Hlavní obsah

Komedie až na dřeň: někomu budou připadat šílené, jiným šíleně vtipné, pobaví se ale všichni

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Slovem komedie se v dnešní době označuje ledasco. Filmy se často také zařazují na pomezí několika žánrů, vzniká tak třeba komediální drama. Žádnou těžkou dramatickou linku ovšem nehledejte u následujících snímků. Ty jsou čistokrevnými komediemi, sice šílenými, ale taky šíleně zábavnými.

Článek

Někomu je u nich trapně a kroutí se studem nad absurdním chováním hlavních protagonistů, jiní je milují a smějí se od prvního záběru. Mluvíme o bláznivých komediích, které jsou plné šílených situací a u kterých je mezi trapností a genialitou skutečně tenká hranice. Tak schválně, do jakého tábora patříte vy? Milujete je, nebo si tuhle porci humoru necháte ujít?

Pane, vy jste vdova (1970)

Když zapátráme trochu hlouběji v dějinách české kinematografie, nelze nezmínit sci-fi komedii Václava Vorlíčka (✝88). V té si zahráli přední čeští herci jako Iva Janžurová (80), Jiří Sovák (✝79), Helena Růžičková (✝67) nebo František Filipovský (✝86). Film, který se odehrává v blíže neurčeném království, je plný dějových zvratů a šíleností. Kvůli roli vražedkyně se Janžurová s Růžičkovou dokonce vydaly na exkurzi do psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Iva Janžurová s režisérem Václavem VorlíčkemFoto: Profimedia.cz

Bláznivá střela (1988)

K filmových komediálním klenotům patří také snímek v hlavní roli s Leslie Nielsenem (✝84), který ztvárnil natvrdlého poručíka Franka Drebina obklopeného řadou stejně inteligentních kolegů. Z vtipů o policistech vytěžili tvůrci maximum a ještě vytvořili další dvě pokračování. K obzvláště povedeným momentům druhého dílu Bláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachu (1991) patří například milostná scéna poručíka s herečkou Priscillou Presley (76) u hrnčířského kruhu. Šlo o parodii na slavnou scénu z romantické komedie Duch (1990).

Foto: Profimedia.cz

Trilogie je parodií na detektivky a akční filmyFoto: Profimedia.cz

Blbý a blbější (1994)

Herec Jim Carrey (60) je většinou zárukou toho, že se u komedie, v níž hraje, budete smát nahlas. Když se dal v devadesátých letech na natáčení dohromady s Jeffem Danielsem (66), byl výsledkem divácký hit, který baví už několikátou generaci. Dva nepříliš bystré kamarády Harryho a Lloyda ztvárnili skvěle. Zajímavostí je, že Jim Carrey měl v době natáčení zlomený zub, a tvůrci mu řekli, ať si ho nenechává opravit. Hodilo se jim to k podtržení celkového komediálního vyznění postavy. Do role jeho parťáka byl původně zvažován Nicolas Cage (58), jenže ten dal přednost natáčení dramatu Opustit Las Vegas (1995).

Foto: Profimedia.cz

Název komedii vystihuje naprosto dokonaleFoto: Profimedia.cz

Zohan: Krycí jméno Kadeřník (2008)

Až absurdní je i kousek, v němž si hlavní postavu kadeřníka zahrál komediální herec Adam Sandler (55), který se podílel i na scénáři. Zohan je špičkovým izraelským bojovníkem s terorismem, který zatouží po kariéře kadeřníka. A tak předstírá vlastní smrt a jede budovat kariéru do New Yorku, což s sebou samozřejmě přináší řadu bizarních situací. Zohan je zkrátka hvězda, dokáže klikovat bez použití rukou a ještě umí dělat vlasy hedvábně hebkými.

Foto: Profimedia.cz

Zabíjení padouchů už měl Zohan dost, tak si zvolil o poznání něžnější povoláníFoto: Profimedia.cz

Tropická bouře (2008)

Další film, u jehož sledování si přijdou na své fanoušci parodií a bláznivin, je plný hvězdných hereckých jmen, jako je Robert Downey Jr. (56), Tom Cruise (59) nebo Ben Stiller (56). Děj se točí kolem natáčení největšího akčního trháku všech dob. Jenže všechno rozhodně nejde podle režisérových nebo hercových představ. Filmová kritička Mirka Spáčilová (65) snímek v době uvedení do kin označila slovy „nádherně čirá ptákovina, jež baví od první vteřiny“. Distributor zase za revoluční komedii, která používá fóry, na které by většina hollywoodských studií neměla odvahu (a žaludek).

Foto: Profimedia.cz

Poznáváte Roberta Downeyho Jr.?Foto: Profimedia.cz

Shoky & Morthy: Poslední velká akce (2021)

U další komedie buď přistoupíte na její hru a budete se královsky bavit řadou absurdních situací, nebo budete nechápavě zírat, co se to na obrazovce vlastně děje. Své síly spojili v tomto případě herci Jakub Štáfek (31) a Štěpán Kozub (25) jako youtuberové Shoky a Morthy, kteří se vydají na „poslední velkou akci“, vyřešit záhadu mrtvé nevěsty od Devíti křížů. Nenechte se odradit tématem, tenhle snímek pobaví i ty, kteří vyrůstali na digi hře Vlk a zajíc a ne na youtubových videích. A překvapivě v roli zastydlého singla, který chce dohnat mladé, baví i Tomáš Magnusek (37).

Foto: Profimedia.cz

Štěpán Kozub a Jakub Štáfek si ve filmu udělali legraci z youtuberůFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám