kterou si nesete. Klidně s odbornou pomocí.

Znáte svou hodnotu?

Ceníte si sebe sama natolik, že nedovolíte, aby se k vám někdo choval ošklivě? Protože nízké sebevědomí může způsobit to, že tak říkajíc sáhnete s povděkem po čemkoli a budete snášet i zacházení, které s láskou nemá nic společného.

Musíte být schopné lásku dávat, ale také přijímat. Věřit, že i když někdo pozná nejen vaše silné stránky, ale i to „nejhorší“ z vás, stále vás bude milovat, protože vy za to stojíte. Pokud si nevěříte, nemáte dostatek sebevědomí, není správný čas na randění, ale spíš na vybudování sebelásky.

Jste připraveni na zklamání?

Láska je krásná, ale někdy také trochu brutální. Vztahy jsou vrtkavé a nesou sebou i zklamání. Proto se ujistěte, zda jste v takovém emočním a psychickém rozpoložení, že případný neúspěch zvládnete. Jste-li ještě křehcí třeba z předešlých zklamání nebo řešíte nějakou těžkou životní situaci, ještě se neseznamujte. Počkejte, až načerpáte dostatek sil a budete si jistí, že případné zlomené srdce vás nesrazí na kolena.

Když to nevyjde, bolí to. Ale zkuste případné neúspěchy v lásce zvládnout se ctí. Zapomeňte na tohle Šílené chování po rozchodu. Sex z pomsty je běžný!

Související témata:

Načítám