Hlavní obsah

Nepečený čokoládový koláč s lesním ovocem

Hodnocení:
(167)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
nízká

Když tento koláč v redakci během asi tří minut zmizel, nezbylo než se uklidňovat, že čokoláda je plná antioxidantů, vločky v sušenkách obsahují zdravou vlákninu a lesní ovoce zase spoustu vitaminů, takže se vlastně jedná o záležitost veskrze prospěšnou. Nechtěli byste také udělat něco pro své zdraví?

Ingredience pro:
1 forma o průměru 26 cm
Na korpus:
  • 400 g ovesných sušenek
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 100 g hořké čokolády
Na náplň:
  • 450 g čerstvého lesního ovoce
  • 2 limetky
  • 150 g cukru krupice
  • 4 žloutky
  • 40 g kukuřičného škrobu
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Já použila borůvky, ostružiny a maliny, ale výborný bude i jen jeden druh, nebo naopak mix s jahodami, trochou rybízu nebo jiným sezonním ovocem.

Foto: Greta Blumajerová

Nic víc na tento lahodný koláč nepotřebujete

Krok 2: Sušenky rozmixujte na jemnou drť, vmíchejte kakao a přilijte ve vodní lázni nebo mikrovlnce rozpuštěné máslo a čokoládu. Znovu mixujte, až se směs spojí.

Foto: Greta Blumajerová

Sušenky do korpusu klidně zvolte jiné než ovesné, jen pak dejte trochu méně másla

Krok 3: Sušenkovou směs nechte v lednici chvíli zatuhnout, poté ji rukama natlačte na dno a boky koláčové formy s odnímatelným okrajem a vraťte do lednice, než si připravíte náplň.

Foto: Greta Blumajerová

Těsto co nejpevněji natlačte do formy, aby se při krájení nedrobilo

Krok 4: Ovocná náplň je snadná: ovoce rozmixujte a propasírujte sítem do hrnce, abyste se zbavili zrníček a slupek. Lžící na sítko pořádně tlačte, aby bylo co nejméně odpadu.

Foto: Greta Blumajerová

Ovoce rozmixujte a propasírujte, aby v něm nebyly zrníčka a slupičky

Krok 5: K ovoci vmíchejte 100 ml vody a žloutky prošlehané s cukrem, limetkovou šťávou a škrobem, přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 5 až 10 minut do zhoustnutí. Ihned nalijte na vychlazený korpus a dejte na několik hodin, nebo ještě lépe do druhého dne zatuhnout do lednice.

Foto: Greta Blumajerová

Vmíchejte žloutky, cukr, škrob a limetkovou šťávu, povařte do zhoustnutí a nalijte na vychlazený korpus

Krok 4: Dozdobte čerstvým ovocem a podávejte.

Foto: Greta Blumajerová

Křupavý sušenkový korpus a výrazná ovocná náplň s jemnou příchutí limetky tvoří skvělou dvojku

Foto: Greta Blumajerová

Koláč nakonec dozdobte čerstvým ovocem, plátky limety nebo třeba nastrouhanou čokoládou

Tip: Milujete nepečené letní dezerty? Zkuste i tyto tvarohové řezy! Já je dělala s jahodami, ale ovoce můžete podle sezony obměňovat.

Už jste letos byli někde na borůvkách, houbách nebo jiných lesních dobrotách?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama