Hlavní obsah

Léto ještě nekončí! Co musíte určitě stihnout a zažít?

Foto: Pecold, Shutterstock.com

Foto: Pecold, Shutterstock.com

Reklama

Letní prázdniny se pomalu chýlí ke konci a vy byste toho chtěli ještě tolik zažít a vidět? Vybrali jsme akce, které by vás mohly bavit, ať už chcete vyrazit ve dvou či s celou rodinou, ať už toužíte po poznání, zábavě či dobrotách.

Článek

Léto má jednu nepříjemnou superschopnost: ani se nenadějete, a je pryč. Ale než zmizí v dáli, ještě je před vámi pár krásných dní, které si můžete užít, a my pro vás máme tipy na zajímavé akce, které se po celém Česku konají.

Využijte Prahu bez davů zahraničních turistů a poznejte ji s průvodcem. Zajděte si do kina na netrpělivě očekávaný český snímek Šarlatán (Podívejte se na rozhovor s Ivanem Trojanem). A nebo si vyberte některý z mnoha hradů a zámků a omrkněte ho v noci!

Praha, jak ji neznáte

Došla vám inspirace a nápady, co zajímavého podnikat s dětmi? Vezměte je do Prahy! Ne na nákupy nebo zmrzlinu, zkuste zajímavou procházku s průvodkyní. Využijte toho, že se hlavní město stále nezaplnilo turisty a ulicemi neproudí davy. Zážitkové procházky jsou vhodné pro děti od šesti let a průvodci znají všechny, mnohdy i velmi strašidelné, legendy. Děti budou nejen poznávat zajímavá zákoutí, ale plnit i hádanky a kvízy. Vydejte se na bájný Vyšehrad, zkuste najít zlato na Pražském hradě a na Karlově mostě si zahrajte bojovku.

Foto: Praha jak ji neznáte

Užijte si napínavé historky, řešení kvízů a zajímavé pohledy na PrahuFoto: Praha jak ji neznáte

Levandulové dožínky

Máte rádi levandulovou? Ať už barvu, limonádu nebo vůni? Pak si udělejte výlet do Levandulového údolí v Chodouni kousek od Berouna, kde probíhají na konci srpna dožínky. Budete moct ochutnat levandulové dobroty, zkusíte vyrábění v dílnách nebo dožínkovou stezku všemi smysly. Děti budou hledat poklad a vy si zacvičíte jógu. A protože levandule chodouňská má i léčivé schopnosti, můžete si tu nakoupit čaje, které se během sychravého podzimu jistě budou hodit.

Foto: Jana Bagarová

Nechte se omámit vůní levandule chodouňskéFoto: Jana Bagarová

Do Škodovky vlakem

Bývalý areál Škodovky v Plzni se pro návštěvníky otevře v rámci festivalu Industry Open! Jestli patříte mezi milovníky netradičních zážitků a technických památek, zbystřete. Vydejte se vlakem z nádraží Plzeň – Jižní Předměstí po vlakové vlečce do areálu továrního komplexu. Průvodce vám poví více o historii a dozvíte se, jakou roli hrál tento významný podnik v životě města Plzeň, i o jednotlivých provozech, jako byly dělovka nebo kotlárna.

Foto: visitplzen.eu

Vlakem do Škodovky je zážitek pro malé i velkéFoto: visitplzen.eu

Hradozámecká noc po celém Česku

Národní památkový ústav pořádá vždy na konci léta Hradozámeckou noc, která je vyvrcholením návštěvnické sezony. Milovníci hradů a zámků tak mají příležitost poznat památky trochu jinak, v netradičním světle, respektive ve tmě. Letos je hlavním hostitelem zámek Mnichovo Hradiště, ale zajímavý program na vás čeká na hradech, zámcích, klášterech a kostelích po celé zemi. Těšit se můžete na speciální noční prohlídky, šermířská vystoupení i dobovou kuchyni. Na Karlštejně bude ohnivá show, na Konopišti zjistíte, co rád jedl Albrecht z Valdštejna, na Rožmberku po setmění vystoupáte na věž Jakobínku a netradiční noční prohlídku si užijete na zámku v Janovicích u Rýmařova.

Foto: Martin Mecnarowski, Shutterstock.com

Na zámek ve dne chodí všichni po celý rok, ale v noci to jde jen výjimečně, využijte toho a navštivte třeba KarlštejnFoto: Martin Mecnarowski, Shutterstock.com

Šarlatán v kině i knižně

Jedním z nejočekávanějších českých filmů tohoto roku je bezesporu životopisný příběh léčitele Jana Mikoláška (†84). Hlavních rolí se v Šarlatánovi ujali Ivan Trojan (56) a jeho syn Josef (19) a ztvárnili tohoto výjimečného muže v mládí a v dospělosti. Jan Mikolášek vynikal brilantními diagnostickými schopnostmi a se svými zdravotními problémy se na něj obraceli jak obyčejní lidí, tak ministři i filmové hvězdy. Ač se původně vyučil zahradníkem a neměl lékařské vzdělání, měl výjimečný talent. Film natočila režisérka Agnieszka Holland (71) a zároveň vychází i kniha filmovým příběhem inspirovaná, kterou napsali Josef Klíma (69) a Marek Epstein (44).

Foto: Profimedia.cz

Režisíérka Agnieszka Holland s herci Ivanem Trojanem (uprostřed), Josefem Trojanem (vpravo) a Jurajem Lojem (37), který hraje Mikoláškova asistentaFoto: Profimedia.cz

Geocaching slaví 20 let

V květnu to bylo dvacet let, co Dave Ulmer schoval v lesích u města Oregon první nádobu s drobnostmi, tedy geocache neboli kešku. Dnes můžete vyrazit za pokladem ve 190 zemích na více než tři miliony míst. A dvacet let existence této populární hry můžete oslavit na zámku v Moravské Třebové. Děti si zahrají o ceny, dozvíte se víc o samotném geocachingu, prohlédnete sběratelské i cestovní předměty a zjistíte, co by se vám při lovení kešek mohlo hodit.

Foto: Pecold, Shutterstock.com

Propadli jste hledání kešek? Pak byste měli oslavit výročí geocachingu na zámku v Moravské TřebovéFoto: Pecold, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:
Hradozámecká noc

Načítám