Hlavní obsah

Rastattský květák zapečený se sýrem a zakysanou smetanou

Hodnocení:
(166)
Foto: Autorka
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Kysaná smetana ochucená smaženou cibulkou a sladkou paprikou je skvělou alternativou moučného bešamelu, když si hlídáte příjem sacharidů. Spolu s květákem a nízkotučným sýrem tak snadno vytvoříte rychlé, vydatné, a přitom poměrně dietní jídlo!

Ingredience pro:
2 porce
  • 1 květák
  • 1 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 100 g tvrdého sýra
  • sůl
Článek

Postup

Krok 1: Květák operte, rozeberte na růžičky a povařte v osolené vodě asi 10 minut na skus.

Krok 2: Nadrobno pokrájenou cibuli opečte dozlatova na 2 lžících olivového oleje, během smažení lehce osolte. Vmíchejte zakysanou smetanu s rozšlehaným vajíčkem a malou lžičkou sladké papriky.

Foto: Autorka

Místo bešamelu zkuste lehčí variantu ze zakysané smetany a cibulky

Krok 3: Pekáček vymažte lžící olivového oleje, na dno rozložte povařený květák, přelijte omáčkou a posypejte strouhaným sýrem s max. 30 % tuku v sušině. Zapečte v troubě vyhřáté na 180 °C 1015 minut dozlatova.

Tip: Pro sytější verzi můžete ke květáku přidat i vařené brambory a cibuli opéct na kostičkách slaniny.

Foto: Autorka

Květák s omáčkou stačí už jen krátce zapéct, aby se sýr roztekl

Jestli si hlídáte příjem sacharidů, jako dezert doporučujeme dietní avokádové brownies nebo nadýchané  bramborové lívance s kefírem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.