Hlavní obsah

Kvíz: Česká nej. Kde žije nejmíň lidí, jaké zní nejdelší jméno vesnice a kde najdete největší panelák?

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice je přes šest tisíc různých obcí. Některé sice nejsou vyhlášenou turistickou oblastí ani nepatří k největším, přesto se mohou pochlubit jistým nej. Obstojíte v našem testu a zjistíte, které opravdu existují a které byste na mapě Česka hledali jen marně?

Článek

Možná i vy bydlíte poblíž obce či města, které je něčím kuriózní. Má nejdelší název nebo nejmenší počet obyvatel, vystačí si ve svém názvu bez samohlásek nebo na mapě trošku zabloudilo. Jak se vyznáte, odhalí následující kvíz.

1. Mezi obcemi s nejnižším počtem obyvatel vede Vysoká Lhota v okrese Pelhřimov, kde žije pouze 14 lidí. Další málo osídlená je obec na Sokolovsku, ve které žije jen 79 jedinců. Jde o:
2. S nejlidnatějšími městy ČR to tak těžké nebude. Asi byste zvládli dosadit města na první tři pozice, ale tušíte, které je na desátém místě?
3. Máte pocit, že každá druhá obec se u nás jmenuje Lhota? Budete se divit, zas tolik jich není. Tipněte si, kolik je u nás obcí, jejichž název nebo část názvu tvoří Lhota, Lehota, Lhotka nebo Lhoty?
4. Osmdesát procent českých obcí je pojmenováno jedním slovem. Znáte obec nebo část obce s nejdelším jednoslovným názvem?
5. Vytvořit název bez použití samohlásek je pěkný oříšek. Jméno bez jediné samohlásky o délce čtyř znaků mají tři obce. Jde o:
6. Háčky a čárky v názvech našich obcí jsou krkolomnou zkouškou pro všechny cizince. Pár obcí má název s největším počtem písmen s diakritikou - se šesti (v dvousloví). Například Poříčí (Červené, Královské, Prostřední a Spálené) a Meziříčí (České, Valašské). Jaké další dva názvy obcí obsahují také šest písmen s čárkami a háčky?
7. Téměř čtvrtina Čechů kouří, možná by se jim tedy líbilo ve trojici míst, jež tuto kratochvíli svým názvem připomínají. Která tři místa v České republice skutečně existují?
8. Paneláky nechybí v řadě obcí Česka. Tušíte, kde se nachází nejdelší přímý panelový dům? Je dlouhý přes 330 metrů bez jediného zlomu nebo zakřivení. Leží v:
9. Na mapě České republiky najdete desítku měst, která mají slovo Český přímo ve jméně. Většina leží v české části mapy, jen jediné je na moravské straně. Víte které?
10. Existují i čtyři města, jejichž název začíná přízviskem Moravský/á/é. Dáte je dohromady všechna čtyři?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:
Moravské Budějovice
Moravský Krumlov
Lhota
Lhotka
Obce ČR

Načítám