Hlavní obsah

Jak zítra bude? Zkuste, zda rozumíte termínům z předpovědi počasí

Foto: Ondrej Prosicky, Shutterstock.com

Foto: Ondrej Prosicky, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen proto, abychom věděli, jak se druhý den obléknout, sledujeme předpověď počasí. Meteorologie ale má svá pravidla, a když chcete tomu, co rosnička říká, skutečně rozumět, hodí se znát její termíny. Ukažte, jak jste na tom v této oblasti.

Článek

Jak zítra bude? Možná skoro jasno a ojediněle přeháňky. Nebo můžeme čekat studenou frontu? Pokud chcete skutečně dobře rozumět předpovědi počasí, hodí se nejen tyto termíny znát. Je to pro vás brnkačka? V následujících deseti otázkách proklepneme vaše znalosti meteorologie.

1. Někdy přichází teplá fronta, někdy zase studená, jindy třeba okluzní. Co ale nehledě na typ pro nás každá atmosférická fronta znamená?
2. Jaké bude počasí, z nemalé části závisí i na nadmořské výšce dané lokality. V předpovědi se rozlišují nižší, střední, vyšší a horské polohy. Do kolika metrů nad mořem se poloha označuje jako nižší?
3. Když meteorologové očekávají nějaký jev, ať je to déšť, sněžení nebo třeba mlha, specifikují velikost území různými pojmy. Víte, co znamená, když uvedou „místy“?
4. Určitě jste zaznamenali, že horké léto je často horší ve městě než například na venkově. Je to kvůli dominanci betonových a asfaltových povrchů, dopravě i menšímu množství zeleně. Jak se tomuto městskému fenoménu říká?
5. Při bouřkách vznikají výboje atmosférické elektřiny, kterým neříkáme jinak než blesky. Rozlišujeme několik druhů blesků. Který z následujících termínů mezi ně nepatří, respektive je jen výmyslem?
6. Kdy vzniká teplotní inverze?
7. Když se vám někde nelíbí počasí, stačí si počkat. Když se vám ale nelíbí podnebí, můžete se jedině přestěhovat. Jde totiž o typické klima pro danou oblast. Víte, v jakém podnebném pásu leží Česká republika?
8. Když je obloha pokrytá oblačností z jedné až dvou osmin, znamená to, že je:
9. Mrholení jsou husté kapalné srážky složené z drobných kapiček. Ty na rozdíl od deště mají průměr menší než...
10. Víte, co je to mrznoucí déšť?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:
Meteorologické jevy

Načítám