Hlavní obsah

Kupovat, nebo nekupovat kosmetiku na bazaru? Jak kterou!

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Šetřit peněženku i přírodu je v poslední době velmi populární. A to i v módní oblasti. Jedna možnost je nakupování v second handech, kde se dají sehnat pěkné kousky. Některé ženy si ovšem z druhé ruky pořizují i kosmetiku. A to už je ošemetná a riskantní záležitost.

Článek

Na různých internetových fórech a bazarech se dá sehnat nespočet věcí – a také množství kosmetiky. Za zlomek ceny se tu ke kupujícím mohou dostat drahé produkty, o nichž původní majitelky píší, že je jednou či dvakrát použily. Ovšem pozor, snaha ušetřit vás může stát zdraví.

Opar, plíseň i zánět spojivek

Koupily byste si v second handu kartáček na zuby? Nejspíš ne! Nejenže je to nechutné, ale také si tak lze přivodit zdravotní komplikace. S kosmetikou je to velmi podobné – lidé do flakonů, skleniček či krabiček sahají rukama a líčidly i kartáčky se dotýkají kůže či sliznic. Z použité a otevřené kosmetiky proto můžete získat bakteriální či virové infekce, a snadno tak skončíte s kožními problémy (způsobenými například stafylokokem), oparem, plísní či zánětem spojivek.

Kosmetička Eva Přibylová ze společnosti Dermamed před některými produkty z druhé ruky obzvlášť varuje: „Za absolutně vyloučené považuji používání přípravků na rty, tužek na oči a řasenek. Hrozí přenos skrytých infekcí a vyrážky kolem očí bývají velmi urputné. Ženy se s nimi těžko vypořádávají a většinou se musejí řešit kortikoidy a antibiotiky.“

Foto: Domaskina, Shutterstock.com

V produktu, do kterého kdokoliv jednou sáhl rukou, se množí mikroorganismyFoto: Domaskina, Shutterstock.com

Existuje pár výjimek

Mírnější stanovisko odbornice zaujímá ke krémům, které se nanášely špachtličkou, ale ani u nich si nikdo nemůže být jistý, zda do nich původní majitelka skutečně nesahala rukou. Problém by nemusely představovat ani krémy s aplikátory, do jejichž vnitřku se nelze tak snadno dostat. Menší nebezpečí by mohlo hrozit také u pěnového tužidla či laku na vlasy – i jejich obsah je dobře skrytý.

Můžete skončit i na vozíku

Další nebezpečí představují štětce na make-up – nevyplatí se je sdílet ani s kamarádkou. Před pár lety proběhl médii příběh Australanky Jo Gilchrist (31), která si půjčila štětec od kamarádky, nakazila se stafylokokem a skončila na vozíku. Velký pozor si dávejte i na testery v drogeriích – společným náčiním i produkty se může nalíčit třeba celé město a jsou semeništěm bakterií. Proto dávejte přednost jednorázově baleným vzorečkům, jsou-li k dispozici.

Foto: MinDof, Shutterstock.com

Testovací plata jsou tak lákavá! Ale také jsou to semeniště bacilůFoto: MinDof, Shutterstock.com

Velkým rizikem jsou přírodní produkty

Dalším problémem je, zda není kosmetika prošlá. U kosmetických produktů se udává, do kolika měsíců od data otevření je třeba je spotřebovat. Jenže vy nemůžete vědět, kdy je původní majitelka otevřela. Může lhát nebo použité přípravky naaranžovat tak, aby vypadaly jako nové. Rovněž není jistota, za jakých podmínek výrobky skladovala. V tomto ohledu je mimořádně nebezpečná přírodní kosmetika bez konzervačních látek – mikroorganismům podléhá mnohem snáze a tma, chlad a sterilní prostředí jsou pro její životnost zcela určující.

Pravidla se týkají i vaší taštičky

Pozor byste si měly dát i na vlastní kosmetiku – zaměřte se na trvanlivost. „Není nutné se jí zbavovat ihned po doporučeném datu spotřeby, protože každý přípravek má svou ochrannou lhůtu i po době expirace. Že už je produkt potřeba vyhodit, napoví jeho stav. Je to například vyschlá řasenka, suchá konturovací tužka, u krémů hrudky, oddělená tekutina, změna barvy či zápach. Takovou kosmetiku v žádném případě nepoužívejte, i kdyby to mělo být týden po datu spotřeby,“ varuje kosmetická poradkyně Mary Kay Michaela Kučerová.

Reklama

Načítám