Hlavní obsah

Na co byste si měli dát pozor při zařizování obýváku

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Foto: Followtheflow, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obývák bývá nejfrekventovanější místností v bytě. Všichni by se tam měli cítit dobře a neměli by si překážet. Máte pocit, že to tak u vás není? Možná jste při zařizování udělali některou z těchto chyb.

Článek

Vzít si na pomoc při zařizování bytu interiérového designéra nebo bytového architekta je často považováno jako zbytečný přepych. Pokud jste při vybavování obýváku spoléhali hlavně na svůj vkus, možná jste zapomněli na pár pravidel, která vám usnadní běžný život v této místnosti. Co je dobré vědět, když plánujete nový obývák?

1. Málo místa na sezení

Předem si promyslete, kolik lidí běžně doma odpočívá či kolik se jich tam sejde na návštěvě. Vyvarujete se tím koupě nevhodné sedačky. Ta by měla být pohodlná a dostatečně velká. Ale pozor! Zároveň musí její velikost korespondovat s velikostí místnosti. Moc malá sedačka se v ní ztratí, zatímco příliš velká bude působit dojmem, že jste ji tam postavili omylem.

Navíc nejde jen o sedačku. S tou ve vícečlenné domácnosti asi nevystačíte. Proto byste neměli zapomenout ani na křesla, případně mít k dispozici taburety nebo sedací vaky. Výhodou těch posledních dvou je, že zaberou málo místa, snadno je přemístíte, a když je zrovna nikdo nepoužívá, můžete si na ně položit nohy.

2. Nevhodně umístěná televize

Ve většině obýváků najdete televizi. Ale málokdy se na ni dívá celá rodina najednou. Někdo se dívá na televizi, druhý si potřebuje něco vzít v komodě, na které televize stojí, nebo si dojít pro něco třeba na balkon. Když se tento scénář během filmu několikrát zopakuje, pak si můžete nechat o pohodě jen zdát. Účastníci totiž s největší pravděpodobností často lezou divákům do obrazu a pak už je jen krůček k tomu, aby si vjeli do vlasů.

Proto je důležité, aby televize byla umístěná tak, aby mezi ní a sedačkou nevznikl průchozí koridor. A pokud ji máte postavenou na skříňce, nikdy do ní neukládejte předměty běžné denní potřeby.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Nikdo nechce být rušený při sledování svého oblíbeného pořadu, a proto je důležité, aby mezi televizí a sedačkou nebyl frekventovaný prostorFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

3. Všechno podle katalogu

Hledat inspiraci v časopisech nebo na sociálních sítích není nic špatného. Ale považovat to za jednoznačný model, podle kterého si zařídíte svůj vlastní obývák, není dobrý nápad. Nejen proto, že obývací pokoj zařizujete pro sebe, ale pravděpodobně se bude lišit i dispozičně. Vaše místnost má nejspíš jiné rozměry a zřejmě tam dopadá i jiné množství světla, a to všechno musíte brát v potaz. A jestli vám záleží na názoru kamarádek, tak si uvědomte, že ony v něm nežijí, takže musí vyhovovat a líbit se především vám.

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Pokus zařídit si doma obývák stejně, jako ho mají nastylizovaný v obchodě, skončí většinou rozčarovánímFoto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

4. Přehlídka všech dárků a suvenýrů

Poslední rada je velmi důležitá. Sice ji neupotřebíte ve chvíli, kdy si navrhujete obývák, ale neměli byste na ni zapomínat, až se v něm zabydlíte. Většina lidí si totiž s oblibou dělá v obýváku prezentaci svých všech cest, případně i drobností, které dostali na památku.

Zpočátku to vypadá dobře, ale pokud tuto vášeň nezačnete včas korigovat, po pár letech budete mít kolem sebe skladiště nesourodých zbytečností. Vzpomínkové předměty raději ukládejte do ozdobných krabic a prohlédněte si je, když na to máte náladu. V obýváku vystavte dva tři zajímavé kousky, které fakt stojí za to, jinak hrozí, že vám doma vznikne vetešnictví, a vy se toho ani nevšimnete.

A víte, čeho byste se měli vyvarovat při zařizování ložnice?

Načítám