Článek
Celiakie je geneticky podmíněné autoimunitní onemocnění způsobené lepkem v potravě. Laicky řečeno: nemocní nepřiměřeně reagují na lepek v potravě.
Nemocí trpí zhruba jedno procento populace a narůstající chemická zátěž v potravinách toto číslo stále zvyšuje. I když je nyní moderní vyhýbat se lepku, ti, kdo mají tuto diagnózu, ho opravdu nesmějí konzumovat. Příznaky jsou velmi různorodé: od bolesti břicha až po deprese, proto se celiakii někdy říká „nemoc chameleon“. K jejímu propuknutí, respektive probuzení dosud nijak se neprojevující celiakie, může dojít v kterémkoli věku, nejčastěji je to mezi 25. a 40. rokem života.
Celiakii je třeba odlišit od alergie na lepek: alergikům způsobují rizikové potraviny alergickou reakci, ale ne zánět zažívacího traktu.
Příznaky celiakie
Jde o geneticky podmíněné onemocnění, které se typicky projevuje střevními potížemi, jako je průjem a plynatost. Nemocný může mít křeče v břiše, nekontrolovaně hubnout, ztrácet energii a být velmi unavený. Děti bývají plačtivé, mají objemnou a velmi zapáchající stolici, v důsledku porušeného trávení.
Problém je, že příznaky mohou být i zcela atypické a objevují se v jakémkoli věku. Zánět ve střevě způsobuje potíže se vstřebáváním živin a celiakie se může projevit nedostatkem železa, řídnutím kostí, zvýšenou kazivostí zubů a problémy v dutině ústní, například afty. Nemocného mohou bolet klouby, někteří dokonce trpí depresí a úzkostí. U žen pak způsobuje gynekologické potíže včetně neplodnosti.
Někdy se nemoc nemusí navenek vůbec projevit a přijde se na ni až ve chvíli, kdy se diagnostikuje u jednoho člena rodiny a pátrá se, kdo další nemoc zdědil.
Nepříjemné trávicí obtíže nejsou to jediné, co celiakie způsobujeFoto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com
Vyšetření a léčba
Nemoc lze zjistit z cíleného vyšetření krve, následně se pak provádí gastroskopie, někdy se při ní odebere malý vzorek tenkého střeva. Jako lepek (= gluten) se označují bílkoviny, které se vyskytují v některých obilovinách (pšenice, ječmen, žito, oves, špalda). Pro léčbu je proto naprosto zásadní zcela vyloučit lepek ze stravy a konzumovat jen výrobky z bezlepkových obilovin (kukuřice, proso, čirok, rýže) a pseudoobilovin (pohanka, amarant, quinoa). Někdy je pro zvládnutí potíží potřeba krátkodobě užívat kortikoidy.
Máte obavu, že se nemoc týká i vás? Zkuste si udělat orientační domácí test na celiakii.
Jaké hrozí komplikace celiakie
Celiakie způsobuje atrofický zánět sliznice tenkého střeva, což vede k zničení klků, které na něm přirozeně jsou. Povrch střeva se tak zmenšuje a znemožňuje se správné vstřebávání živin. To způsobuje různé problémy, například chudokrevnost nebo osteoporózu, v krajním případě pak může dojít k metabolickému rozvratu, který může skončit až selháváním organismu. Opakující se střevní záněty také výrazně zvyšují riziko vzniku nádorů zejména na střevě.
Existuje prevence?
Chorobě nelze předcházet, a pokud již propukne, je jedinou prevencí i léčbou bezlepková dieta. Pozitivní vliv může mít kojení a zavedení malé dávky lepku do stravy již v prvním roce života dítěte: ne dříve než ve čtvrtém, ale ne později než v sedmém měsíci.
Dříve se děti před „nebezpečnými“ potravinami chránily co nejdéle, dnes je to přesně naopakFoto: Alena Ozerova, Shutterstock.com
Celiakie
- Popis - Celiakie je geneticky podmíněné autoimunitní onemocnění způsobené lepkem v potravě.
- Příznaky - Nejčastěji se objevuje průjem, plynatost, křeče v břiše, pokles hmotnosti, únava. Kvůli zánětu střeva se špatně vstřebávají živiny, hrozí chudokrevnost či osteoporóza, psychické problémy, neplodnost. Příznaky jsou tak různorodé, že se kvůli tomu celiakii přezdívá nemoc chameleon.
- Léčba - Jedině přísná bezlepková dieta, v některých případech krátkodobě kortikoidy.
- Smrtnost - Na neléčenou celiakii se neumírá.
- Prevence - Nemoc je dědičná, prevence jako taková tedy neexistuje. Avšak prevencí i léčbou je bezlepková dieta, u dětí kojení a časné zavedení lepku do stravy.