Článek
Postup
Krok 1: Očištěný květák rozeberte na růžičky. (Zbytky ale nevyhazujte! Použijte je do zeleninového vývaru, upečte nebo přihoďte do polévky.)
Krok 2: Růžičky vhoďte do pořádně osolené vroucí vody, pět minut povařte a nechte okapat. Tento krok určitě nevynechejte, protože právě díky předvaření bude květák uvnitř hezky měkký i bez nutnosti zdlouhavého smažení.
Krok 3: Mezitím si připravte tři mističky na trojobal: v první hladkou mouku (můžete ji lehce ochutit bílým pepřem), v druhé vajíčka rozšlehaná se špetkou soli a ve třetí strouhanku.
Krok 4: Růžičky postupně obalujte v mouce, vejci a strouhance. Obalený květák smažte v dostatečné vrstvě oleje ze všech stran dozlatova a tuk pak nechte okapat na papírové utěrce.
Krok 5: Podávejte s vařenými bramborami s máslem a petrželí a samozřejmě s domácí majonézou nebo tatarkou.
Hlídáte si linii? Zkuste obalovaný květák v troubě, pikantní květák v těstíčku bez smažení nebo květák jako dietní „smažák“.