Hlavní obsah

Rok od smrti legendárního Jean-Paula Belmonda: Znáte jeho filmy nazpamět? Pak určitě zkuste náš kvíz

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Geniální herec, muž, co exceloval v komediálních rolích, ale poradil si i ve vážnějších polohách. Miláček fanoušků, idol milionů žen, legenda jménem Jean-Paul Belmondo. Je to přesně rok, co milovaný Bébel, jak se herci přezdívalo, ve věku 88 let zemřel.

Článek

Když přesně před rokem navždy odešel, smutnil celý svět. Francouzský prezident Emmanuel Macron (44) ho označil za národní poklad, vznešeného hrdinu a kouzelníka slova. To vše a mnohem víc Jean-Paul Belmondo skutečně byl. V jeho případě smrt rozhodně není konečnou stanicí, protože jeho role jsou nesmrtelné. Jak dobře se v nich vyznáte? Zjistíte to v našem kvízu.

1. Komedie Zvíře (1977) patří k velkým úspěchům Belmonda, který si navíc ve filmu střihl super dvojroli. Víte, koho ve snímku hrál?
2. Belmondo jako vojín, který přijede do Paříže navštívit svou snoubenku. Tu ale unesou tajemní muži, kteří pátrají po dávných soškách vedoucích k bájnému pokladu. Belmondo se tak vrhá do víru nebezpečí, aby svou lásku zachránil. Jak se film z roku 1964 jmenuje?
3. Jean Paul Belmondo si zahrál i v ikonickém snímku po boku Sophie Loren, kde ztvárnil pro něj až netypicky vážnou roli. Víte, ve kterém filmu se potkali?
4. Robin Hood, Zoro, Jánošík. Hrdinové, kteří bohatým brali a chudým dávali a obecně se snažili pomáhat potřebným a vzepřít se mocným. A Francie, respektive Paříž, má také takového hrdinu a název filmu nese jeho jméno. A exceluje v něm Belmondo a Claudia Cardinale. Jak se zbojník a tedy i slavný film z roku 1962 jmenuje?
5. Belmondo v ikonické roli nenapravitelného sukničkáře, který neustále podvádí svou ženu. To je ve zkratce komedie Veselé Velikonoce z roku 1984. Když je doma se svou další potenciální „obětí“ (hraje ji Sophie Marceau), objeví se ve dveřích jeho žena. Vzpomenete si, jak přítomnost cizí ženy Belmondo manželce vysvětlí?
6. Ve velmi netradičním kostýmu se mu podaří dostat do jedné z největších montrealských bank a vykrást ji. Jediné, co potřebuje, je dostat se ven a peníze vyvést ze země. To je film Bezva finta z roku 1985. Jaký převlek hlavní hrdina v podání Belmonda k loupeži použil?
7. Je jedním z nejlepších tajných agentů a má za úkol odstranit diktátora. Jenže pak se politická situace změní a on skončí na doživotí v trestaneckém táboře. Z něj uprchne a prahne po pomstě. I ve snímku Profesionál (1981) Belmondo zazářil. Vzpomenete si ale, odkud byl diktátor, jehož měla jeho postava za úkol zlikvidovat?
8. Belmondo v roli Francoise Holina, bývalého automobilového závodníka, který ale přišel o licenci. Bez peněz a bez práce přijal nabídku stát se řidičem gangsterů. A v této práci dostal přezdívku, podle níž se jmenuje i tento film z roku 1968. Jaká je tedy jeho přezdívka?
9. Je to jeden z nejoceňovanějších snímků, film Bláznivý Petříček z roku 1965 patří k tomu nej, co Belmondo natočil. Hlavní hrdina sžíraný pocity zmaru a vlastní zbytečnosti nachází útěchu v náručí Marianne, o níž si myslí, že je sestrou gangstera. Jenže ona je jeho milenkou! Jak vztah těchto dvou hrdinů skončí?
10. Úplně posledním filmem, v němž se Belmondo objevil, je nízkorozpočtový snímek I pro lásku se zabíjí (2010). Jak se ale jmenuje hercův poslední velký film, v němž hraje bývalého vojáka, který se na stará kolena ocitne na ulici a snaží se přežít?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama