Hlavní obsah

Celiakie se objevuje nejčastěji mezi 25. a 40. rokem života. Pozor na nedostatek železa

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celiakie je autoimunitní onemocnění, které postiženým likviduje sliznici tenkého střeva. Nepleťte si ji s alergií na lepek, která zdaleka není tak závažná. V obou případech je však nutné vyhýbat se potravinám s lepkem. Které to jsou?

Článek

Celiakie je geneticky podmíněné autoimunitní onemocnění způsobené lepkem v potravě. Laicky řečeno: nemocní nepřiměřeně reagují na lepek v potravě.

Nemocí trpí zhruba jedno procento populace a narůstající chemická zátěž v potravinách toto číslo stále zvyšuje. I když je nyní moderní vyhýbat se lepku, ti, kdo mají tuto diagnózu, ho opravdu nesmějí konzumovat. Příznaky jsou velmi různorodé: od bolesti břicha až po deprese, proto se celiakii někdy říká „nemoc chameleon“. K jejímu propuknutí, respektive probuzení dosud nijak se neprojevující celiakie, může dojít v kterémkoli věku, nejčastěji je to mezi 25. a 40. rokem života.

Celiakii je třeba odlišit od alergie na lepek: alergikům způsobují rizikové potraviny alergickou reakci, ale ne zánět zažívacího traktu.

Příznaky a projevy celiakie

Jde o geneticky podmíněné onemocnění, které se typicky projevuje střevními potížemi, jako je průjem a plynatost. Nemocný může mít křeče v břiše, nekontrolovaně hubnout, ztrácet energii a být velmi unavený. Děti bývají plačtivé, mají objemnou a velmi zapáchající stolici, v důsledku porušeného trávení.

Problém je, že příznaky mohou být i zcela atypické a objevují se v jakémkoli věku. Zánět ve střevě způsobuje potíže se vstřebáváním živin a celiakie se může projevit nedostatkem železa, řídnutím kostí, zvýšenou kazivostí zubů a problémy v dutině ústní, například afty. Nemocného mohou bolet klouby, někteří dokonce trpí depresí a úzkostí. U žen pak způsobuje gynekologické potíže včetně neplodnosti.

Někdy se nemoc nemusí navenek vůbec projevit a přijde se na ni až ve chvíli, kdy se diagnostikuje u jednoho člena rodiny a pátrá se, kdo další nemoc zdědil.

Foto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

Nepříjemné trávicí obtíže nejsou to jediné, co celiakie způsobujeFoto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

Vyšetření a léčba

Nemoc lze zjistit z cíleného vyšetření krve, následně se pak provádí gastroskopie, někdy se při ní odebere malý vzorek tenkého střeva. Jako lepek (= gluten) se označují bílkoviny, které se vyskytují v některých obilovinách (pšenice, ječmen, žito, oves, špalda). Pro léčbu je proto naprosto zásadní zcela vyloučit lepek ze stravy a konzumovat jen výrobky z bezlepkových obilovin (kukuřice, proso, čirok, rýže) a pseudoobilovin (pohanka, amarant, quinoa). Někdy je pro zvládnutí potíží potřeba krátkodobě užívat kortikoidy.

Máte obavu, že se nemoc týká i vás? Zkuste si udělat orientační domácí test na celiakii.

Možné komplikace a neléčená celiakie

Celiakie způsobuje atrofický zánět sliznice tenkého střeva, což vede k zničení klků, které na něm přirozeně jsou. Povrch střeva se tak zmenšuje a znemožňuje se správné vstřebávání živin. To způsobuje různé problémy, například chudokrevnost nebo osteoporózu, v krajním případě pak může dojít k metabolickému rozvratu, který může skončit až selháváním organismu. Opakující se střevní záněty také výrazně zvyšují riziko vzniku nádorů zejména na střevě.

Na neléčenou celiakii se neumírá, ale může způsobit předčasnou osteoporózu, anemii, neplodnost či poruchy prospívání. Děti mohou být menšího vzrůstu, častá je také chudokrevnost. Vše souvisí s tím, že tělo není správně vyživováno v důsledku poškození trávicího ústrojí.

Existuje prevence?

Chorobě nelze předcházet, a pokud již propukne, je jedinou prevencí i léčbou bezlepková dieta. Pozitivní vliv může mít kojení a zavedení malé dávky lepku do stravy již v prvním roce života dítěte: ne dříve než ve čtvrtém, ale ne později než v sedmém měsíci.

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Dříve se děti před „nebezpečnými“ potravinami chránily co nejdéle, dnes je to přesně naopakFoto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Celiakie

  • Popis - Celiakie je geneticky podmíněné autoimunitní onemocnění způsobené lepkem v potravě.
  • Příznaky - Nejčastěji se objevuje průjem, plynatost, křeče v břiše, pokles hmotnosti, únava. Kvůli zánětu střeva se špatně vstřebávají živiny, hrozí chudokrevnost či osteoporóza, psychické problémy, neplodnost. Příznaky jsou tak různorodé, že se kvůli tomu celiakii přezdívá nemoc chameleon.
  • Léčba - Jedině přísná bezlepková dieta, v některých případech krátkodobě kortikoidy.
  • Smrtnost - Na neléčenou celiakii se neumírá.
  • Prevence - Nemoc je dědičná, prevence jako taková tedy neexistuje. Avšak prevencí i léčbou je bezlepková dieta, u dětí kojení a časné zavedení lepku do stravy.

Reklama

Načítám