Hlavní obsah

Glazovaná žebra z grilu

Hodnocení:
(54)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
1 hodina 20 minut
Náročnost
nízká

Okusování grilovaných žeber má v sobě až animálně zvrácené kouzlo. Jestli víte, o čem mluvím, tak vás k přípravě téhle glazované dobroty nebudu muset nijak přemlouvat – maso díky předpečení doslova odpadá od kosti a je opravdu neuvěřitelně šťavnaté.

Ingredience pro:
4 porce
Na žebra se suchou marinádou
  • 1500 g masitých vepřových žeber
  • 1.5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1.5 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 2 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 200 ml jablečného džusu
  • 1 špetka chilli
Na BBQ omáčku
  • 3 lžíce kečupu
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce jablečného octa
Článek

Postup

Krok 1: U žeber je zásadní připravit je předem – na grilu by se vám totiž mohlo snadno stát, že by se zvenčí už připalovala, ale uvnitř by byla stále tuhá. Smíchala jsem proto všechny suché suroviny na marinádu, odblaněná žebra jsem touto směsí ze všech stran posypala, vložila je do pečicího sáčku (stejně dobře poslouží pekáč s víkem nebo zakrytý alobalem), podlila jablečným džusem a hodinu pekla při 180 °C doměkka. Kdyby žebra ještě nebyla měkká, přidejte 20 minut. Tento krok klidně udělejte den předem.

Foto: Jakub Jurdič

Zásadní je žebra předpéct nebo předvařit, protože tak se vám nikdy nestane, že by se kůrčička připalovala a maso přitom bylo ještě syrové

Krok 2: Slijte veškerý výpek (část tuku můžete odstranit) a smíchejte ho se surovinami na BBQ omáčku.

Foto: Jakub Jurdič

K výpeku pak stačí přidat pár dalších ingrediencí

Krok 3: Směs zprudka bez pokličky svařte na hustý sirup – získáte tak pikantní glazuru.

Foto: Jakub Jurdič

Původně ne úplně vzhlednou směs svařte na hustý sirup

Krok 4: Žebra rozložte na pečicí tácek nebo přímo na gril, celá potřete glazurou a už jen z obou stran opečte. Pokud si chcete vše připravit předem, žebra do glazury rovnou v misce naložte a u grilu už opravdu nebudete mít skoro žádnou práci.

Foto: Jakub Jurdič

Předpečená žebra z obou stran potřete marinádou a už jen prohřejte a opečte

Krok 5: Podávejte s chlebem, domácím křenem, hořčicí kečupem nebo salátem coleslaw z bílého či červeného zelí.

Foto: Jakub Jurdič

Voňavé šťavnaté maso doslova odpadá od kosti. A pozor, vždy u něj hrozí boj o poslední kousek!

Tip: Žebra můžete buď předpékat, nebo předvářet – zkuste třeba tato Asií vonící žebra v pomerančové šťávě. Zbytek vývaru pak jednoduše svaříte a použijete na glazuru.

Máte občas rádi pořádný kus masa, nebo se bez něj v klidu obejdete?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama