Hlavní obsah

Létající květina: Vyrobte si ji podle našeho návodu

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Kokedama je pojem z japonštiny a představuje zavěšenou kouli s květinou, která má vypadat, že „poletuje“ vzduchem. A přesně to si můžete jednoduše vyrobit podle našeho návodu.

Článek

Vznášející se květina může být jak krásná ozdoba okna, tak i zajímavý dárek pro kamarádku nebo maminku. Vyrobíte jej za deset minut. Předem si ale opatřete vše potřebné.

Na konstrukci koule budete potřebovat dřevěnou dýhu, kterou koupíte v hobby marketu stočenou do ruličky. Balení po asi 5 metrech přijde zhruba na 50 korun a vystačí na dvě až tři kokedamy. Můžete vybírat z několika dezénů, od světlého dubu až po výraznější ořech. Dále si pořiďte zelenou aranžovací hmotu, která udržuje vlhkost.

Promyslete si, co bude tvořit květinové jádro. My jsme použili malé větvičky zimostrázu, který má šťavnatou zelenou barvu i teď na jaře, a i když později trochu seschne, nezežloutne. Daly by se využít i jiné stálezelené rostliny ze zahrady jako třeba cesmína (má červené bobulky a hodně se využívá ve vánočních dekoracích).

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Už samotná zelená koule bude hezkým zpestřením okna v březnu. Pokud však kokedamu doplníte nějakou výraznou živou květinou, výsledkem bude skutečně veselá ozdoba. Malé růžičky nebo karafiáty mohou působit hezky, stejně jako naše chryzantémy ve výrazných odstínech.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Teď už se můžete pustit do výroby. Nejprve si nastříhejte pět stejně dlouhých pruhů dýhy. V ruce si vytvarujte kouli a podle toho, jak velkou ji chcete, zvolte délku pruhů.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jednotlivé pruhy secvakněte sešívačkou do tvaru kruhu, nejprve jen dva a pak přidejte další dva. Ty však už sepněte jen dostatečně velkou kancelářskou sponkou. Budete totiž za chvíli s pruhy ještě hýbat.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ukrojte si kostku aranžovací hmoty (zhruba krychli o straně 4 centimetry) a namočte na pár minut do vody. Rozhrňte pruhy koule a vložte doprostřed hmotu, do které teď budete zapichovat větvičky zimostrázu. Některé mohou být delší tak, že budou vyčuhovat ven z koule, jiné zase kratší, aby zakryly zelenou hmotu. Aranžování zakončete zapíchnutím řezaných květin.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jakmile budete hotovi, rovnoměrně roztáhněte dýhové pruhy po obvodu koule a zafixujte jejich vrchol buď sešívačkou (někdy není schopná procvaknout tolik pevných vrstev), nebo lepidlem.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

V posledním kroku budete umisťovat pátý obvodový pruh, který funguje jako pojistka - je kolmo na ostatní (jako rovník na zeměkouli). Sešijte jeho konce a spoj schovejte pod svislé pruhy, případně na několika místech přilepte. Teď už stačí jen přivázat silon k vrcholu koule a pověsit do okna.

O improvizovanou kokedamu se starejte podobně jako o pokojové rostliny, jednou dvakrát v týdnu opatrně zalejte aranžovací hmotu uprostřed a zelená koulička by vám měla výhled z okna zpestřovat i několik týdnů.

Zbytek řezaných květin, které jste nedali do létající koule, můžete umístit do citrusy vylepšené vázy  nebo si takovou vázu rovnou vyrobte, a to z lahví od piva nebo vína.

Reklama

Načítám