Hlavní obsah

Šťavnaté menu na květen: Pochutnejte si na špízech i koláči

Foto: Greta Blumajerová

Menu plné křupavé zeleniny a ovoce chutná nejvíc venku na sluníčku!

Květen láká nejen na slunné počasí, ale konečně i na čerstvé české ovoce a zeleninu. Tak se ještě na chvilku schovejte do kuchyně, a pak už si jen na sluníčku užívejte šťavnaté dobroty, které z nich vykouzlíte!

Článek

Čím více se blížíme létu, tím větší je výběr čerstvé místní zeleniny a ovoce. To ale neznamená, že odteď už budeme chroupat jenom saláty, protože i třeba ředkvičkám tepelná úprava svědčí! Ztratí na své palčivosti, a naopak lehce zesládnou. Podobně jsem použila i chřest a jarní cibulku, ze kterých jsem připravila pikantní kuřecí špízy, které můžete jak péct v troubě, tak s nimi zahájit grilovací sezonu.

A jak už možná víte, pro Michala bylo dnešní focení receptů prozatím poslední, protože se od příštího týdne bude už naplno věnovat rodině. Náš smutek nezahnaly ani dva lahodné dezerty, které pro vás na rozloučenou připravil – dokonalý jahodový koláč a kynuté pudinkáče, které jenom podtrhly to, jak moc nám bude (nejen božími sladkostmi, kterými pravidelně nabourává naši pomyslnou dietu) chybět!

Kuřecí špízy s jarní cibulkou a chřestem

Na 4 porce potřebujete: špízové špejle, 700 g kuřecích stehenních řízků, ½ svazku zeleného chřestu, 2 svazky jarní cibulky

Na marinádu: 1/3 hrnku sójové omáčky, 2 lžíce medu nebo hnědého cukru, 1 limetku, lžíci nastrouhaného zázvoru, 3 stroužky česneku, lžičku chilli, čerstvý koriandr

Foto: Greta Blumajerová

Štavnaté kuřecí maso proložte jarní cibulkou nebo chřestem a dochuťte pikantní marinádou

Postup: Špejle namočte alespoň na půl hodiny do studené vody, aby se při pečení nespálily. Sójovou omáčku, med, šťávu z poloviny limetky, zázvor, prolisovaný česnek a chilli asi 15 minut povařte, aby směs trochu zhoustla.

Kuře nakrájejte na nudličky, chřest a pevnou část jarní cibulky (zelené stonky použijte do jednoho ze tří receptů s jarní cibulkou) na špalíčky. Střídavě napichujte na špejle, lehce potřete marinádou a z obou stran pečte na grilu (nebo v troubě s funkcí grilu) dozlatova. Během pečení ještě 1–2 x potřete marinádou. Pokapejte zbylou limetkou, posypejte koriandrem a podávejte třeba k pečeným ředkvičkám z následujícího receptu.

Tip: Ještě šťavnatější špízy vyrobíte z kuřecích řízků i s kůží.

Pečené ředkvičky s polentou a cizrnou

Na 4 porce potřebujete: 4 svazky ředkviček, 3 lžíce olivového oleje, plechovku cizrny, jarní cibulka, bylinky (např. řeřicha, pažitka), sůl, pepř, ½ citronu

Na polentu: 4 hrnky vývaru, 1 hrnek polenty, stroužek česneku, 2 lžíce másla nebo oleje, hrst parmazánu

Foto: Greta Blumajerová

Pečené ředkvičky překvapí svojí chutí i barvou

Postup: Do vroucího vývaru zamíchejte polentu a uvařte podle návodu do zhoustnutí. Na závěr vmíchejte prolisovaný česnek, máslo nebo olej, parmazán, a případně dosolte. Ředkvičky rozpulte nebo rozčtvrťte a zprudka opečte na rozpáleném oleji. Přidejte cizrnu, nechte prohřát a stáhněte z ohně. Vmíchejte nasekanou jarní cibulku, osolte, opepřete a pokapejte citronovou šťávou, která ředkvičkám vrátí načervenalou barvu.

