Hlavní obsah

Skladujete léky bezpečně? Možná riskujete zdraví!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do lékárničky, do chladničky nebo jen do šuplíku nočního stolku? Kam obvykle dáváte léky? Málokdo se, bohužel, podívá do příbalového letáku a zjišťuje, jaké skladování vyžadují. Přitom si můžete ublížit.

Článek

Než se lék dostane k vám, skladuje ho výrobce, distributor i lékárník – a všichni to musejí dělat tak, aby léčivu zajistili potřebnou kvalitu, bezpečnost a účinnost. Všechnu jejich snahu můžete ve finále pokazit vy, když ho místo do chladničky dáte na stolek vedle topení nebo ho vystavíte slunečním paprskům. Co je správně a co se může stát, když to nedodržíte?

Jak skladovat léky správně

Se všemi léky byste měli zacházet tak, jak se dočtete v příbalovém letáku a na krabičce. Výrobci to formulují nejčastěji do následujících doporučení:

  • Při pokojové teplotě - jedná se o teplotu cca 15 až 25 °C. Neznamená to, že léky mohou zůstat na slunci nebo u zdroje tepla.
  • V chladničce - teplota by se měla pohybovat mezi 2 až 8 °C. Léky by neměly přijít do styku s potravinami, je lepší je dát do krabičky nebo sáčku.
  • Chraňte před chladem, mrazem, světlem či vlhkostí - to znamená, že byste pro léky měli najít místo třeba v krabici či skříňce na teplotně stabilním místě.
  • V původním obalu - pokud si léky připravujete do dávkovačů, pak to nedělejte moc dopředu – třeba jen na týden.

Uchovávání v chladu má pravidla

Nejproblematičtější jsou přípravky, které se mají uchovávat v chladu. Často totiž záleží i na tom, kdy mají v chladu být. Existuje několik možností a pravidla se opravdu vyplatí dodržovat.

  • Léky, které musejí být v chladu neustále - ponechte je v chladničce před otevřením balení i po celou dobu, než je spotřebujete.
  • Léky musejí být v chladu po naředění, ale jen po určitou dobu - po této době případné nespotřebované zbytky léku dále nepoužívejte. Většinou se jedná o antibiotické sirupy či kapky, které lékárník naředí až ve chvíli, kdy vám je vydává – a od té doby musí být lahvička v chladu. Při nedodržení se léčivé složky rozkládají na neúčinné látky, které mohou způsobit i alergické reakce.
  • Léky, které musejí být v chladu pouze před prvním použitím - poté je možné je uchovávat až do spotřebování při pokojové teplotě (například předplněná inzulinová pera). Ověřte si dobu použitelnosti po otevření.
Foto: Elena Elisseeva, Shutterstock.com

Léky se vyplatí skladovat v původním obalu, aby byly chráněny před světlemFoto: Elena Elisseeva, Shutterstock.com

Nebezpečná je i vlhkost

Léčivým přípravkům nesvědčí ani horko, ani mráz. To není všechno. „Léky byste měli chránit i před vlhkostí – proto koupelna nebo kuchyň nejsou ideální místa pro jejich uchovávání. A když je tam máte, pak je nechávejte buď v původním obalu, nebo je uzavřete třeba do čisté a suché zavařovací sklenice se šroubovacím víkem,“ říká Lenka Beková z webu Lékárnické kapky, který odborně spravuje Česká lékárnická komora. (Víte, že špatné skladování ohrožuje i kosmetiku? Také zde hrozí infekce a alergie.)

Co s lékárničkou na dovolené

Co když jedete na dovolenou do míst, kde je opravdu teplo? Co na to cestovní lékárnička? „Většina léků s uchováváním do 25 °C (tablety, kapsle) bez problémů přežije i krátkodobé vystavení vyšším teplotám, pokud vyloženě neleží několik hodin v autě na slunci. Je ale důležité, aby byl léčivý přípravek chráněn originálním obalem, tedy byl v lékovce či blistru a nejlépe i v krabičce,“ radí lékárnice Pavla Horáková z internetové Lékárny.

U přípravků, které je nutno uchovávat v chladničce, jsou řešením speciální obaly, které se dávají namrazit nebo mají chladicí panel. Potřebnou teplotu udrží až 45 hodin. V nich lze mít léky v příručním zavazadle i během letu – ovšem pozor, chcete-li v letadle převážet gelové, tekuté či aerosolové léčivé přípravky o objemu větším než 100 ml, musíte mít u sebe doklad k prokázání původu léku – například při převozu inzulinu je to lékařské potvrzení či recept na vaše jméno.

Následky? Neúčinné látky i ohrožení života

To „nejmenší“, co se může lékům stát, je, že ztratí nesprávným skladováním na účinnosti – dokonce nemusejí působit vůbec, což vás může ohrozit na zdraví i životě. A mohou vyvolat i alergické reakce nebo infekce: například v očních kapkách se mohou v teple a vlhku pomnožit bakterie.

Lék nikdy nekonzumujte, jestliže jakkoliv změnil konzistenci, barvu, vůni nebo chuť, v inzulinech či roztocích se objevila sraženina, která tam být nemá, tableta se začala rozpadat nebo se na ní objevily skvrny. U mastí se mění konzistence a vůně. „Pokud máte jakékoli pochybnosti, jak léky přepravovat, obraťte se na lékárníka, poradí vám,“ říká Pavla Horáková.

Související témata:

Načítám