Hlavní obsah

Vydejte se po stopách zázračných studánek

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto přeje výletům, kam ale pořád chodit a nové a nové tipy? Inspirace, kam vyrazit, není nikdy dost. A tak zkuste tentokrát vydat se po stopách českých a moravských studánek. Které stojí za výlet?

Článek

Lidový zvyk v podobě otevírání studánek se letos sice už slavil, ale navštívit různé známé povrchové prameny můžete většinou po celý rok. Jde totiž o velmi zajímavé kouty naší země a jako bonus se svlažíte léčivou vodou. Na internetu je na stránce estudanky.eu dostupná speciální studánková mapa, ze které zjistíte nejen polohu, ale i přístupnost jednotlivých míst a kvalitu vody.

Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

1. U Kněžny 

Slavná studánka, která by neměla ujít vaší pozornosti, se nachází u obce Studený, což je na pomezí Pelhřimovska a Benešovska. V roce 2011 si v rámci ankety nejkrásnější studánka Vysočiny odnesla první místo. Traduje se, že voda z ní navrátila slepé kněžně Svatavě zrak. Nachází se u kapličky Panny Marie z počátku 20. století. Místo je výjimečné i tím, že je velmi klidné, a tak tady můžete v klidu rozjímat a rušit vás bude jen šumění stromů.

Foto: kolemledce.7x.cz

První neděli v červenci se na místě konají poutní mšeFoto: kolemledce.7x.cz

2. Zdislavina studánka

Léčivá síla se přisuzuje i známému pramenu, který vyvěrá v Jablonném v Podještědí pod barokním zámkem Lemberk, který rozhodně stojí za návštěvu. Jméno získala studánka po léčitelce chudých svaté Zdislavě z Lemberka (1220–1252), patronce rodin a českého národa. Léčivá voda údajně v minulosti navrátila zrak slepým a pomáhala v léčbě vyrážek. V oblasti je i několik rybníků a vede tudy také Cyklostezka svaté Zdislavy.

Foto: Profimedia.cz

Blízko studánky je ozdobný empírový glorietFoto: Profimedia.cz

3. Jelení studánka

Přesunete-li se na východ, krásným tipem na výlet je půvabná studánka, která leží kousek od hřebenu Jeleního hřbetu na území přírodní rezervace Břidličná. Můžete se tam zastavit například při cestě na Praděd, což je nejvyšší hora Moravy s nadmořskou výškou 1 491 metrů. Při troše štěstí uvidíte v blízkosti studánky některou ze vzácných rostlin, které tam rostou, například hvozdík pyšný. Poblíž pramene se také nachází zastřešený útulek, kam se můžete schovat, kdyby počasí nepřálo. Voda je pitná, ale žádné zázračné schopnosti se jí nepřisuzují.

Foto: olomouc.rozhlas.cz

Studánka leží na důležité křižovatce cest, můžete od ní vyrazit jak po zelené značce přes Břidličnou, tak po žluté okolo Čertovy stěny a nabízí se i červená po hřebenu Jeleního hřbetuFoto: olomouc.rozhlas.cz

4. U Tří habrů 

V berounském okrese u obce Vysoký Újezd se nachází místo, které by měli navštívit všichni milenci. Váže se k němu totiž pověst, že když se z tamní studánky pár společně napije a slíbí si lásku, do smrti už je nic nerozdělí. U pramene, kterému se přezdívá také studánka Milenců či Lásky, se nachází kaplička sv. Antonína a odpočinout si můžete na připraveném posezení. Poblíž je obec Loděnice, kde se točily Menzelovy oscarové Ostře sledované vlaky (1966).

Foto: geospeleos.cz

Poutní místo u studánky bylo před několika lety obnovenoFoto: geospeleos.cz

5. Zázračná studánka

V oblasti přírodní rezervace Křemešník na Vysočině je studánek hned několik a asi nejznámější je ta, které se říká Zlatá či Zázračná. Přímo naproti ní je kaplička sv. Jana Křtitele. Voda z pramene vyvěrá jen od Vánoc do léta, takže si s její návštěvou raději pospěšte. Tvrdí se, že v minulosti zacelila rány zraněnému vojákovi. Kolem studánky vede Naučná stezka Křemešník dlouhá tři kilometry. Při procházce minete například kapličku Nejsvětější Trojice. Od studánky provází cestu na vrchol Křemešníku (765 m) křížová cesta.

Foto: Profimedia.cz

V léčivou sílu studánky lidé věřili například v období cholery, kdy si pro vodu chodily davyFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám