Hlavní obsah
3,4
(74)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Zkuste pro jednou místo velkého mřížkového koláče upéct více malých. Jsou roztomilé, nemusíte se o svůj kousek s nikým dělit a ještě odpadá potřeba krájení a drobení. Na jazyku se rozplývající máslové těsto naplňte voňavými jahodami a rebarborou a dost možná se pak nebudete chtít dělit vůbec žádný z kousků...

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 koláčků
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 30 g cukru moučka
  • 150 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
Náplň
  • 500 g rebarbory
  • 250 g čerstvých jahod
  • 130 g hnědého cukru
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Článek

Postup

01.

Začněte klasickým křehkým máslovým těstem a klidně si ho připravte den předem.

Foto: Eva Malúšová

Korpus je nejtradičnější z tradičních, poctivý máslový ovoněný trochou citronu jako lineckéFoto: Eva Malúšová

02.

Prosátou mouku s cukrem co nejrychleji propracujte se solí, čerstvou či sušenou citronovou kůrou a studeným máslem nakrájeným na kostičky. Když má směs podobu drobenky, přidejte asi 5 lžic studené vody a dopracujte v hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.

Foto: Eva Malúšová

Hotové křehké těsto nechte alespoň hodinu (ale klidně i do druhého dne) odležetFoto: Eva Malúšová

03.

Zatím se pusťte do náplně: můžete ji udělat jen z rebarbory, ale jahody ji osladí, obarví a ochutí. Rebarboru oloupejte a stejně jako jahody nakrájejte na plátky a přímo v hrnci smíchejte s cukrem, škrobem, skořicí a vanilkou.

Foto: Eva Malúšová

Rebarbora se skvěle doplňuje s jahodami, proto je skvělé, když je do náplně přidáte takéFoto: Eva Malúšová

04.

Za častého míchání povařte ovocnou náplň do zhoustnutí, a než budete plnit koláčky, nechte ji prochladnout.

Foto: Eva Malúšová

Díky povaření nebude náplň v troubě tolik bublat a vytékat z koláčků venFoto: Eva Malúšová

05.

Na pomoučené ploše vyválejte z křehkého těsta tenký plát. Co přidat do křehkého lineckého těsta, aby šlo lépe vyválet?

Foto: Eva Malúšová

Kdyby bylo těsto po vytažení z lednice moc tuhé, nechte ho chvíli povolit při pokojové teplotěFoto: Eva Malúšová

06.

Těstem vyložte tartaletkové formičky nebo muffinové košíčky, rozdělte do nich náplň a těstem dozdobte horní část.

Foto: Eva Malúšová

Z těsta vykrojte kolečko o něco větší, než je formička, natlačte ho dovnitř a odřízněte okrajeFoto: Eva Malúšová

07.

Část koláčků jsem zapletla (mrkněte na návod, jak udělat mřížku na koláč), část jsem překryla vykrojeným kolečkem, do kterého jsem vypíchla tvar minivykrajovátkem, a zbytek jsem nazdobila vykrojenými tvary. Těsto opatrně potřete rozšlehaným vajíčkem tak, aby neteklo na náplň.

Foto: Eva Malúšová

Zaplétání koláčků je jednodušší, než se zdá (a případné drobné nesrovnalosti mezi dalšími koláčky hravě zaniknou)Foto: Eva Malúšová

08.

Jestli chcete mít jistotu, že se zdobení v troubě nerozteče, vložte formičky s naplněnými koláčky před pečením ještě na 15 minut do mrazáku. A zatím si vyhřejte troubu. Pečte je pak při 180 °C asi 30 minut dozlatova.

Foto: Eva Malúšová

Roztomilé tartaletky jsou skvělé i na piknikFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Připravte se na to, že koláčky už během pečení sladkou vůní přilákají kdejakého mlsounaFoto: Eva Malúšová

Reklama

Načítám