Hlavní obsah
3,2
(189)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Kysaná smetana ochucená smaženou cibulkou a sladkou paprikou je skvělou alternativou moučného bešamelu, když si hlídáte příjem sacharidů. Spolu s květákem a nízkotučným sýrem tak snadno vytvoříte rychlé, vydatné, a přitom poměrně dietní jídlo!

5 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1 ks květáku
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Květák operte, rozeberte na růžičky a povařte v osolené vodě asi 10 minut na skus.

02.

Nadrobno pokrájenou cibuli opečte dozlatova na 2 lžících olivového oleje, během smažení lehce osolte. Vmíchejte zakysanou smetanu s rozšlehaným vajíčkem a malou lžičkou sladké papriky.

Foto: Autorka

Místo bešamelu zkuste lehčí variantu ze zakysané smetany a cibulkyFoto: Autorka

03.

Pekáček vymažte lžící olivového oleje, na dno rozložte povařený květák, přelijte omáčkou a posypejte strouhaným sýrem s max. 30 % tuku v sušině. Zapečte v troubě vyhřáté na 180 °C 10–15 minut dozlatova.

Tip

Pro sytější verzi můžete ke květáku přidat i vařené brambory a cibuli opéct na kostičkách slaniny.

Foto: Autorka

Květák s omáčkou stačí už jen krátce zapéct, aby se sýr rozteklFoto: Autorka

Jestli si hlídáte příjem sacharidů, jako dezert doporučujeme dietní avokádové brownies nebo nadýchané  bramborové lívance s kefírem.

Reklama

Načítám