Hlavní obsah

Jaké jsou vaše znalosti fyziky? Ukažte se v testu, co si pamatujete o Newtonovi a jeho zákonech

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Řadí se mezi nejvlivnější osobnosti v historii vědy. Mnozí dokonce tvrdí, že v dějinách lidstva obecně. Je to právě 380 let od narození slavného fyzika, který se zabýval pohybem, optikou a gravitací. Ověřte si v testu: Co všechno víte o Isaacu Newtonovi?

Článek

Právě uběhlo 380 let ode dne, kdy se v malém městečku ve východní Anglii narodil jeden z nejvlivnějších lidí v dějinách lidstva – geniální fyzik a matematik Isaac Newton. Co víte o jeho díle i objevech, ale také o životní cestě? Udělejte si kvíz a třeba se dozvíte něco nového.

1. Isaac Newton bývá označován za objevitele gravitace. Traduje se, že vůbec první myšlenky týkající se gravitačního působení mezi tělesy se zrodily ve chvíli, kdy pozoroval jistou situaci. O co se jednalo?
2. Po slavném fyzikovi je pojmenovaná jednotka v mezinárodně uznávané soustavě SI. Jaká fyzikální veličina se v ní měří?
3. Své vrcholné dílo psal Isaac Newton přibližně rok a půl a formuloval zde své tři pohybové zákony, dnes známé jednoduše jako Newtonovy zákony. Jak se publikace o pohybu a jeho matematickém řešení nazývá?
4. Na Isaaca Newtona mělo velký vliv dílo jiného slavného vědce. Jeho zákony o pohybu planet kolem Slunce propojil se svou teorií gravitace a přišel s tím, že pohyb těles ve vesmíru se řídí stejnými pravidly jako na Zemi. Jak se jmenuje tento významný předchůdce?
5. Newtonovy pohybové zákony jsou tři. Jde o zákon setrvačnosti, zákon síly a…
6. Spekuluje se, že Isaac Newton, podobně jako třeba i Albert Einstein, trpěl jistou psychickou poruchou. Často je spojována s lidmi, kteří jsou vysoce inteligentní, ale společensky méně zdatní. O co se jedná?
7. Byť pro svou povahu nebyl příliš oblíbený a na jeho přednášky moc studentů nechodilo, Isaac Newton dlouho působil jako profesor matematiky na jedné prestižní univerzitě. V jakém městě sídlí?
8. Zajímavá je i Newtonova pozdější kariéra v Londýně. Byl povýšen na rytíře, a dokonce se stal poslancem parlamentu. Zároveň získal velmi zajímavou a významnou funkci, které se aktivně věnoval do konce života. Pracoval jako...
9. Isaac Newton je v současnosti vzpomínán především jako fyzik a matematik, ovšem značná část jeho textů se zabývala také alchymií a teologií, respektive výkladem bible. Podle biblických údajů vypočítal konec světa a také zkoušel vyrobit jistou hypotetickou látku. Byl to...
10. Je známo, že Isaac Newton byl velmi uzavřený, a tím pádem neměl příliš mnoho přátel. Měl ale věrného čtyřnohého kamaráda. Jak se jmenoval jeho pes?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:
Isaac Newton

Načítám