Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Někdo to rád horké, někdo ostré. Dnešní recept je pro ty, co nedají dopustit na jasně červené chilli papričky. Upečte si s námi kuře piri piri podle Jamieho Olivera.

20 min.
Příprava
1 hod., 40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks kuřecích stehen
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks žluté papriky
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
K podávání
  • 1 ks brambor
  • 2 ks sladkých brambor
  • 1/2 ks citronu
  • 1 ks červené chilli papričky
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 50 g sýru feta
Omáčka
  • 1 ks červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 ks chilli papričky
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 2 ks citronu
  • 4 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 svazek čerstvé bazalky
Salát a na dochucení
  • 100 g čerstvé rukoly
  • 1/2 ks citronu
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

01.

Než začnete, připravte si všechny přísady a nádobí. Rozehřejte troubu na 200 ˚C/plynovou troubu na stupeň č. 6. Na velký žár postavte velkou plochou pánev.

02.

Položte kuřecí stehna kůží dolů na plastové prkénko a každé z nich lehce naklepejte. Postříkejte je olivovým olejem, osolte, opepřete a položte je kůží dolů na plochou pánev, která se rozehřívá. Opečte spodní stranu dozlatova a poté kuřata obraťte.

03.

Omyjte bramboru a sladké brambory a podélně je rozkrojte. Spolu s polovinou citronu je vložte do mísy vhodné do mikrovlnné trouby, tu přikryjte fólií a vložte na 15 minut do mikrovlnné trouby nastavené naplno.

04.

Oloupejte červenou cibuli a nasekejte ji nahrubo. Spolu se 4 oloupanými stroužky česneku ji vhoďte do mixéru, přidejte chilli papričky zbavené stopek, 2 polévkové lžíce papriky, kůru ze 2 citronů a šťávu vymačkanou z jednoho citronu. Přidejte 4 polévkové lžíce bílého vinného octa, 2 polévkové lžíce Worcesterové omáčky, trochu soli a pepře, velký svazek bazalky a trochu vody. Umixujte vše do jemné omáčky.

05.

Papriky nakrájejte na plátky a přidejte je plochou na pánev. Zmenšete žár na střední a občas papriky posuňte. Do pekáčku přelijte omáčku piri piri. Naskládejte na ni papriky, na ně kuřata a vše posypte snítkami tymiánu. Pekáček vložte do trouby na střední příčku.

06.

Červenou chilli papričku nasekejte najemno, přidejte většinu koriandru a smíchejte. Zasypte sýrem feta a opět vše nasekejte a promíchejte.

07.

Kuře v troubě dejte na horní příčku. Pečte dalších 10 minut nebo doměkka.

08.

Do sáčku s rukolou přidejte extra panenský olivový olej, sůl, pepř a šťávu vymačkanou z 1/2 citronu. Promíchejte, nasypte do mísy a odneste na stůl.

09.

Zkontrolujte, zda jsou brambory hotové, potom na ně kleštěmi vymačkejte šťávu z uvařeného citronu. Přidejte k nim koriandrovou směs. Vše smíchejte, osolte, opepřete a odneste na stůl.

10.

Pekáček s kuřetem vyjměte z trouby, ozdobte několika lístky koriandru a rovnou servírujte.

Další pálivá dobrota, na kterém si zaručeně pochutnáte, je smažené kuře v chilli těstíčku.

Reklama

Načítám