Hlavní obsah

Polentový koláč se špenátem. Ideální jako lehká večeře nebo oběd s sebou!

Foto: Marcel Rozhoň

Tenhle slaný koláč vypadá i chutná dokonale!Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádná mouka, vejce ani další přísady. Základ koláče je jednoduše připravený z polenty, pak už jen stačí přidat oblíbené přísady a za chvilku máte na stole voňavou večeři pro celou rodinu.

Článek

Kukuřičná polenta je vděčnou surovinou, ze které připravíte během chvilky skvělé pokrmy pro děti i dospělé. Základní kaši můžete různě dochucovat a použít ji jako přílohu k pečenému masu. Ochucenou polentu můžete nechat jednoduše zapéct, malé nakrájené kousky orestovat a vložit je například do polévky nebo na salát jako krutony.

Polentový koláč se špenátem

Na kulatou koláčovou formu o průměru 25 cm budete potřebovat: 100 g polenty, 200 ml mléka, 250 ml vody, 30 g másla, 1 lžíci strouhaného parmezánu, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, 150 g listového špenátu. Na zdobení: 1 mozzarellu, 1 červenou cibuli, 3 vejce, 100 ml smetany, sůl, pepř

Postup: Špenát spařte vroucí vodou. Do hrnce nalejte mléko, přidejte vodu a přiveďte k varu. Do směsi pak nasypte instantní polentu a míchejte do zhoustnutí. Míchejte ještě pár minut a pak stáhněte z ohně. Do kaše vmíchejte máslo, parmezán, prolisovaný stroužek česneku a špenát. Promíchejte, osolte, opepřete a směs rozložte na dno koláčové formy. Uhlaďte ji a navrch dejte na kousky natrhaný sýr a nahrubo nakrájenou cibuli. Vejce rozšlehejte se smetanou, osolte, opepřete a nalejte na koláč. Pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Navrch koláče můžete přidat ještě plátky Schwarzwaldské šunky.

Dejte šanci polentě. Je zdravá, chutná a připravíte z ní spoustu pokrmů. Zkuste třeba salát, koláč, zeleninové sendviče s polentou nebo skvělou kaši s kari a zeleninou!

Zkoušeli jste polentu? Na jaký způsob ji připravujete?

Reklama

Načítám