Hlavní obsah

Jarní pečení: Kynutý věnec se špenátovým pestem

Foto: Autorka

Zelená je prostě barva Velikonoc a nikdo s tím nic neudělá :-)Foto: Autorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak kreativně oživit velikonoční tabuli? Upečte si nadýchané věnce se špenátovým pestem. Budou se hodit nejen na svátky jara.

Článek

Nemusíte být kuchařský mág, abyste vytvořili působivé domácí pečivo. Pusťte se do receptu, ke kterému se budete rádi vracet nejen na Velikonoce. Podávat je můžete k pomazánce i polévce.

Na 4 věnce potřebujete: 200 g hladké mouky, 12 g droždí, ½ lžičky cukru, 100 ml vody, ½ lžičky soli, 1 žloutek, 20 g olivového oleje. Na pesto: 50 g baby špenátu, lístky otrhané ze dvou větviček bazalky, 1 stroužek česneku, větší špetka soli, 20 g slunečnicových semínek, 50 g olivového oleje

Postup:Mouku nasypte do mísy. Uprostřed udělejte důlek, do kterého rozdrobte droždí a přidejte cukr. Zalejte teplou vodou. Mísu překryjte utěrkou a nechte na teplém místě 10–15 minut. Přidejte žloutek, sůl, olej a propracujte. Na vále nebo v robotu vypracujte hladké těsto, poté je nechte v míse pod utěrkou hodinu kynout.

Ingredience na pesto rozmixujte dohladka.

Těsto rozdělte na 4 stejné části. Z každé vyválejte obdélník nejlépe ve velikosti asi 12 × 20 cm. Potřete pestem. Jednu stranu po délce nechte suchou. Srolujte těsto na délku tak, aby suchý okraj zůstal vespod. Roládu trochu povytáhněte a překrojte podélně nožem přesně napůl. Dva vzniklé prameny stočte do copu a vytvořte věnec. Takto pokračujte se zbylým těstem. Přeložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut dozlatova.

Přemýšlíte, k čemu toto speciální pečivo podávat? Věnce si můžete namazat svěžími jarními pomazánkami anebo je zkuste k polévkám, jako jsou například dršťková z hlívy anebo rajčatová.

Načítám