Hlavní obsah

Velikonoce: Mazanec jako věnec

Hodnocení:
(162)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
50 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Kynuté sladké těsto patří k Velikonocům stejně neodmyslitelně jako k Vánocům. A zatímco na Vánoce se peče vánočka, na Velikonoce to bývá mazanec. Pokud vás už ale klasické mazancové bochánky tak trochu omrzely, vyzkoušejte recept na tenhle věnec.

Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 110 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 špetka soli
  • citronová kůra
  • rozinky
  • vanilka
  • 1 lžíce oleje
  • mandlové plátky
Článek

Postup

Krok 1: Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné, a asi 50 ml ho odlijte do misky. Přidejte k němu 1 polévkovou lžíci cukru a rozdrobené droždí, vše promíchejte a uložte asi na čtvrt hodinky do tepla, aby vzešel kvásek.

Foto: Greta Blumajerová

Kvásek připravíte smícháním kvasnic, lžičky cukru a vlažného mléka

Krok 2: Dvě vejce omyjte teplou vodou od případných nečistot, oddělte žloutky od bílků a skořápky si tentokrát schovejte, budete je ještě potřebovat! Máslo nechte v teple změknout, a pak ho za postupného přisypávání zbývajícího cukru utřete se žloutky dohladka.

Krok 3: K ušlehané směsi přidejte hladkou mouku, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, podle chuti vanilku nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu, rozinky, vzešlý kvásek a zbytek vlažného mléka a zadělejte těsto. Mléko přidávejte spíš postupně, jeho množství záleží na tom, jak moc „savá“ je vaše mouka. Méně než 200 ml ho ale určitě nebude! Těsto nesmí být tuhé ani řídké, ideální konzistenci poznáte podle toho, že je krásně pružné a přitom na dotek nelepí.

Krok 4: Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a uložte do tepla vykynout. Pokud ještě topíte, tak k topení, jinak je ideální okno, na které svítí sluníčko. Těsto kyne asi 40 minut.

Krok 5: Nakynuté těsto vyklopte na pracovní plochu poprášenou hladkou moukou a ještě jednou ho propracujte. Pak ho rozdělte na 3 stejně velké části a z každé z nich vyválejte dlouhý pramen. Z nich pak spleťte věnec – jednoduše jako cop. Jeho začátek ale nechte volný a konec do něj zase zapleťte, ať má věnec pravidelný tvar. Věnec pleťte rovnou na plechu vystlaném pečicím papírem, nebo ho na něj pak opatrně přeneste.

Foto: Greta Blumajerová

Nakynuté těsto rozdělte na tři stejné díly a upleťte z nich cop

Krok 6: V misce rozšlehejte vajíčko, hotový věnec jím opatrně potřete a posypte plátky mandlí. Omyté čtyři poloviny skořápek z vajec zvenčí potřete tukem (stačí troška oleje nebo kousek másla) a v pravidelných rozestupech je vmáčkněte do věnce. Během pečení v něm udrží dolíčky, do kterých pak zapadnou kraslice. Věnec vložte do trouby a pečte při 200 stupních Celsia asi 35–40 minut dozlatova. Upečený věnec nechte trochu zchladnout, opatrně sundejte skořápky a do ďolíčků vložte kraslice. Máte hotovou krásnou velikonoční dekoraci!

Jak se vám velikonoční věnec líbí? Upečete si ho letos i vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.