Hlavní obsah
3,4
(75)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Okusování grilovaných žeber má v sobě až animálně zvrácené kouzlo. Jestli víte, o čem mluvím, tak vás k přípravě téhle glazované dobroty nebudu muset nijak přemlouvat – maso díky předpečení doslova odpadá od kosti a je opravdu neuvěřitelně šťavnaté.

10 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na žebra se suchou marinádou
  • 1 500 g vepřových žeber
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1,5 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 2 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 200 ml jablečného džusu
  • 1 špetka chilli
Na BBQ omáčku
  • 3 lžíce kečupu
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce jablečného octa
Článek

Postup

01.

U žeber je zásadní připravit je předem – na grilu by se vám totiž mohlo snadno stát, že by se zvenčí už připalovala, ale uvnitř by byla stále tuhá. Smíchala jsem proto všechny suché suroviny na marinádu, odblaněná žebra jsem touto směsí ze všech stran posypala, vložila je do pečicího sáčku (stejně dobře poslouží pekáč s víkem nebo zakrytý alobalem), podlila jablečným džusem a hodinu pekla při 180 °C doměkka. Kdyby žebra ještě nebyla měkká, přidejte 20 minut. Tento krok klidně udělejte den předem.

Foto: Jakub Jurdič

Zásadní je žebra předpéct nebo předvařit, protože tak se vám nikdy nestane, že by se kůrčička připalovala a maso přitom bylo ještě syrovéFoto: Jakub Jurdič

02.

Slijte veškerý výpek (část tuku můžete odstranit) a smíchejte ho se surovinami na BBQ omáčku.

Foto: Jakub Jurdič

K výpeku pak stačí přidat pár dalších ingrediencíFoto: Jakub Jurdič

03.

Směs zprudka bez pokličky svařte na hustý sirup – získáte tak pikantní glazuru.

Foto: Jakub Jurdič

Původně ne úplně vzhlednou směs svařte na hustý sirupFoto: Jakub Jurdič

04.

Žebra rozložte na pečicí tácek nebo přímo na gril, celá potřete glazurou a už jen z obou stran opečte. Pokud si chcete vše připravit předem, žebra do glazury rovnou v misce naložte a u grilu už opravdu nebudete mít skoro žádnou práci.

Foto: Jakub Jurdič

Předpečená žebra z obou stran potřete marinádou a už jen prohřejte a opečteFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Voňavé šťavnaté maso doslova odpadá od kosti. A pozor, vždy u něj hrozí boj o poslední kousek!Foto: Jakub Jurdič

Tip: Žebra můžete buď předpékat, nebo předvářet – zkuste třeba tato Asií vonící žebra v pomerančové šťávě. Zbytek vývaru pak jednoduše svaříte a použijete na glazuru.

Máte občas rádi pořádný kus masa, nebo se bez něj v klidu obejdete?

Reklama

Související témata:

Načítám