Hlavní obsah

Špatné milostné návyky. Zbavte se jich!

Foto: Aleshyn_Andrei, Shutterstock.com

Foto: Aleshyn_Andrei, Shutterstock.com

Reklama

Teď už to vyjde, už neudělám ty samé chyby, už si nenechám zlomit srdce. S tímhle předsevzetím jde vstříc nové lásce řada žen, ale bohužel až příliš mnoho z nich skončí opět v slzách. Jak se zbavit špatných milostných návyků? A jaké chyby se dělají nejčastěji?

Článek

Zvyk je železná košile a mnohdy je těžké se odnaučit zažitým vzorcům chování. Podle britské expertky na vztahy a sex Tracey Cox má většina lidí určité milostné návyky, které opakuje ve všech vztazích. Když jsou to návyky nezdravé, končí to jedním milostným zklamáním za druhým.

O takových lidech se pak říká, že mají smůlu v lásce, smůlu na chlapy a podobně. Jenže to není žádná náhoda. Nikdo není odsouzen k doživotnímu zklamání. Tohle jsou podle Tracey Cox tři nejčastější chyby, kterých se v lásce dopouštějí právě ženy, a návod, jak se jich jednou provždy vyvarovat.

1. Smůla na chlapy

Nic takového neexistuje. O tom, koho si vpustíte do života, rozhodujete jen a jen vy. A rozhodnutí děláte na základě impulsů, které vám vysílá váš mozek.

Ten totiž od prvního dne vašeho narození začne vytvářet jakýsi seznam charakteristik lidí, které máte či nemáte rádi, které pokládáte či nepokládáte za atraktivní. Je to na základě vašeho okruhu lidí, mezi kterými se pohybujete (rodiče, sourozenci, příbuzní, rodinní přátelé…), a jak se k vám chovají.

Jednoduše řečeno, pokud na vás byl váš urostlý, vysoký otec s uhrančivým pohledem vždy hodný a miloval vás, váš mozek vytvoří rovnici, podle níž je každý urostlý a vysoký muž s uhrančivým pohledem stejně laskavý. „Jenže vybírat si muže jen podle toho, jak vypadá, či jaká má gesta a způsob vystupování, je nebezpečné. Životní partnery je potřeba vybírat podle vlastností, na nichž doopravdy záleží,“ říká Tracey Cox pro britský magazín Daily Mail.

Její rada? Zkuste cíleně nerandit se svým obvyklým typem muže. Naopak, dejte šanci těm, s nimiž byste nikdy předtím na schůzku nešly. Snažte se poznávat je do hloubky, zkuste to, možná budete mile překvapené.

Foto: MinDof, Shutterstock.com

Foto: MinDof, Shutterstock.com

2. Ztroskotanci hledající záchranu

Neustále máte vztahy s muži, kteří jsou nějakým způsobem na dně, potřebují pomoc, zachránit. A až příliš často říkáte  „můj přítel jen potřebuje víc času, aby se dal dohromady“.

Řada žen se totiž v návalu lásky mění ve spasitelky, strážné anděly, které za muže vyřeší každý problém. Zaplatí dluhy, zajistí protialkoholní léčbu (pořád a pořád dokola), najdou jim novou práci (a když o ni zase přijdou, najdou další). Investují veškerou svou energii, peníze i čas do mužů, kteří si to většinou nezaslouží.

„Mají pocit, že když se jim podaří ztroskotance zachránit, bude jim vděčný a nikdy je neopustí. Dost často jsou to ženy, které pocházejí z rodin, kde jeden z rodičů dělal neustálé potíže a ten druhý se je snažil urovnávat. Mají pocit, že takhle to ve vztazích funguje,“ vysvětluje Tracey Cox.

Změňte to! Jakmile vám někdo začne na prvním rande vyprávět o svých potížích, nepřistupujte na jeho hru. Nevyptávejte se na detaily, nepokládejte žádné osobní otázky, nepátrejte, co přesně ho trápí. Nabídněte mu sympatie, nikoli řešení. A pokud bude pokračovat a házet na vás všechny trable, jděte hned od toho! „Zdravé vztahy jsou založeny na vyváženosti. Hledáte někoho sobě rovného, ne syna, kterému budete dělat maminku,“ dodává Tracey Cox.

Foto: Song_about_summer, Shutterstock.com

Foto: Song_about_summer, Shutterstock.com

3. Samí ženáči

Že se jednou zamilujete do ženáče, to může být smůla. Pokud jste ale měly více než jednu aférku se zadaným mužem, znamená to, že si je vaše podvědomí cíleně vybírá.

Proč? „Nejčastěji je na vině nízké sebevědomí. Pocit, že se vám daří někomu ukrást partnera, je totiž velký posilovač ega,“ říká Tracey Cox.

Může ale za tím být i strach z intimity, kdy se bojíte navázat opravdový vztah (kvůli předešlým milostným zklamáním, kvůli špatné zkušenosti z dětství a podobně), a ten se ženáčem vám vlastně dává výmluvu, proč spolu jste jen tak trochu.

Tracey Cox v tomto případě radí skutečně změnit život od základu. Najít si nové přátele, nové koníčky, začít třeba dálkově studovat, změnit práci... Zkrátka zapracovat na svém sebevědomí, nejlépe s pomocí terapeuta. „Až půjdete příště na rande, předem si zjistěte, zda je ten muž volný. A pokud není, nikam s ním nechoďte,“ dodává rezolutně Tracey Cox.

Láska je ale nevyzpytatelná a někdy i vztahy, které vypadají dokonale, mohou skončit krachem. Tohle jsou signály, že váš vztah nepřežije podzim.

Reklama

Načítám