Hlavní obsah
3,1
(396)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Pokaždé, když květákové placičky připravuji, ptám se, proč je vlastně nedělám častěji. Nenechte se odradit krátkým předvařením květáku, i tak totiž máte těsto poměrně rychle hotové. Místo mouky se do něj dávají mnohem zdravější ovesné vločky, které spolu se sýrem i dobře zasytí.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 květák
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 2 vejce
  • 80 g ovesných vloček
  • 100 g sýra
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • listová petržel
  • tuk
Na dip
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • sůl a pepř
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
Článek

Postup

01.

Květák rozeberte na růžičky a košťály pokrájejte - ty potřebují více času, proto je lepší je mít na menší kousky. Vhoďte do osolené vroucí vody s kmínem a 5 minut povařte na skus. Sceďte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

02.

Mezitím smíchejte vejce (na velký květák dejte klidně 3) s vločkami, aby pěkně změkly a placičky pak lépe držely. Přidejte sýr (gouda, ementál, eidam), nasekané jarní cibulky, prolisovaný česnek, malou lžičku soli a pořádnou dávku čerstvě mletého pepře. Dobrá je i petržel či pažitka.

03.

Květák rozmačkejte šťouchadlem na brambory a smíchejte s vločkovou směsí. Rukama nebo lžící tvořte malé placky, které smažte v dostatečné vrstvě oleje nebo sádla (to jim dodá skvělou chuť!) dozlatova. 

04.

Podávejte s dipem z jogurtu smíchaného s nasekanými bylinkami (máta, kopr, pažitka, oregano...) a ochuceného trochou soli a pepře, citronovou šťávou a prolisovaným česnekem.

Tip: Placičky pěkně drží, ale pokud chcete do těsta přidat trochu mouky, bude se vám s ním lépe pracovat. Placky s bezlepkovými vločkami však můžou i celiaci.

Reklama

Související témata: