Hlavní obsah

Kde bylo vyhlášeno samostatné Československo a jak zemřel Alois Rašín? Ukažte, co víte o 28. říjnu

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Psal se 28. říjen 1918, kdy došlo k tomu, co už jistou dobu viselo ve vzduchu. Ke vzniku samostatného Československa zcela zásadně přispěla pětice, kterou dnes označujeme jako „muži 28. října“. Co víte o událostech, jež si každoročně v toto datum připomínáme, a osudech této pětice? Zjistíte po zodpovězení testových otázek.

Článek

Alois Rašín, František Soukup, Antonín Švehla, Vavro Šrobár a Jiří Stříbrný. Pětice, která se do našich dějin zapsala jako „muži 28. října“. Byli významnými představiteli domácího odboje. A přestože dnes zásluhy více připisujeme tomu zahraničnímu, který byl tvořen Tomášem Garriguem Masarykem, Milanem Rastislavem Štefánikem a Edvardem Benešem, v oněch říjnových dnech nakonec právě oni měli prst na tepu událostí, které vedly k vyhlášení samostatného Československa. Dnes si tak připomínáme mimo jiné i jejich odkaz. Jak máte tuto část našich dějin nastudovanou, nyní můžete ukázat v kvízu.

1. K vyhlášení samostatného Československa došlo 28. října roku 1918. Jaká významná budova se stala dějištěm těchto událostí?
2. Muži 28. října byli představitelé jistého politického orgánu, který se ustavil 13. července 1918. Vzpomenete si, jak se jmenoval?
3. Ještě tentýž den, kdy došlo k vyhlášení Československa, se vydal první zákon o vzniku samostatného státu. Tužkou na papír ho narychlo (nikoliv ovšem bez příprav) sepsal pozdější první ministr financí. Autorem je:
4. Muži 28. října se museli ujmout řízení převratu mimo jiné proto, že věci se daly na konci října do pohybu rychleji, než se čekalo. V tento čas také odjela delegace předních politiků z Čech, aby jednala s představiteli exilové politické reprezentace. Kde tato jednání probíhala?
5. Původně advokát Alois Rašín měl po vyhlášení republiky úspěšnou politickou kariéru. Jeho život však skončil předčasně a tragicky. Co se mu stalo?
6. Nejúspěšnější politickou kariéru měl nakonec Antonín Švehla, který se stal předsedou tří vlád. Byl také dlouholetý předseda jedné politické strany. Které?
7. Jaké povolání měl Vavro Šrobár, jediný slovenský představitel mužů 28. října a později mimo jiné ministr zdravotnictví?
8. Kdo z mužů 28. října se stal také členem vlády Klementa Gottwalda? Někteří historici se domnívají, že Gottwald dotyčnému ne příliš významnou funkci nabídl proto, aby měl ve vládě osobnost spojenou s Masarykem.
9. Stejně jako všichni muži 28. října také Jiří Stříbrný zůstal v politice. Později se stal výrazným odpůrcem jiného významného politika. Kterého?
10. Jak se jmenoval hlavní orgán domácího odboje během první světové války, jehož součástí byl Alois Rašín? Za působení zde byl později odsouzen k trestu smrti. Zachránila ho nakonec amnestie.

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám