Hlavní obsah
3,1
(141)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Hořčici řada lidí nemá ráda pro její výraznou kořeněnou chuť. V tomhle receptu si z ní ale užijete jen to nejlepší, a pokud nesáhnete vyloženě po nějaké štiplavé, tak si pochutnáte na sametově jemné omáčce, která stejně sametově i chutná.

20 min.
Příprava
20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na maso s omáčkou
  • 2 vepřové plátky
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 šalotky
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 100 ml smetany ke šlehání
Na brambory
  • 3 brambory
  • 1,5 mrkve
  • 1 lžíce másla
  • nať z jarní cibulky
Článek

Postup

01.

Brambory a mrkev nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Mrkvi to trvá o chvíli déle, takže pokud ji chcete mít úplně měkkou, dejte ji vařit jako první a brambory přidejte po 3–5 minutách varu.

02.

Mezitím si připravte maso. Plátky vepřového (hodí se krkovice nebo o něco sušší kotleta) naklepejte, z obou stran osolte a opepřete. Na horkém oleji v pánvi opečte z obou stran dohněda. Pak maso vyjměte.

03.

Ve výpeku zpěňte jemně nakrájené šalotky nebo 1 malou cibuli. Podlijte bílým vínem a nechte odpařit alkohol. Přidejte hořčici a asi 75 ml vody nebo masového vývaru. Metličkou hezky rozmíchejte a vraťte maso. Pod poklicí duste asi 15 minut doměkka.

04.

Brambory s mrkví sceďte, přidejte máslo a rozšťouchejte. Vmíchejte jemně nasekanou nať z jarní cibulky, která se horkostí brambor a mrkve lehce spaří.

05.

Barevné šťouchané brambory podávejte s masem a hořčičnou omáčkou – jemně nasládlá chuť mrkve se s jemně kořeněnou chutí omáčky perfektně doplní.

Reklama