Hlavní obsah
3,2
(197)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Když tento koláč v redakci během asi tří minut zmizel, nezbylo než se uklidňovat, že čokoláda je plná antioxidantů, vločky v sušenkách obsahují zdravou vlákninu a lesní ovoce zase spoustu vitaminů, takže se vlastně jedná o záležitost veskrze prospěšnou. Nechtěli byste také udělat něco pro své zdraví?

25 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
26 cm průměr formy
Na korpus
  • 400 g ovesných sušenek
  • 2 lžíce kakaa
  • 125 g másla
  • 100 g hořké čokolády
Na náplň
  • 450 g čerstvého lesního ovoce
  • 2 ks limetky
  • 150 g cukru krupice
  • 4 ks žloutků
  • 40 g kukuřičného škrobu
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Můžete použít borůvky, ostružiny a maliny, ale výborný bude i jen jeden druh, nebo naopak mix s jahodami, trochou rybízu nebo jiným sezonním ovocem.

Foto: Greta Blumajerová

Nic víc na tento lahodný koláč nepotřebujeteFoto: Greta Blumajerová

02.

Sušenky rozmixujte na jemnou drť, vmíchejte kakao a přilijte ve vodní lázni nebo mikrovlnce rozpuštěné máslo a čokoládu. Znovu mixujte, až se směs spojí.

Foto: Greta Blumajerová

Sušenky do korpusu klidně zvolte jiné než ovesné, jen pak dejte trochu méně máslaFoto: Greta Blumajerová

03.

Sušenkovou směs nechte v lednici chvíli zatuhnout, poté ji rukama natlačte na dno a boky koláčové formy s odnímatelným okrajem a vraťte do lednice, než si připravíte náplň.

Foto: Greta Blumajerová

Těsto co nejpevněji natlačte do formy, aby se při krájení nedrobiloFoto: Greta Blumajerová

04.

Ovocná náplň je snadná: ovoce rozmixujte a propasírujte sítem do hrnce, abyste se zbavili zrníček a slupek. Lžící na sítko pořádně tlačte, aby bylo co nejméně odpadu.

Foto: Greta Blumajerová

Ovoce rozmixujte a propasírujte, aby v něm nebyly zrníčka a slupičkyFoto: Greta Blumajerová

05.

K ovoci vmíchejte 100 ml vody a žloutky prošlehané s cukrem, limetkovou šťávou a škrobem, přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 5 až 10 minut do zhoustnutí. Ihned nalijte na vychlazený korpus a dejte na několik hodin, nebo ještě lépe do druhého dne zatuhnout do lednice.

Foto: Greta Blumajerová

Vmíchejte žloutky, cukr, škrob a limetkovou šťávu, povařte do zhoustnutí a nalijte na vychlazený korpusFoto: Greta Blumajerová

06.

Dozdobte čerstvým ovocem a podávejte.

Foto: Greta Blumajerová

Křupavý sušenkový korpus a výrazná ovocná náplň s jemnou příchutí limetky tvoří skvělou dvojkuFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Koláč nakonec dozdobte čerstvým ovocem, plátky limety nebo třeba nastrouhanou čokoládouFoto: Greta Blumajerová

Tip: Milujete nepečené letní dezerty? Zkuste i tyto tvarohové řezy! Skvělé jsou s jahodami, ale ovoce můžete podle sezony obměňovat.

Už jste letos byli někde na borůvkách, houbách nebo jiných lesních dobrotách?

Reklama

Načítám