Hlavní obsah

Svérázný četník i pedantský choreograf: Jak dobře znáte filmy Louise de Funése?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebyl žádný krasavec ani sex symbol a hvězdou první třídy se stal až zhruba v padesáti. Přesto je i dnes, 40 let po smrti, Louis de Funès ve světě filmových komedií legenda. Jaké jsou vaše znalosti jeho filmů a ikonických rolí?

Článek

Než se stal hercem, zkoušel se živit všemožně. Jako kožešník, dekoratér, aranžér, účetní i prodavač. Pak se ale ve 28 letech zapsal na divadelní kurzy a ve třiceti dostal první roli. Následující řadu let byl ale obsazován jen do malých, vedlejších rolí.

Až film Četníci ze Saint Tropez z roku 1964, kdy mu bylo 50 let, z něj udělal hvězdu a krále francouzských komedií. Do všech svých rolí, obzvlášť pak scén, kde dostává svůj pověstný cholerický záchvat, šel vždy na 200 procent. A to i když kvůli problémům se srdcem pokaždé riskoval infarkt. Ten také nakonec dostal, poté co dokončil práci na filmu Četník a četnice, a v lednu 1983 na jeho následky zemřel. Bylo mu 68 let a dnes je to přesně 40 let. Zavzpomínejte s námi na skvělého herce a komika a zjistěte, co všechno o jeho rolích a filmech (ne)víte.

1. Začneme klasikou, a to filmem Četník ze Saint Tropez. Funès v něm ztvárnil zapáleného a někdy až příliš snaživého policejního důstojníka, který je z alpské horské vesnice převelen do turistického letoviska Saint Tropez. Vzpomenete si, jak se jeho postava jmenuje?
2. Komedie o četnících byly tak úspěšné, že se jich natočilo hned šest. Děj jedné z nich se odehrává v americkém velkoměstě, v němž se koná mezinárodní policejní konference. Jak se film z roku 1965 jmenuje?
3. Policistu (tentokrát komisaře Juvea), hrál Louis de Funès i v ikonické trilogii o Fantomasovi. Jak se všechny tři díly správně jmenují?
4. Rok 1966 přinesl další skvělou komedii Grand restaurant pana Septima, v níž hraje Funès majitele luxusní vyhlášené restaurace. Když do ní zavítá zahraniční návštěva a během večeře záhadně zmizí prezident Novalès, strhne se klasická funèsovská eskapáda. Víte, které země je to prezident?
5. Chtěl strávit prázdniny na plachetnici s kamarády, ale protože propadl, jeho otec a zároveň ředitel školy v podání Louise de Funèse ho pošle za trest na výměnný pobyt do Anglie. Jenže mladík vymyslí lest, přemluví kamaráda, aby se za něj vydával a jel do Británie místo něj. A skvělá komedie z roku 1967 je na světě. Víte, jak se jmenuje?
6. Jde o sci-fi komedii. Ve filmu z roku 1969 objeví polárníci v Grónsku v ledovci zakonzervované tělo muže, který tam ztroskotal v roce 1905. Ukáže se, že jde o dědečka manželky Huberta de Tartase (Louis de Funès), a vlastnictví rodinné továrny je nyní ohroženo. Jak se snímek jmenuje?
7. V komedii Piti Piti Pa se Funès představil v roli pedantského choreografa a šéfa ženské taneční skupiny, který se snaží držet své svěřenkyně co nejdál od mužů. Protože kdyby se některá zamilovala, vdala a třeba otěhotněla, je to pro soubor komplikace. Co naruší jeho plány během zahraničního turné?
8. Vraťme se k sérii komedií o četnících. V dílu Četník a mimozemšťané Funès bojuje proti návštěvníkům z vesmíru s lidskou podobou. Problém je, jak je odlišit od normálních lidí. Vzpomenete si, co je pro četnické mimozemšťany typické?
9. Gastronomie se týká i další slavná komedie, a to film Křidýlko nebo stehýnko z roku 1976. Koho v tomto snímku Funès hraje?
10. V roce 1980 si Funès zahrál ve filmu natočeném podle slavné divadelní hry o bohatém, ale především neuvěřitelně chamtivém a bezcitném starci, který všechny okrádá a omezuje. Jak se film (a divadelní hra) jmenuje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:
Louis de Funès

Načítám