Hlavní obsah

Alkohol ve filmu. Čím zapil Hannibal Lecter lidská játra a na čem si pochutnávaly kamarádky v Sexu ve městě? Hádejte

Foto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Foto: Courtesy Everett Collection, Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nějaká ta sklenička, koktejl či vychlazené pivo je součástí života kdekoho a jinak tomu není ani na stříbrném plátně. Vyznáte se v ikonických drincích, které popíjí slavní filmoví hrdinové? Svoje filmovo-alkoholové vědomosti můžete vyzkoušet v našem kvízu.

Článek

Tak jako si vy v baru čas od času dopřejete svůj oblíbený drink nebo si dáte doma sklenku něčeho ostřejšího, ani filmoví hrdinové nebývají abstinenti. Řada snímků proslavila různá jídla, města či země, ale některé udělaly jméno koktejlu. Všichni přece vědí, co pije James Bond či Big Lebowski. Nebo ne? Jak se vyznáte v kultovním filmovém popíjení, si můžete ověřit v našem kvízu.

1. Že slavný agent 007 pije martini, ví asi každý. Koktejl umíchaný z vodky, ginu a vermutu je filmová klasika. Poprvé si ho dopřál James Bond v podání Seana Conneryho ve snímku Diamanty jsou věčné. Víte ale, jak zní poučka, kterou Bond barmanům dává, než mu drink připraví?
2. A máme tu další ikonickou záležitost – seriál (a posléze i filmy) Sex ve městě. Víte, jaký koktejl si Carrie Bradshaw, Miranda Hobbes, Charlotte York a prostopášná Samantha Jones s oblibou dávají?
3. Znáte sitcomový hit Netflixu Grace a Frankie o dvou postarších dámách, které opustí manželé, když konečně přiznají, že jsou homosexuálové? Grace v podání herečky Jane Fonda dost popíjí. Dopřává si martini podobně jako James Bond, jen s malou obměnou. Víte jakou?
4. Pamatujete film Big Lebowski z roku 1998? Hlavní hrdina Dude (hrál ho Jeff Bridges) je lenoch, který jen kouří marihuanu, hraje bowling a popíjí svůj oblíbený koktejl. V českém dabingu mu říkají Bílý medvěd, ale je to chyba. Bílý medvěd je totiž drink z vodky a sektu, což Big Lebowski nikdy nepil. Ten jeho obsahuje vodku, kávový likér a smetanu. Jaký je správný název koktejlu?
5. Rok 1988 a hvězda filmů Top Gun a Rain Man Tom Cruise přichází s filmem Koktejl. Hraje ambiciózního mladíka, který chce být bohatý, ale skončí jako barman. Míchá kdeco, ale koktejl z vodky, piva, rajčatového džusu a vajíčka, jenž je ve filmu často označován jako lék na kocovinu, je pro snímek doslova ikonický. Víte, který to je?
6. Film Vlk z Wall Street byl obrovským hitem roku 2013 a Leonardo DiCaprio si za svůj herecký výkon odnesl Zlatý glóbus. Alkohol teče ve filmu proudem, o drogách ani nemluvě. Ale v jedné části se Jordan, kterého hraje, snaží o abstinenci. Vybavíte si, co pije, když se právě o tom, jaké to je být střízlivý, baví se svým kamarádem Donniem?
7. A co legendární muzikál Moulin Rouge, který získal dva Oscary (za nejlepší výpravu a kostýmy)? V jedné scéně se koná party, na níž se hlavní hrdinové filmu opijí tak, až mají halucinace. Postava Kylie Minogue se pod vlivem alkoholu promění v zelenou vílu. Víte, co pili?
8. Teď se vydáme hodně do minulosti, na druhou stranu oscarový snímek Casablanca z roku 1942 je natolik kultovní, že ho nejspíš znáte. Milostný příběh plný krásné hudby se točí kolem nočního klubu Café Américain. Popíjí se v něm koktejl ze šumivého vína a ginu, který se stal díky filmu hodně populární. Znáte jeho název?
9. Rok 1992 patřil napínavému filmu Mlčení jehňátek, který si právem odnesl pět Oscarů, včetně toho za nejlepší film. Oscara získala i Jodie Foster za roli agentky FBI a Anthony Hopkins za roli kanibala Hannibala Lectera. Vybavíte si, jak Hannibal agentce popisuje, že si uvařil játra jednoho muže s fazolkami? Prozradí jí také, čím tuhle lahůdku zapil…
10. A na závěr něco pohádkového. Vzpomenete si, jaký nápoj podávají v hospodě U Tří košťat ve vesničce jménem Prasinky v příbězích kouzelnického učně Harryho Pottera? Zajímavostí je, že v knihách jde pravděpodobně o nápoj alkoholický, protože lidem navozuje mírný „bzukot“, ale ve filmu je bez alkoholu…

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám