Hlavní obsah

Kuličky z mletého masa v kari omáčce

Hodnocení:
(92)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Kamarádi se mě často ptají, co jako redaktorka vaření kuchtím doma. Odpověď je jednoduchá – nejčastěji to jsou rychlá jídla, na která nepotřebujete moc nádobí, suroviny můžete podle chuti a stavu ledničky obměňovat a v ideálním případě jsou i nutričně vyvážená. Třeba jako tyto krůtí kuličky s kokosovou kari omáčkou a mrkví! Zkusíte je?

Ingredience pro:
4 porce
Na kuličky
  • 500 g mletého krůtího masa
  • 3 jarní cibulky
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • sůl a pepř
  • olej
Na omáčku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 mrkve
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1.5 lžičky kurkumy
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 limetka
  • rybí omáčka
  • mořská sůl
K podávání
  • rýže basmati
  • čerstvý koriandr
Článek

Postup

Krok 1: Pokud budete jídlo servírovat s rýží, dejte ji vařit. Krůtí nebo kuřecí maso smíchejte s nasekanou cibulkou (kousek zelené části nechte na ozdobu), strouhaným zázvorem, prolisovaným česnekem, paprikou, půl lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem.

Krok 2: Plech vyložte pečicím papírem, pokapejte olejem a naolejovanýma rukama vytvořte asi 16 kuliček. Pečte je 15 až 20 minut při 200 °C dozlatova. Druhá možnost je kuličky osmažit na pánvi.

Krok 3: Mezitím asi 5 minut opékejte nadrobno pokrájenou velkou cibuli, přidejte kolečka mrkve, osolte a ještě chvíli opékejte. Vmíchejte kari pastu (nebo asi 2 lžíce kari koření), strouhaný zázvor, nasekaný česnek a kurkumu. Nechejte pár vteřin rozvonět a zalijte rajčaty a kokosovým mlékem.

Krok 4: Přidejte trošku vody a asi 10 minut povařte, aby omáčka zhoustla. Místo solí dochuťte rybí omáčkou (hodí se ale i sójová) a určitě nevynechejte limetkovou šťávu. Půlku dejte do jídla a zbytek nechte k podávání.

Krok 5: Vmíchejte kuličky, nechte je prohřát a podávejte posypané odloženou cibulkou a čerstvým koriandrem či bazalkou.

Tip: V zimě je fajn mrkev, ale použít můžete i jinou zeleninu: dýni, papriku nebo třeba špenát. Ten ale vmíchejte až na úplný závěr!

Výborné Indií inspirované jídlo uděláte i bez masa: zkuste třeba rychlé cizrnové kari se špenátem nebo dýňové kari s červenou čočkou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek