Hlavní obsah

5 bylinek, které i v lednu vypěstujete na parapetu

Foto: Picture Partners, Shutterstock.com

Foto: Picture Partners, Shutterstock.com

Reklama

Chybí vám čerstvé a voňavé bylinky? Těšíte se na novou zahradnickou sezonu? Pěstujte už teď. I v lednu můžete mít vitaminy z vlastní produkce. Třeba pažitku, bazalku nebo řeřichu.

Článek

Mít po ruce čerstvé voňavé lístečky se vždycky hodí. Polévky, saláty, těstoviny nebo grilované maso hned chutnají líp. Proměňte svůj okenní parapet v mini bylinkovou zahrádku. Stačí vám k tomu květináč, substrát na bylinky a semínka.

Aby se bylinkám dařilo

Než se pustíte do bytového zahradničení, nejdřív si sežeňte vše potřebné. Bylinkám se bude mnohem lépe dařit v klasických hliněných květnících, které lépe dýchají. Pořiďte si spíše větší, ať mají bylinky dost místa a vy máte bohatší sklizeň. Použít můžete i vyřazené kuchyňské nádoby, třeba různé mísy nebo staré hliněné hrnce z půdy.

Pokud nechcete utrácet za substrát, připravte si vlastní. Smíchejte jednoduše jeden díl zeminy, jeden díl zeminy z kompostu a jeden díl písku. Vyberte bylinkám dobré místo. Nejlépe okenní parapet, kde je teplo a kam jde dostatek světla, alespoň po větší část dne. Pak už budete potřebovat jen kropáček s odstátou vodou na zalévání.

Nejlepší truhlíkové bylinky

Bylinky si vyberte takové, které zužitkujete v kuchyni. Jestli vaříte italská jídla, rozhodně se vám bude hodit bazalka. V české kuchyni zase využijete petrželovou nať. Bylinky si můžete vysít i ve čtrnáctidenním intervalu, abyste pořád měli čerstvé lístky po ruce.

Bazalka

Středomořská bylinka je jako stvořená pro truhlíkové pěstování. Semínka vysejte přímo do květníku. Až se rostlinky vyklubou a budou mít dva lístky, přesaďte je do samostatných nádob, kde zesílí a vyrostou. Bazalka potřebuje hodně tepla a slunce. A také rovnoměrnou zálivku – zalévejte ob dva až tři dny. Pěstovat můžete různé druhy – třeba i citronovou nebo červenou bazalku. Lístky odštipujte a sklízejte je odspodu rostliny. Nové budou dorůstat.

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Bazalka je naprostý základ italské kuchyněFoto: Halfpoint, Shutterstock.com

Petrželka

Kadeřavá nebo klasická naťová petržel vám vyroste i ve větším truhlíku. Pokud na sklizeň spěcháte a nechcete čekat tři čtyři měsíce, pořiďte si sazenici v zahradnictví. Tu pak jednoduše přesaďte do většího květináče, aby se mohla rozrůstat. Současně si můžete vysít vlastní petrželku do truhlíku, a až povyroste, rostlinky přesadit. I petržel potřebuje světlo, ale nemusí mít přímé slunce. Zalévejte ji pravidelně, aby zemina úplně nevyschla, ale nebyla přemokřená.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Věděli jste, že petržel pomáhá i při zánětech močového měchýře?Foto: New Africa, Shutterstock.com

Pažitka

Na parapetu se bude velmi dobře dařit pažitce. Ze semínek ji vypěstujete asi za čtyři měsíce. Pokud chcete zelenou nať hned a máte pažitku na záhonu, kousek trsu odkopněte a vsaďte do květináče. Za pár dnů ožije a začne se zelenat. Sazenici můžete pořídit také v zahradnictví. Pažitka potřebuje světlo a vodu. Zalévejte ji pravidelně co pár dnů – opět by zemina neměla vyschnout.

Foto: C. Nass, Shutterstock.com

V pažitce je hojně zastoupen vitamin C a B2 a minerály jako draslík, fosfor, železoFoto: C. Nass, Shutterstock.com

Řeřicha

Zatímco na většinu bylinek si musíte pár týdnů počkat, řeřichu budete sklízet už za pár dní. A ani nepotřebujete substrát. Drobná semínka řeřichy stačí položit do mističky na vatu, zalévat (pozor, nesmí vyschnout) a za pár dnů sklízíte. Takto můžete vysévat pořád dokola a mít zelené neustále po ruce.

Foto: Tatiana Buzmakova, Shutterstock.com

Řeřichu můžete nasypat na chléb s pomazánkouFoto: Tatiana Buzmakova, Shutterstock.com

Cibulová nať

Zdravá a dobrá je i cibulová nať, kterou si „vypěstujete“ velmi jednoduše. Obyčejnou kuchyňskou cibuli vložte kořínky do sklenice s vodou. Nevkládejte ji tam celou, pouze spodní část. Vyberte proto sklenici, která cibuli udrží a nespadne do ní (podobě jako když si dáváte třeba vajíčko vařené naměkko do stojánku). Vodu pravidelně vyměňujte. Nať začne rašit a za dva tři týdny ji sklidíte.

Foto: Visualistka, Shutterstock.com

Zelená cibulová nať je i skvělou ozdobou salátůFoto: Visualistka, Shutterstock.com

Bylinkovou zahrádku můžete doplnit ještě dalšími rostlinami – oreganem, tymiánem, rozmarýnem… Ty ale raději pěstujte ze sazenic, které pořídíte v zahradnictví.

Reklama

Související témata:

Načítám