Hlavní obsah
3,1
(202)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

I dobrá jídla jde udělat během chvíle a tohle je jedno z nich: stydět se za něj nemusíte ani u nedělního oběda. Stačí vám jedná pánev, pekáč a trouba nebo remoska a za hodinu můžete podávat. Ochutnáte?

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce francouzské hrubozrnné hořčice
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 4 ks horních kuřecích stehen
  • 6 ks brambor
  • 2 ks mrkve
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. V pánvi rozehřejte máslo, zaprašte jej hladkou moukou a osmahněte světlou jíšku. Tu zalijte kuřecím vývarem a pořádně metličkou prošlehejte, aby jíška neudělala hrudky. 

02.

Přilijte smetanu, víno, přidejte oba druhy hořčice, sůl a pepř, utřený česnek a tymián s rozmarýnem. Pořádně promíchejte a nechte chvíli provařit.

03.

Mezitím ze všech stran osolte maso a dejte jej do pekáče. Brambory nakrájejte na větší kousky, očištěnou mrkev na kolečka a rovnoměrně rozprostřete všude kolem masa. Zalijte hořčičnou omáčkou. Bylinky případně trochu zamáčkněte do tekutiny, pokud by vyčuhovaly moc nahoru, připálily by se.

04.

Pekáč vložte do trouby a pečte asi 45 minut, dokud maso není opečené dozlatova a brambory s mrkví měkké. Můžete ihned podávat.

Hořčice není jen studená omáčka k párkům, hořčice je naprosto skvělé koření! A pro někoho překvapivě s s mrkví a masem páruje navýsost dobře. Skvělá je třeba krkovička marinovaná v hořčici s jablky a mrkvovými noky, vynikající je i králík dušený v hořčici s karotkovým pyré nebo vepřové plátky na hořčici s bramborovou kaší, mrkví a jarní cibulkou.

Reklama

Načítám