Hlavní obsah

Víte, co o vás prozradí typ vaší sedačky? Budete překvapeni!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Vybavení bytu či domu o vás prozradí víc, než si myslíte. A nejde jen o fotky ze svatby či dovolené. Napadlo vás někdy, že o vašem životním stylu mnohé vypovídá také typ sedačky, kterou máte doma?

Článek

Připadá vám nemožné, že by na vás sedací souprava nebo pohovka v obýváku mohly něco „prásknout“? Mýlíte se. Pozornému pozorovateli její vzhled poskytne dostatek indicií k tomu, aby si udělal docela přesný obrázek nejen o vašem životním stylu, ale i o některých povahových rysech. Prozradí vaše sedačka také něco o vás?

Prostorná sedačka: jste společenští

Máte doma prostornou sedačku, ideálně ve tvaru písmena L, nebo dokonce U? V tom případě asi nebudete vyloženě samotáři. Spíš to vypadá, že rádi zvete na návštěvu rodinu i přátele a často pořádáte různé oslavy. Prostě milujete společnost, a proto jste si pořídili kus, na který se vejde hodně lidí. A je-li rozkládací, tím líp. Co kdyby se party protáhla a někdo u vás neplánovaně přespal?

Tento typ sedačky svědčí také o tom, že jste velkorysí. Evidentně vám totiž není líto pro ni obětovat prostor, který by někdo jiný raději využil k umístění skříněk či komod. Pravděpodobně nijak zvlášť neřešíte ani to, zda se k vám domů hodí stylově. Prioritou je pro vás za všech okolností především dostatečný rozměr.

Foto: Asko-Nábytek

Sedací souprava Panama ve tvaru U zabere sice v obýváku hodně místa, zato si všichni hosté budou mít kam sednout. Cena 34 999 Kč Foto: Asko-Nábytek

Měkké polstrování: máte rádi pohodlí

Rádi využíváte sedačku nejen k posezení, ale i k povalování? Pak jste si určitě pořídili takovou, do které se už při usednutí doslova zaboříte. Pohodlnou, měkkou, ideálně z příjemného přírodního materiálu nebo sametu. Nejspokojenější jste, když na ni můžete přidat ještě několik různě velkých polštářků. Zastáváte totiž názor, že obývací pokoje by neměly být zbytečně formální a sterilní, a raději upřednostníte útulnost před dokonalostí. Svůj domov si prostě užíváte a totéž hodláte dopřát i hostům.

Foto: Le Patio

Čtyřmístná pohovka Biarritz s potahem ze silného bílého lnu je měkká a pohodlná. Komfort navíc zajišťuje pět volně položených péřových polštářů v rozměru 60 × 60 a 60 × 45 centimetrů. Cena 70 320 Kč Foto: Le Patio

Pohovka tak akorát: neradi přeháníte

Nepotřebujete se zbytečně zviditelňovat, chcete si jen spokojeně a v klidu žít. O tom svědčí i sedačka, kterou jste si vybrali. Je hezká, dobře se na ní sedí, není moc velká ani moc malá – prostě zlatá střední cesta. Vždyť ani vy se na ní zbytečně nepovalujete, tak proč byste nevyslali stejný signál i lidem, kteří k vám přijdou na návštěvu. Jste pozorní hostitelé, rádi s nimi posedíte u šálku kávy či sklenky vína, ale protáhnout večírek až do rána vás ani nenapadne. A vaše sedačka k tomu ani nevybízí. Ti nejpraktičtější zvolí typ se snímatelným potahem, který se dá vyprat.

Foto: IKEA

Pohovka Ektorp nemá jen pěkný vzhled, ale také má snímatelné potahy, které se dají jak prát, tak i snadno vyměnit. Lze si pořídit ještě jedny v jiném barevném provedení a střídat je podle nálady nebo podle sezony. Cena 8890 Kč Foto: IKEA

Atraktivní vzhled: jste styloví

K vašemu životnímu stylu patří neodmyslitelně luxus. To na vás rozhodně prozradí kožená sedačka v kvalitním provedení. Pokud je s měkkým polstrováním, určitě ji rádi využíváte i k odpočinku. Ale jestli si navíc potrpíte na tradici a starožitnosti, je pro vás tou pravou volbou pohovka ve stylu Chesterfield s prošívanými opěráky.

Foto: Westwing

Milovníci luxusu ocení pohovku Natalie II ve stylu Chesterfield. Její atraktivní design zajišťuje použití kvalitních materiálů, jako jsou hovězí kůže, jasanové dřevo a mosaz. Cena: 84 449 KčFoto: Westwing

Dvojsedák: hlídáte si své soukromí

Považujete nedělní ráno strávené na pohovce s knížkou nebo notebookem, bohatou snídaní a šálkem kávy za ideální? Možná ani nemáte nic proti tomu, když se najednou den nachýlí k večeru a kávu vystřídá sklenka vína. Zřejmě potřebujete sedačku hlavně na lenošení. Proto vám vyhovuje lehce ležérní styl s nakloněnými opěrkami na ruce, kde se snadno přesunete ze sedu do pololehu a zpět. Vaše sedačka však nemusí být nijak velká. Stačí vám možná jen dvojsedák, protože svůj volný čas trávíte rádi sami nebo s nejbližšími členy rodiny. Do svého domova, který považujete za své výsostné území, si jen tak nikoho nepustíte.

Foto: Bonami

Příjemné lenošení nejen o víkendu umožní růžová sedačka Cosmopolitan Design London, která se skvěle hodí zvláště do ryze dámských interiérů. Cena: 9969 Kč Foto: Bonami

Když na vás nic nesedí

Připadá vám, že ani jeden z výše uvedených typů sedacího nábytku se u vás doma nenajde? Nic si z toho nedělejte. Buď si prostě nepotrpíte na zbytečné lenošení a není pro vás příliš důležitá prezentace před hosty, takže máte doma třeba jen židle či lavici, nebo si prostě hovíte v pohodlných křeslech. Anebo jste „to svoje“ ještě nenašli? Pak vás bude zajímat, jak vyrobit sedací soupravu z palet. Na trhu je navíc tolik druhů sedaček, pohovek či lenošek, že by podrobné mapování vydalo na tlustou knihu.

Reklama