Hlavní obsah

Lahodná zelenina s vypečenými klobáskami? Ideální jídlo na podzimní dny!

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Máte doma spoustu zeleniny a nevíte, jak s ní naložit? Ratatouille bude skvělou volbou. Když tento voňavý pokrm doplníte polentou a pečenými klobáskami, máte připravenou skvělou hostinu.

Článek

Barevný pokrm plný lahodné dušené zeleniny a provoněný bylinkami pochází z francouzské Provence. Základem ratatouille jsou rajčata, papriky, lilky a cukety, všechny druhy ve stejném poměru. Ale je to stejné, jako je to například s naším gulášem či svíčkovou: co domácnost, to trochu jiná chuť. Proto si i vy vylaďte nejlepší ratatouille a najděte ideální poměr zeleniny přesně pro své chuťové buňky.

Ratatouille s polentou a klobáskami

Na 4 porce budete potřebovat: 2 menší cukety, 2 menší lilky, 2 žluté papriky, 2 zelené papriky, 6 rajčat, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, lžíci nasekaných bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka, petrželka), sůl, pepř, olej. Na polentu: 200 g instantní polenty, 50 g parmezánu, sůl, pepř, 400 g pikantních klobásek, máslo na vymazání pekáčku

Postup: Zeleninu nakrájejte na kousky a na pánvi na oleji osmažte každý druh zvlášť (každá zelenina potřebuje na správné orestování svůj čas): nejprve lilek a pak postupně papriky, cukety a rajčata. Hotovou zeleninu dávejte do kastrolu a vždy posypte bylinkami. Nakonec opečte na plátky nakrájenou cibuli a česnek, přidejte k ostatní zelenině, opatrně promíchejte a vše ještě krátce poduste. Podle potřeby můžete podlít trochou zeleninového vývaru. Nakonec ratatouille osolte a opepřete.

Instantní polentu připravte podle návodu. Ještě do horké směsi přidejte sůl, pepř, parmezán a promíchejte. Hmotu rozetřete do máslem vymazaného pekáčku tak, aby byla vysoká maximálně dva centimetry. Nechte chvíli ztuhnout, potom vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut. Hotovou polentu nakrájejte na čtverečky. Ratatouille podávejte s pečenou polentou a klobáskami osmaženými na oleji.

Tip: Zeleninová směs se bude skvěle hodit k jakékoli masové pečínce.

Jaké zeleninové pokrmy připravujete na podzim nejraději?

Reklama

Načítám