Hlavní obsah
3,1
(400)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Připravte si zdravé květákové placičky. Místo mouky do nich dejte ovesné vločky, které spolu se sýrem skvěle zasytí. Navíc vám jejich příprava nezabere moc času.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Placičky
  • 1 ks květáku
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 2 ks vejce
  • 80 g ovesných vloček
  • 100 g sýra
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 5 g soli a pepře
  • 1 lžíce listové petržele
  • 1 ks tuku
Dip
  • 1 kelímek řeckého jogurtu
  • 5 g soli a pepře
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
Článek

Postup

01.

Květák rozeberte na růžičky a košťály pokrájejte - ty potřebují více času, proto je lepší je mít na menší kousky. Vhoďte do osolené vroucí vody s kmínem a 5 minut povařte na skus. Sceďte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

02.

Mezitím smíchejte vejce (na velký květák dejte klidně 3) s vločkami, aby pěkně změkly a placičky pak lépe držely. Přidejte sýr (gouda, ementál, eidam), nasekané jarní cibulky, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Dobrá je i petržel či pažitka.

03.

Květák rozmačkejte šťouchadlem na brambory a smíchejte s vločkovou směsí. Rukama nebo lžící tvořte malé placky, které smažte v dostatečné vrstvě oleje nebo sádla (to jim dodá skvělou chuť!) dozlatova. 

04.

Podávejte s dipem z jogurtu smíchaného s nasekanými bylinkami (máta, kopr, pažitka, oregano...) a ochuceného trochou soli a pepře, citronovou šťávou a prolisovaným česnekem.

Tip

Placičky pěkně drží, ale pokud chcete do těsta přidat trochu mouky, bude se vám s ním lépe pracovat. Placky s bezlepkovými vločkami však můžou i celiaci.

Reklama

Načítám