Hlavní obsah

Ženská jóga: Pozice, které by měla dělat každá žena

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Jóga je nejoblíbenějším druhem body and mind cvičení, při kterém se správně protáhne i zpevní celé tělo. Víte, že některé pozice přímo cílí na ženské zdraví? Díky těmto snadným ásanám se budete cítit lépe, a ještě uděláte něco pro své orgány.

Článek

Cvičení, u kterého se dá nejen efektivně zhubnout a zpevnit tělo, ale zároveň ho můžete dělat, kdykoli si najdete chvilku čas. To je jóga – nenáročná na prostor i finance. A následující pozice jsou obzvlášť vhodné pro ženy. Zkusíte je?

Motýlek

Pozice motýlka je snadná a prospěšná. Prokrvuje a otevírá kyčelní klouby, které bývají při cvičení často opomíjené, přitom jsou zásadní pro celkové postavení páteře i nohou. Ovlivňují chůzi, běh i sezení a měly by být nejen stabilní, ale i mobilní. Pozice motýlka uvolňuje také vnitřní stranu stehen a pomáhá proti zatuhlým bedrům. Povzbuzuje všechny orgány malé pánve, což vede k jejich lepšímu fungování a třeba k mírnějším menstruačním bolestem.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

V sedu pokrčte nohy, spojte chodidla k sobě a paty položte co nejblíže k sedacím kostem. Kolena přibližte zemi. Rukama obejměte malíkovou hranu chodidel a narovnejte se. Zhluboka se nadechněte, s výdechem se předkloňte a opřete lokty do stehen. Snažte se tělem přiblížit co nejvíc k zemi. Pokud to nejde, zůstaňte v takové výšce, abyste cítili tah v kyčlích a zádech, nikoli však bolest. Zůstaňte na 10 nádechů a výdechů, s každým výdechem nechte kolena klesnout o trochu nížFoto: fizkes, Shutterstock.com

Kobra

Pozice kobry protahuje páteř a prsní svaly a posiluje zádové a hluboko uložené břišní svaly. Zlepšuje tak postavení těla, dýchání je kvalitnější a orgány lépe fungují. Tato pozice také stimuluje funkci důležité štítné žlázy a ledvin.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Začněte vleže na břiše. Dlaně umístěte pod ramena, lokty se snažte mít po celou dobu co nejblíže tělu. Nohy uvolněte, ale stydkou kost tlačte do země – tím v záklonu ochráníte bedra. S nádechem zvedejte hlavu a trup nahoru, silou zádových svalů bez zapojení rukou. Teprve když už svaly zad nebudou stačit, mírně zapojte i ruce a odtlačte se do většího záklonu. Nezvedejte ramena k uším a boky ze země. S výdechem vracejte tělo pomalu zpátky na zemFoto: fizkes, Shutterstock.com

Luk

Pozice luku je výborná pro pružnou páteř, účinně a nenásilně protahuje třísla a celou břišní stěnu. Navíc – všechny ásany, u kterých je váha dočasně přenesena na břicho, masírují vnitřní orgány, což pomáhá k lepšímu zažívání. A díky správné funkci trávicího systému snáz zhubnete.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Položte se na břicho, ruce nechejte podél těla a hlavu opřete čelem o zem. S nádechem zvedněte hlavu a hrudník ze země, pokrčte nohy v kolenou a rukama se chyťte za kotníky z vnější strany. Vydechněte a s dalším nádechem tlačte nohama směrem do dlaní, jako byste je chtěli úplně propnout. To vám trup zvedne výš. Při cvičení sklopte zrak k zemi, hlavu nezaklánějte ani nepředklánějte, měla by být v prodloužení páteře. S výdechem pomalu povolujte tlak do dlaní a vracejte tělo na zem. Zopakujte alespoň pětkrátFoto: fizkes, Shutterstock.com

Svíčka

Pozice svíčky je zvlášť vhodná pro lidi se sedavým způsobem života anebo ty, kteří většinu dne stojí. Blahodárně působí na otoky nohou, prokrvuje celé tělo, zvlášť mozek a obličej – takže bojuje i proti vráskám. Je skvělá pro všechny, kdo trpí křečovými žilami nebo špatným prokrvováním dolních končetin. Pozice svíčky má několik variant provedení.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Lehněte si na záda. Nohy pokrčte v kolenou a přitiskněte co nejvíc k hrudníku. Paže jsou podél těla dlaněmi k zemi. Bradu přitáhněte lehce k hrudní kosti, abyste zamezili zaklánění v krční páteři. S nádechem přeneste pokrčené nohy za hlavu, záda srovnávejte nahoru, skrčte lokty a dlaně dejte na bedra – nadloktí by měla být v jedné linii, nesmějí se rozjíždět do stran. Cítíte-li se pohodlně, začněte nohy protahovat směrem ke stropu. Propněte je v kolenou, ale špičky nechte uvolněné, abyste nezapojovali lýtkové svaly. Náročnější varianta je s rukama protaženýma za tělo, kdy trup s nohama nahoře udržujete pomocí břišních svalů a nepodpíráte se rukama. Lehčí je verze, kdy pouze zvednete nohy ke stropu, ale pánev zůstane na zemi. Nohy si lze například opřít o zeď a v pozici zůstat po dobu několika minutFoto: fizkes, Shutterstock.com

Jógou k zdraví, hubnutí i kráse

Tyto cviky vám zaberou jen pár minut denně, ale na celý organismus zapůsobí ohromně. Budete štíhlejší v pase, tělo začne lépe fungovat, posílíte srdce a ještě vám ubudou vrásky! To za to stojí, nemyslíte?

Reklama

Související témata:
Luk
Kobra

Načítám