Hlavní obsah

Kvalitní zelenina v zimě? Vsaďte na mrazenou místo čerstvé

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ačkoli je teprve začátek března, v tašce ze supermarketu si nesete čerstvá rajčata, ledový salát a další zeleninu. Jsou ale tyto produkty pro váš zimní jídelníček opravdu to nejlepší? Ne. Ve skutečnosti vám totiž více vitaminů může dodat často výrazně levnější a lépe skladovatelná mrazená zelenina.

Článek

Nic nemůže nahradit chuť, vůni ani nutriční hodnoty čerstvé zeleniny, která vám přistane na talíři krátce po sklizni. Šťastlivci, kteří vlastní úrodnou zahrádku nebo mají k nejčerstvějším plodům přístup, moc dobře vědí, o čem je řeč. Jak si ale dávky vitaminů dopřát v době, kdy okolní příroda mnoho ovoce a zeleniny ještě neprodukuje?

Možností máte více. Buď ovoce a zeleninu nebudete jíst půl roku, nebo koupíte čerstvé plody z dovozu, anebo vsadíte na konzervované produkty. Nejvhodnější je třetí eventualita. Konkrétně zelenina zmrazená ihned po sklizni v sobě uchovává na dlouhou dobu dávku cenných látek. Jak to celé funguje?

Jako čerstvé jen vypadá

Ani sebelépe konzervovaná zelenina není tak zdravá a chutná jako pár hodin po sklizni. Problém je, že vysoká nutriční hodnota čerstvých plodů klesá do dvou dnů až o 80 procent. A mezi sklizní, převozem, naskladněním v prodejnách, nákupem a konzumací konečným uživatelem uplyne mnohdy řada dní. Pokud kupujete pouze lokální ovoce a zeleninu v době hlavní sezony, je to v zásadě v pořádku. Horší je to s úrodou, která do Česka putuje ze Španělska, Maroka a z daleké ciziny obecně.

„Zpravidla se jedná o produkty vypěstované v jiné zeměpisné šířce mimo hlavní vegetační období, které jsou přepravovány na dlouhou vzdálenost, eventuálně dlouhodobě skladovány. Všechny tyto faktory přispívají k ztrátě vitaminů a změnám v enzymové rovnováze, jež snižují nutriční hodnotu produktů,“ uvádí Michal Skála, obchodní ředitel společnosti Bonduelle pro Česko a Slovensko.

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Čerstvá zelenina po celou zimu? Je barevná a krásná, ale s živinami to bude o dost slabšíFoto: Kzenon, Shutterstock.com

Nejvíc trpí křehká zelenina

Farmáři někdy s nadsázkou říkají, že salát z čerstvých rajčat z Maroka můžete nazvat jako zdravý jen tehdy, porovnáváte-li ho s uzenou klobásou. Právě oblíbená rajčata, která nemají skoro žádnou chuť, patří mezi druhy, které přepravou trpí nejvíce.

„V zásadě lze říci, že křehčí a jemnější druhy, jako například listová zelenina či rajčata, ztrácejí nutriční hodnotu rychleji než kompaktní druhy jako kořenová zelenina či květák. Neplatí to ale ve všech případech obecně,“ upozorňuje Michal Skácel.

Zdraví najdete v mrazení

Z výše uvedeného plyne, že „čerstvost“ zeleniny a ovoce není v tomhle období zárukou množství živin ani dobré chuti. Chcete-li si užít „čerstvou“ kvalitu, mnohem snáz ji – možná pro někoho paradoxně – najdete v běžně dostupné konzervované zelenině, přičemž zřejmě nejšetrnějším typem konzervování je mrazení.

„Zmrazování zpomaluje chemické a biologické změny a umožňuje tak konzervaci na velmi dlouhou dobu, při níž dochází pouze k minimální ztrátě cenných živin. Navíc výrobci mrazí plody ihned po sklizení, proto mají tyto plodiny mnohem více cenných látek oproti čerstvé zelenině z dovozu,“ uvádí výživová poradkyně Kristýna Ostratická. Víte, že v mrazáku můžete skvěle uchovat vlašské ořechy?

Foto: Snowbelle, Shutterstock.com

Mrazená zelenina je většinou kvalitnější a výživově přínosnější než z dálky dováženáFoto: Snowbelle, Shutterstock.com

Jak poznat kvalitní mrazenou zeleninu

Jak to ale platí u většiny výrobků, nejen potravinářských – na trhu jsou k dostání lepší i horší. Podle výživové poradkyně mezi nimi na první pohled není rozdíl. Vsadit tak musíte na zkoušení mrazené zeleniny a ovoce od různých výrobců a následné senzorické hodnocení. Zkrátka kupujte to, co vám chutnalo a vonělo nejlépe.

K tomu Kristýna Ostratická nabízí jeden dobrý trik: „Vhodné je pohlídat si konzistenci balíčku. Pakliže jsou některé části slepené a sáček obsahuje velké kusy, jakoby hroudy, může to svědčit o špatném skladování. Nejspíš došlo k rozmrznutí a znovu zmrznutí výrobku, které může vést k snížení výživové hodnoty zeleniny a ovoce.“

Kupujete i v zimě čerstvou zeleninu, nebo sázíte na konzervovanou? Máte-li v mrazáku pár zdravých pytlíčků, vyzkoušejte hráškovou polévku s pórkem anebo jahodové koláčky z mrazeného ovoce.

Reklama

Načítám