Hlavní obsah

Kupujete novou sedačku? Těmhle 4 chybám se vyhněte!

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedací souprava je poměrně velká koupě a pořízení nevhodného kousku vám může pořádně zavařit. Jaké nejčastější chyby lidé při nákupu sedačky dělají? A jak se jim vyhnout?

Článek

Vybrat si vhodnou pohovku není úplně snadná záležitost. Aby dobře sloužila a těšili jste se z ní několik let, měla by být vyrobená z kvalitních materiálů, sedět do prostoru vizuálně i funkčně, být pohodlná a líbivá. Občas se ale úplně nezadaří a udělat při nákupu nějakou tu chybičku je celkem jednoduché. Jaké patří mezi ty nejčastější?

1. Velikost pouze odhadujete

Odhadování velikosti se při výběru sedačky rozhodně nevyplácí. Velikost ovlivňuje nejen váš komfort při sledování televize nebo při odpoledním šlofíku, ale také pohodlný pohyb v okolí pohovky.

Zatímco podle fotky nebo při zběžné prohlídce v obchodě vám může připadat, že k vám do obýváku pohovka skvěle zapadne, realita může být jiná. Ve většině případů ji sice do místnosti nějak napasujete, následnou spokojenost vám však nikdo nezaručí.

Před nákupem je proto dobré vše pořádně přeměřit a klidně si k tomu načrtnout půdorys celé místnosti. Během plánování myslete na to, že na pohodlný pohyb kolem sedačky je potřeba alespoň 80 cm volného prostoru, naprosté minimum je pak 60 cm. Pohovka by přitom neměla být v úplné blízkosti radiátorů, aby se neničila, a samozřejmě ani v blízkosti dveří či oken, kde by mohla bránit jejich pohodlnému otevírání.

Velikost zvažte také podle toho, kolik lidí bude pohovku pravidelně využívat. Na pohodlné sezení totiž běžný člověk potřebuje zhruba 60 cm prostor, nicméně je vhodné, aby mezi jednotlivými sedícími zůstalo alespoň jedno místo volné.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Kolem pohovky nechte dostatek volného prostoru na pohodlný pohyb. Zároveň se ji snažte umístit dál od okna, aby se vám dobře otevíraloFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

2. Snažíte se až příliš šetřit

Sedačka možná není nejdůležitější položkou při zařizování domácnosti, příliš šetřit se na ní ale nevyplatí. Samozřejmě i levnější pohovky jsou hezké, mohou přesně zapadnout do stylu vašeho interiéru a na občasné posezení si s nimi vystačíte. Jenže při jejich každodenním využívání nejspíš brzy zjistíte, že se jim začíná trhat potah, na sedácích se objevují prosezené důlky a při sebemenším pohybu se ozývá vrzání.

Kvalitní pohovka je sice zpočátku větší investicí, na druhou stranu vám však mnohem déle vydrží a nebudete ji muset po pár měsících měnit za novou. Spíše než na cenovku tak raději koukejte na materiál, z něhož je vyrobená. Konstrukce by měla být kovová nebo z tvrdého bukového či dubového dřeva. U čalounění se poohlédněte po pevné textilii, vhodný je například polyester s vysokým indexem otěru.

3. Sedačku si pořádně nevyzkoušíte

Objednávat něco na internetu může být občas podobné jako kupovat zajíce v pytli. Hlavně když podlehnete lákavým slevovým akcím. Jistě, i na e-shopech se dají sehnat kvalitní kousky, jenže u pohovky je vhodné si ji předem vyzkoušet.

Měli byste si totiž být jisti tím, že se vám na ní dobře sedí či leží, je vám příjemný její materiál a jste spokojeni s tím, jak její barva a provedení vypadají naživo. Pozornost zaměřte také na to, zda vám sedí výška opěrek, výška a tvrdost sedáků i celý tvar sedačky. Výběr bude možná trvat o něco déle, ale bude rozhodně stát za to.

Foto: Matej Kastelic, Shutterstock.com

Před nákupem je vhodné si sedačku pořádně vyzkoušet. Namísto e-shopu tak raději navštivte kamenný obchodFoto: Matej Kastelic, Shutterstock.com

4. Nevhodný účel

Prostor na skladování věcí je v domácnosti důležitý a nejspíš jen málokdo ho má nazbyt. Proto si mnozí s nadšením pořizují sedačky s úložnými prostory. Jejich největší nevýhodou ale je, že běžné modely nemají příliš pevnou konstrukci a snáze se prosedí.

Pokud tedy úložné prostory nutně nepotřebujete, poohlédněte se spíše po pohovce bez nich. Nejen že budete mít větší výběr, co se designu týče, ale místnost díky nim bude působit vzdušněji.

I rozkládací pohovky mívají méně pevnou konstrukci. Jestli chcete sedačku využívat na pouhé posezení či občasné přespání, problém to nejspíš nebude. Pokud ale plánujete na pohovce pravidelně spát, vyberte si tu vhodnou na každodenní spánek.

Související témata:

Načítám