Hlavní obsah

Tradiční i méně tradiční tipy, jak upravit stěnu v obýváku

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Nudí vás jednobarevné stěny, na nichž visí pár obrazů, plakátů a poliček? Máme pro vás několik tipů, jak proměnit fádní bílou plochu v atraktivní prvek, který vám budou všichni závidět.

Článek

Při zařizování obýváku se většina lidí zaměřuje na design nábytku, koberce, v lepším případě podlahy. O tom, jak budou vypadat stěny, nikdo moc nepřemýšlí. Přitom jejich vzhled výrazně ovlivní celkový dojem místnosti. Přestaňte řešit, jestli budou bílé nebo béžové. Místo toho proměňte alespoň jednu z nich v originální interiérový prvek, ať už pomocí barev, tapet, dřevěných obkladů či cihel.

Kreativní color blocking

Pokud si myslíte, že stěna musí být vymalovaná pouze jednou barvou, pak se nemůžete divit, že vás už stávající výmalba nebaví. Vyzkoušejte třeba color blocking. Jedná se o použití několika barev na jedné stěně s cílem rozbít celistvou plochu. Tato technika pracuje s abstraktními i geometrickými liniemi. Stěnu můžete vymalovat několika různými barvami. Ale protože se nic nemá přehánět, je lepší se držet jemných pastelových nebo zemitých odstínů.

Pokud se rozhodnete pro metodu color blocking, nedávejte ke stěně velké kusy nábytku. Její jedinečný efekt totiž vynikne v případě, že necháte stěnu téměř prázdnou, čili je vhodný spíše do větších prostor. Spolehlivě tak ozvláštníte jak moderní, minimalistické, tak i romantické interiéry.

Foto: PlusONE, Shutterstock.com

Ke stěně vymalované technikou color blocking stačí dát jen nízký nábytek jako třeba sedačkuFoto: PlusONE, Shutterstock.com

Něžný akvarel

Akvarelovou techniku určitě znáte z mnoha obrazů. Podobného efektu, kdy se jednotlivé barvy překrývají nebo do sebe vpíjejí, lze dosáhnout i při malování interiéru. Dělá se to tak, že se stěna natře jednou barvou, a na ni se pak nanášejí další různé odstíny, které jsou hodně naředěné vodou.

Aby to dobře dopadlo, chce to určitý grif. Proto pokud si nejste jistí, raději to svěřte odborníkům. Elegantním řešením, při kterém navíc bude daleko menší nepořádek, je použít místo barev tapetu s akvarelovým motivem. Také tuto výmalbu je škoda zakrývat velkými kusy nábytku, proto je ideální tak vymalovat například stěnu za sedačkou.

Foto: 3DPhoto, Shutterstock.com

Akvarelovou technikou se můžete inspirovat i při výmalbě interiérůFoto: 3DPhoto, Shutterstock.com

Populární 3D efekt

Zdá se, že co není trojrozměrné, to není in. Není proto divu, že tapety, které působí 3D dojmem, patří mezi oblíbené interiérové prvky. Přestože tapety vypadají, že jsou plastické, ve skutečnosti jsou hladké, nebo jen jemně strukturované. 3D fototapety, které vytvářejí iluzi prostoru, třeba s přímořskými plážemi, osvětlenými velkoměsty nebo vyskakujícími predátory, působí na první pohled efektně. Ale často ostře barevná scenérie vám brzy může lézt na nervy. Navíc je problém je sladit s ostatním zařízením místnosti.

Proto raději upřednostněte jemné abstraktní motivy, které jsou nadčasové, a tak vás hned neomrzí. Jejich velkou výhodou je, že je bez potíží sladíte s většinou interiérových stylů.

Foto: Roman King, Shutterstock.com

Tapety s 3D efektem s nenápadnými motivy, jako jsou například vlnky, jsou elegantní a nadčasovéFoto: Roman King, Shutterstock.com

Věčná krása dřeva

V současných domácnostech bývají stěny obložené dřevem spíše sporadicky. Je to škoda, protože dřevo interiér zateplí, působí uklidňujícím dojmem a navíc se jedná o krásnou přírodninu. Výhodou je, že se hodí téměř do všech interiérů – přírodního, skandinávského, moderního i retro.

Než se však rozhodnete, že si alespoň jednu ze stěn v obýváku obložíte dřevem, zaměřte se na světlost místnosti. Do tmavého pokoje totiž přírodní dřevo není ideálním obkladovým materiálem, protože místnost kvůli němu ještě více potemní. Pokud přesto po stěně obložené dřevem toužíte, zvolte raději světlou dřevinu, jako je například bříza, jasan nebo javor.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Dřevěné obklady jsou efektním doplňkem v obýváku zařízeném ve skandinávském styluFoto: New Africa, Shutterstock.com

Přiznaná cihla

U zděných domů si snadno pořídíte přirozenou dekoraci v podobě cihel. Buď stěnu neomítnete, nebo omítku otlučete a natřete penetrací či bílou barvou. A efektní stěna je na světě. O něco schůdnějším řešením je použít cihlový obklad nebo na stěnu nalepit 3D tapetu s cihlovým dekorem. Výborně ladí například s industriálním stylem, ale i přírodním a vintage.

Foto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

Výraznou dekorací jsou cihly, které není třeba omítat. Stačí je jen natřít penetracíFoto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

Rozhodli jste se přece jen pro klasickou výmalbu? Co třeba si vyrobit tyto válečky?

Reklama

Související témata: