Hlavní obsah

Rozkládací pohovka, na které se vyspíte: Jak ji vybrat?

Foto: Kseniya Ivanova, Shutterstock.com

Foto: Kseniya Ivanova, Shutterstock.com

Reklama

Spánek je nezbytnou součástí lidského života a je důležité, aby byl skutečně kvalitní. Co ale dělat, když vám prostory nedovolí pořídit si postel, a raději byste sáhli po praktičtější sedačce? Víme, jak vybrat tu správnou!

Článek

Každou noc byste měli spát alespoň sedm hodin. Význam spánku nepodceňujte: člověk si odpočine po tělesné i duševní stránce a připraví se na další den. K tomu potřebuje správné podmínky, jenže ne vždy je možné pořídit si postel s kvalitní matrací. Především majitelé garsonek tak dávají přednost estetičtější sedačce, ale při nevhodném výběru se mohou brzy setkat se zdravotními komplikacemi, hlavně s bolestmi zad.

Chcete si i přes toto riziko sedačku pořídit? Poradíme vám, jaké vlastnosti by měla mít, abyste se na ní vyspali dorůžova.

Kvalita na prvním místě

Při nákupu pohovky na každodenní spaní snad více než kde jinde platí, že je to investice, která se z dlouhodobého hlediska vyplatí. Nevybírejte tedy pouze očima a cenovku zkuste také na chvíli nechat stranou. Základem je volba solidní firmy, proto nepodceňte zkušenosti ostatních zákazníků a možnosti případné reklamace.

Pro osvěžující spánek si dopřejte dostatek prostoru a dejte přednost pohodlí před skladností. Sami si vystačíte s minimální šířkou 80 cm, pro dva volte alespoň 140 cm. Před koupí si sedačku pořádně vyzkoušejte. Každý solidní prodejce by měl dovolit, abyste si ji rozložili, složili a otestovali, jak pohodlně se vám na ní leží a sedí v složeném i rozloženém stavu.

Ujasněte si, jak často budete pohovku transformovat. Zůstane rozložená po celou dobu, nebo s ní budete manipulovat denně? Pokud plánujete časté rozkládání, ujistěte se, že je mechanismus na četné používání a větší zátěž stavěný. Zjistěte si rovněž, z čeho je vyrobená konstrukce, a vyhněte se kombinaci vyztuženého papíru a dřevotřísky, kvalitním materiálem je masiv nebo kov.

Foto: Archiv firmy

Rozkládací pohovka pro matraci o šířce 140 cm s dřevěnou nebo chromovou konstrukcí stojí 22 938 Kč (cena bez matrace). Prodává Nábytek KuncFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Rozkládací sedačka pro matrace o šířce 140 či 160 cm, cena na vyžádání. Prodává QL StudioFoto: Archiv firmy

Základem je dobrá matrace

Matrace a manipulace s ní vám musejí vyhovovat. Vyzkoušejte si tvrdost a pohodlnost. Pohovky bývají oproti klasickým matracím obecně tvrdší, aby se příliš rychle neproseděly, to ale o jejich kvalitě moc nevypovídá. Soustřeďte se raději na výplň: používá se k ní polyuretanová pěna, jejíž hustota se udává v kilogramech na metr krychlový.

Levnější sedačky se plní teplou pěnou s gramáží do 25 kg/m³. Jestli na pohovce plánujete pravidelně nocovat, vybírejte výplň ze studené pěny, jež má objemovou hustotu nad 30 kg/m³. Na každodenní spaní jsou výborné pohovky s ukrytou skutečnou matrací, někteří výrobci dokonce nabízejí možnost výběru matrace na míru. Lepší sedačky mají navíc pružiny, které zajistí vyšší pevnost a delší životnost. Pro rozkládací soupravy je vhodná vodorovně položená pružina ve tvaru vlnovky. Jak o matraci pečovat, aby vydržela co nejdéle?

Foto: Archiv firmy

Rozkládací pohovka s matrací o šířce 140 nebo 160 cm a širokým výběrem potahových látek či kůží stojí od 42 108 Kč. Prodává Nábytek ŘíhaFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Rozkládací rohová či dvoumístná souprava s úložným prostorem a špičkovou zdravotní matrací o délce až 202 cm, cena na vyžádání. Prodává SofalandFoto: Archiv firmy

Myslete na náročnost úklidu

Nepodceňte ani snadnou údržbu, a to zejména v domácnostech s malými dětmi či domácími mazlíčky. Ať už vybíráte sedačku na pouhé sezení, nebo na spánek, volte takovou, která se dá dobře čistit – nejlépe bez použití jakýchkoli chemických prostředků.

Ačkoliv je její čištění téměř bezproblémové a na krátkodobé sezení je kůže velmi pohodlná, na spánek ji, hlavně v letních měsících, příliš nedoporučujeme. Mimo ni se na potahy používají syntetická vlákna v kombinaci s přírodními nebo čistě přírodní vlákna – nejpoužívanější je bavlna. Lépe se na nich vyspíte, čištění je však náročnější než u kůže. Naštěstí existují snímatelné potahy nebo materiály upravené speciální technologií, které se dají vyčistit jen s pomocí hadříku a vody.

Foto: Archiv firmy

Rozkládací sedačka s prostorem pro matraci o šířce 180 cm a potahem upraveným technologií Aquaclean stojí 41 250 Kč. Prodává Nábytek RealFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Sedací souprava s paměťovou matrací o šířce 140 nebo 160 cm nabízí i rohovou variantu, cena na vyžádání. Prodává NatuzziFoto: Archiv firmy

Reklama

Načítám