Hlavní obsah

Kupujete vánoční stromek v květináči? Tohle byste měli vědět, aby vám vydržel dlouho krásný

Foto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Foto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechce se vám letos kupovat řezaný stromek, ale zatoužili jste po živé alternativě v květináči s možností rostlinu později vysadit do přírody nebo na zahradu? Pak pro vás máme pár cenných rad.

Článek

Živý vánoční stromeček v květináči má své osobité kouzlo, a proto si jej každé Vánoce pořizuje stále více lidí. Někteří ho následně vysadí na zahradě, jiní si ho pouze pronajmou. Touto dobou už bývají stromky k zapůjčení rezervované, a tak vám zbývá pouze si ho v případě zájmu koupit v zahradnictvích a specializovaných obchodech.

Na co dát pozor při nákupu stromku v květináči

Při výběru stromku myslete především na to, zda ho chcete využít i nadále u sebe na terase či zahradě, popřípadě na chalupě. „Parádu vám zde bude dělat pouze pár typů stromků, které mají pomalejší růst a zakrslý habitus čili korunu. Jedná se například o některé druhy jedliček,“ doporučuje Vlasta Černá, mistr florista.

Také se zeptejte, zda vůbec jde o stromek určený k následnému vysazení. Takové se do nádob dávají dlouho před prodejem, kořenový bal je prorostlý a má spoustu kořínků, což je dobré si ověřit. Mívají také mnohem větší nádoby.

„Při koupi je potřeba, aby se zákazník informoval, jakým způsobem o stromek v květináči pečovat. Ceny těchto stromků bývají odlišné a závisí nejvíce na způsobu pěstování. Některé stromky jsou do květináčů zasazeny těsně před prodejem, proto bývá jejich cena nižší,“ upozorňuje Martina Tonková ze Zahradnického centra Ferenčík. Pokud jde o stromek zasazený nedávno, poznáte to podle měkké půdy a nepříliš prorostlých kořenů. Jestliže je stromek prodáván v ozdobně zabaleném květináči nebo se nemůžete podívat, vždy se ptejte prodejce, s jakým účelem byl vysazen.

Stromek v květináči by měl být rovně rostlý, pružný, jehličí by nemělo odpadávat ani být zažloutlé a mělo by vonět. Pouze zdravý kus přežije nejen pobyt v bytě, ale pak i následné umístění do přírody.

Zohledněte také velikost stromku. Menší jsou levnější, ale v zahradě je nebude skoro vidět. Ty větší jsou dražší a po přesazení mají šanci při správné péči i lépe růst.

Foto: Yuliya Yesina, Shutterstock.com

Zalíbení ve vánočních stromečkách v květináči si hledá čím dál tím více lidíFoto: Yuliya Yesina, Shutterstock.com

Jak se o stromek starat před Vánocemi

Když stromeček v květináči koupíte a donesete domů, neměli byste ho hned dávat do teplé místnosti. Potřebuje se aklimatizovat třeba na balkoně nebo zahradě, vždy by tam mělo být světlo a teplota mezi 5–10 °C. Tam by měl být asi týden, poté je čas ho přesunout tam, kde bude mezi 15–18 °C. Čím víc mrzlo v době, kdy jste ho koupili, tím pomalejší aklimatizaci potřebuje.

„Pokud je dlouhodobě v prostředí s teplotou nad nulou, je dobré stromek také pravidelně zalévat. Platí, že při vyšší teplotě je vyšší potřeba vody pro rostlinu,“ říká Vlasta Černá.

V místnosti pak stromek nedávejte přímo k topení, měl by tendence rašit a tím pádem by byl posléze choulostivější a nemusel by zvládnout návrat do zimy v přírodě. Potřebuje také dostatek světla.

Doma v teple ho ponechte nazdobený pouze týden. Čím déle byste ho nechali v interiéru, tím menší je šance, že se uchytí venku.

Dejte také pozor na to, abyste ho při zdobení nějak nepoškodili, neolámali nebo mu jinak neublížili. Nikdy ho z kontejneru, ve kterém jste ho koupili, nepřesazujte do ozdobné nádoby! Raději ho obalte třeba vánočním papírem nebo vložte i s květináčem do nějakého hezčího obalu. Nezapomeňte ho i ozdobený zalévat.

Co se stromkem po Vánocích

Zhruba po týdnu je dobré dát stromek zpátky do místnosti, kde bylo 5- 10 °C, a pokud venku mrzne, pak ho tam nechat do jara. Stromky totiž v teple začnou většinou rašit, což už ani přestěhování do chladna nezastaví, jen zbrzdí. Do přírody nebo zahrady ho dejte jen za předpokladu, že nemrzne. Anebo alespoň vykopejte díru, do které ho postavíte i s květináčem, zateplete ho třeba slámou nebo listím a stále zalévejte.

Než ho definitivně zasadíte, pokuste se odhadnout budoucí výšku a šířku stromu, aby vás za pár let nepřekvapil a příliš vám nestínil.

Místo řezaných stromečků si můžete pořídit umělý vánoční stromek, který si ozdobte třeba podle tipu z našeho videa: Darujte ozdobičku se jménem: Poradíme, jak ji namalovat! 

Reklama

Načítám