Tip: S cizrnou a polentou zasytí, ale samotné pečené ředkvičky poslouží i jako zajímavá zeleninová příloha třeba k pečenému masu.

Foto: Greta Blumajerová

S cizrnou a česnekovou polentou vytvoří ředkvičky syté jídlo, po kterém vám zbude energie nejen na májové procházky

Jahodovo-mandlový koláč

Na formu o rozměrech 24 x 20 cm potřebujete: 250 g jahod, 100 g cukru krupice, 50 ml griotky

Na těsto: 75 g mletých mandlí, 75 g hladké mouky, 3 vejce, 200 g cukru krupice, 75 ml mléka, 75 ml smetany, 165 g másla

Na drobenku:2 lžíce másla, 2 lžíce mletých mandlí, 2 lžíce cukru, 2 lžíce polohrubé mouky

Foto: Greta Blumajerová

Jahodový koláč na povrchu krásně křupe a uvnitř je přitom dokonale vláčný

Postup: Troubu předehřejte na 175 °C. Jahody rozkrájejte na půlky a na chvíli v misce ponořte do směsi cukru a griotky. Mezitím vyšlehejte těsto. Začněte s vejci, cukrem a máslem, přidejte mléko, smetanu a směs mandlí a mouky. V další míse promněte mezi prsty všechny suroviny na drobenku. Pak už jen na dno formy nalejte polovinu těsta, poklaďte jahodami, přikryjte zbytkem těsta a posypte drobenkou. Pečte 45 až 50 minut dozlatova.

Tip: Místo jahod použijte stonky rebarbory.

Foto: Greta Blumajerová

Správný májový dezert je sladký a plný jahod. Přesně jako Michalův koláč!

Pudinkáče

Na 16 kusů potřebujete: 250 ml mléka, 200 ml slunečnicového oleje, 4 žloutky, 400 g hladké mouky, 10 lžiček cukru krupice, 21 g kvasnic

Na náplň:750 ml mléka, 3 vanilkové pudinkové prášky, 3 vanilkové cukry, 180 g másla, 150 g cukru moučka a trochu navíc na posypání, slunečnicový olej na vymazání mísy

Foto: Greta Blumajerová

Zákusek lepší než z cukrárny? Kynuté pudinkáče!

Postup: Ve vlažném mléce v míse rozpusťte kvasnice a cukr. Nechte vzejít kvásek, až poté do mísy nasypte mouku, přidejte olej a žloutky a hnětačem vypracujte hladké voňavé těsto. Uzavíratelný potravinový box vymažte trochou oleje, těsto do něj vložte, přikryjte a nechte hodinu kynout. V polovině kynutí nádobu otevřete, těsto krátce propracujte, a opět zavřete.

Troubu předehřejte na 200 °C. Na pomoučněném vále rozdělte těsto na 16 kusů, každý z nich vyválejte v asi 20 cm dlouhého hada. Toho přeložte napůl a omotejte kolem sebe jako hada. Konce zahněte vždy dolů tak, aby se pudinkáče nerozmotaly. Pokládejte je na plech s pečicím papírem a pečte 12–15 minut dozlatova.

Vychladlé pudinkáče plňte náplní. Jak na ni? Uvařte pudink v uvedeném množství mléka spolu s vanilkovými cukry. Vychladlý ho pak vyšlehejte se změklým máslem a cukrem. Plňte cukrářským sáčkem, podávejte posypané cukrem moučka.

Tip: Vyzkoušejte i jiný krém, třeba poctivý žloutkový, kterým se obvykle plní věnečky.

Foto: Greta Blumajerová

Kynuté koláčky plněné pudinkovým krémem jsou k venkovnímu posezení jako dělané

Na jakou zeleninu a ovoce se s příchodem léta těšíte nejvíc?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama