Hlavní obsah

Který rok v manželství je nejtěžší? Budete překvapeni!

Foto: Vadim Denisov, Shutterstock.com

Foto: Vadim Denisov, Shutterstock.com

Reklama

První rok manželství je podle mnohých psychologů nejtěžší. Proč? A jak ho tedy přežít bez úhony? Přinášíme vám pár rad, díky nimž po roce nepoběžíte k rozvodovému soudu, ani se nebudete potýkat s manželskou krizí, ale naopak bude vaše láska ještě pevnější.

Článek

První rok manželství je zatěžkávací zkouška. Pro mladé a bezdětné páry to může být krutý skok do nudné reality. Mají za sebou bláznivé období zamilovanosti, které když odeznělo, začali plánovat svatbu. Po celou dobu, co jsou spolu, se něco dělo. „Jsou na naprostém vrcholu, ale ráno po svatbě se probudí a ocitnou se v nudné manželské rutině,“ říká britská expertka na vztahy Tracey Cox.

I letité páry se ale mohou cítit pod tlakem. Nechtějí zklamat – sebe, protože si něco slíbili; rodiče, kteří se těší na vnoučata; kamarády, kteří jim tak moc fandí. „Jakoby skončila veškerá legrace a oni se najednou musí chovat dospěle, rozumně, zodpovědně,“ popisuje Tracey Cox pro britský deník Daily Mail. A nabízí pár tipů, jak se s těmito nástrahami vypořádat.

1. Bavte se

Svatba nemá vliv na změnu vašich povah, jste pořád ti samí lidé, tak se také tak chovejte. Byli jste zvyklí trávit každou sobotu na večírku a pak skončit ovínění doma na gauči? Bavili jste se dobrodružnými výpravami do přírody, trampovali jste, lezli po horách? Pokračujte v tom!

2. Mluvte o svých očekáváních

Do manželství každý vstupuje s nějakými představami a očekáváními. A o nich je potřeba mluvit. Ideálně už před svatbou, ale i po ní, protože řada věcí se v průběhu času vlivem osobnostního růstu, s věkem, s přibývajícími zkušenostmi mění. Kdykoli začnete od života a od partnera něco vnitřně chtít, měli byste mu to říct.

Jako pár byste si měli stanovit dlouhodobé manželské cíle i aktuální priority. Může to být cokoli od stavby nového domu, přes pořízení psa či dětí, až po cestu kolem světa.

3. Povinnosti si rozdělte spravedlivě

Někdy to přijde přirozeně a není potřeba o tom mluvit. Tak nějak vyplyne, že vy máte na starosti úklid a váš muž vaří. V opačném případě si ale povinnosti týkající se domácnosti, dětí, aut, domácích mazlíčků, prostě všeho společného, spravedlivě rozdělte.

Ani jeden by neměl mít pocit, že je v jednom kole, zatímco ten druhý nedělá nic. Tahle nerovnováha bude zdrojem zbytečných hádek.

Foto: Drpixel, Shutterstock.com

Pokud to nevyplyne přirozeně, je potřeba si domácí práce rozdělitFoto: Drpixel, Shutterstock.com

4. Hádejte se férově

Nebuďte snílci, žádný vztah se bez neshod neobejde. Jestliže vás ale nemají zničit, musíte se hádat férově. Chcete mít pravdu za každou cenu, nebo chcete najít kompromis? To je zásadní otázka, kterou si vždy položte. A pak dodržujte pravidla férové hádky: neútočte na partnerovy slabiny, nebuďte na sebe zlí, sprostí a krutí, nevyčítejte si staré křivdy, vzájemně se vyslechněte a hledejte kompromis. Jen když si během hádky nebudete ubližovat, můžete z ní oba vyjít spokojeně.

5. Neděste se, že máte méně sexu

Asi jste s prvním milováním nečekali na svatební noc, ale v podvědomí stejně máte, že teď když je sex zcela dostupný, budete si ho konečně pořádně užívat. Jenže tou dostupností ztrácí trochu kouzlo a každý měsíc, který jste spolu, mu ubírá na atraktivitě ještě víc.

„Buďte na to připraveni. Každý přece ví, že v dlouhodobých vztazích už je sexu méně a stává se tak trochu rutinou,“ říká Tracey Cox. Tak se tím nestresujte, jen se snažte tu jiskru alespoň čas od času zase zažehnout.

Foto: YuriyZhuravov, Shutterstock.com

Sex, protože je dostupný, přestává být tak vzrušující jako před svatbouFoto: YuriyZhuravov, Shutterstock.com

6. Stýkejte se s jinými páry

Čím víc fungujících manželských párů ve svém okolí máte, tím větší je šance, že budete mít podobně pěkný vztah (například rozvod přátel vždycky ovlivní i vaše manželství).

„S dobrými páry máte totiž kolem sebe lidi, od nichž můžete okoukat, jak na to, a navíc, když máte nějaký problém, máte za kým jít pro radu,“ tvrdí Tracey Cox.

7. Manželství není rovná cesta

Neočekávejte nemožné. Manželství není rovná cesta, po níž budete spokojeně kráčet ruku v ruce, dokud vás smrt nerozdělí. Je to spíš křivolaká cesta plná výmolů, kopců a skalisek, které je potřeba překonat.

Zkrátka jednou jste nahoře, jindy dole. Někdy je váš život zalitý sluncem, jindy to mezi vámi skřípe. Jsou dny, kdy se milujete, a dny, kdy se nenávidíte. A všechno je to v pořádku, když to nevzdáváte při prvním klopýtnutí.

Proč se vůbec brát, říkáte si? Život na hromádce, nebo svatba. Co se vyplatí víc?

Reklama

Související témata:

Načítám